17. Akbank Kısa Film Festivali: Kısalar Çevrim İçi!
İstanbul’un en önemli kültürel etkinliklerinden ve buluşmalarından biri olan ve Akbank Sanat’ın organizasyonu ve desteğiyle 2004 yılından beri kesintisiz süren Akbank Kısa Film Festivali, bizleri dünyanın farklı ülkelerinden kısa filmlerle buluşturmak, söyleşi ve atölye çalışmalarıyla sinemaya ve kısa filmlere olan ilgimizi sıcak tutmak için 22 Mart’ta, bu kez çevrim içi gösterimlerle başlıyor!
İstanbul’un ve Türkiye’nin kültür ve sanat yaşamına büyük desteği ve katkıları olan Akbank Sanat, müzik, sahne sanatları ve görsel sanatların yanında sinema için de yıllardır vazgeçilmez bir etkinliğe imza atıyor: Akbank Kısa Film Festivali, 2004 yılından beri ülkemizdeki en önemli uluslararası film festivallerinden biri. Kısa filmlerin yapımını özendirmek, izleyiciye ulaşmasını sağlamak, yeni sinemacıları desteklemek, farklı kültürlerden kısa film örneklerini bir araya getirmek ve festival kültürü içinde kısa filmin tartışılacağı bir platformu sağlamak gibi amaçları bulunan festival, tüm bunları gerçekleştirmeye bu yıl da devam edecek. Pandemi şartlarının sürdüğü günlerde, 17. Akbank Film Festivali, 22 Mart – 1 Nisan 2021 tarihleri arasında, bu kez çevrim içi olarak izleyiciyle buluşacak.
Festivalin Bölümleri
17. Akbank Kısa Film Festivali, farklı bölümlerde göstereceği onlarca kısa filmle, yine dopdolu! Merakla beklediğimiz ve ilgiyle takip ettiğimiz bölümlerin başında tabii ki yarışma heyecanını yaşandığı iki bölüm geliyor. Bu yıl festivalin yarışma bölümlerine 71 ülkeden toplam 2048 filmin başvurmuş olması da merakımız ve ilgimizin boşa olmadığının en büyük kanıtı. Ulusal Yarışma Festival Kısaları ve Uluslararası Yarışma Dünyadan Kısalar başlıklı bölümlerde 14’er film yarışacak.
Perspektif ve Özel Gösterim bölümlerinde, ilk gösterimi Cannes, Berlin, Venedik gibi dünyanın önde gelen film festivallerinde yapılmış birçok film yer alıyor. Festivalin 2017’de ilk kez açılan Forum bölümü ise kısa filmlerin senaryo aşamasından itibaren desteklenmesi ve projelerin geliştirilmesine yönelik eğitimlerin düzenlendiği bir bölüm. Akbank Kısa Film Forum, bu yıl da yapım desteği amaçlı bir kısa film senaryo yarışmasına ev sahipliği yapacak.
17. Akbank Kısa Film Festivali Yarışma Filmleri
Uluslararası Yarışma
Festivalin uluslararası yarışmasında Vietnam’dan İzlanda’ya, Katar’dan Belçika’ya dünyanın farklı köşelerinden on dört film yarışıyor:
- Filistinli mültecilere odaklanan belgesel 3 Logical Exits (Mahdi Fleifel),
- Fransa’dan romantik dram Ad Lib (Joseph Catté),
- Katar’dan evliliğe zorlanan genç bir Iraklı kadının kaçış hikayesi The Black Veil (A.J. Al-Thani),
- İzlanda’dan baba-oğul hikayesi Dalia (Brusi Olason),
- ABD’den sevilen oyuncu Zach Woods’un yönettiği ve Will Ferrell’ın rol aldığı David,
- Avusturya’dan bir Çin restoranında geçen Fish Like Us (Raphaela Schmid),
- Çin’den melankolik bir yazara odaklanan Green Thoughts (William Hong-xiao Wei),
- Filipinler’den deneysel ve kurmaca karışımı anlatısıyla Here, Here (Joanne Cesario),
- Mısır’dan 82 gün ayrı kaldığı sevgilisine kavuşmaya çalışan bir adamın hikayesi I Am Afraid to Forget Your Face (Sameh Alaa),
- Fransa’dan animasyon Souvenir Souvenir (Bastien Dubois),
- Volkanik bir adada yaşayan halkı konu alan belgesel Spirits and Rocks: An Azorean Myth (Aylin Gökmen),
- Belçika’dan 11 yaşındaki jimnastikçinin hikayesi Stephanie (Leonardo van Dijl),
- Vietnam’dan nehir boyunca anlatılan hikayelerden oluşan The Unseen River (Pham Ngoc Lân),
- İran’dan Tahran’da yaşanan bir trajedi hakkındaki Witness (Ali Asgari).
Ulusal Yarışma
Geçtiğimiz yıl içinde uluslararası film festivallerinde adını duyduğumuz filmlerden Ahtapot, Ankebût, Suçlular da 17. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ulusal Yarışma bölümünde:
- São Paulo Kısa Film Festivali’nde Seyirci Ödülü kazanan, Engin Erden imzalı Ahtapot, kendilerini kanıtlamaya çalışırken ödemeleri gereken bedelden habersiz iki arkadaşın büyüme hikayesi filmi.
- Kaygı ve Cadı Üçlemesi gibi filmlerle tanıdığımız Ceylan Özgün Özçelik‘in deneysel kısa filmi Ankebût, sekiz yıl boyunca kendisine şiddet uygulamış erkeği öldüren Name Öztürk’ün kabusuna ortak oluyor.
- Geçtiğimiz haftalarda Sundance Film Festivali’nde senaryosuyla Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen, Serhat Karaaslan imzalı Suçlular ise romantik bir gece geçirmek isterken evlilik cüzdanları olmadığı için şehirdeki otellerden geri çevrilen genç bir çiftin hikayesini anlatıyor.
- Adını ünlü masallardan alan Binbir Gece (Mahsum Taşkın),
- Yeni mezun iki genç kadının İstanbul hikayesi Büyük İstanbul Depresyonu (Zeynep Dilan Süren),
- Adını işsiz bir aile babası olan kahramanından alan Cengiz (Haydar Taştan),
- Bir şoför ve iki denetçinin hikayesi Dur Bak Dinle Geç (Muhammed Günaydın),
- Bir ailenin kirli çamaşırlarının ortaya döküldüğü Kısmet (Emre Sert & Gözde Yetişkin),
- Animasyon Lal (Gökalp Gönen),
- Liseli iki gencin cinsiyetleriyle imtihanı Ondan Bahsetmiyorum (Ayris Alptekin),
- Yoksul işçi Zeliha’nın hikayesi Paydos (Öykü Orhan),
- Oyuncu Esme Madra’nın yönettiği Sarı, Siyam, Kanocular ve Ev Sahibi,
- Bir gece bekçisinin korkularıyla yüzleştiği Tapınak (Murat Uğurlu),
- Tülin Özen ve Nihal Yalçın’ın oyuncuları arasında yer aldığı Yara (Onur Güler) da festivalde yarışıyor.
17. Akbank Kısa Film Festivali’nde Etkinlikler
Akbank Kısa Film Festivali, her yıl olduğu gibi etkinlikleriyle de hem sinemacıları hem de sinema severleri birbirinden değerli isimlerle buluşturmaya devam ediyor. Festivalin çevrim içine taşınmasının yıllardır alıştığımız atölye çalışmaları ve söyleşileri etkilememiş olması, oldukça sevindirici bir haber. Festival boyunca Damla Sönmez (22 Mart) ve Nilay Erdönmez (28 Mart) ile oyunculuk, Mary Stephen (23 Mart) ile kurgu, Diloy Gülün (25 Mart) ile yapımcılık, Gülengül Altıntaş ile (26 Mart) dramatik yazım üzerine söyleşiler ve atölye çalışmaları bizleri bekliyor. Ayrıca Kısadan Uzuna bölümünün konuğu Erdem Tepegöz (24 Mart) ve Belgesel Sinema bölümünün konuğu Rok Biček (31 Mart) da söyleşilerle festivalin bir parçası olacak. Söyleşisi öncesinde Rok Biček‘in uzun metrajlı belgesel filmi Druzina / The Family‘nin gösterimini de kaçırmamanızı öneriyoruz. Mr. Nobody ve Le tout nouveau testament / The Brand New Testament filmlerinin Belçikalı ünlü yönetmeni Jaco van Dormael‘in de festival kapsamında bir masterclass (27 Mart) gerçekleştireceğini hatırlatalım.
Festivalin program sayfasınına buradan ulaşabilirsiniz.
İlk yorumu siz yazın!