Doğaya dönüşten yapay zekanın hakimiyetine… Teknoloji hızla ilerleyerek yaşam kalitelerimizi etkilerken, aynı zamanda geçmişe ve doğaya dönüşü ve zarafeti bu aksiyona eklemek modanın en kaçınılmaz yaklaşımı şeklinde karşımıza çıkıyor: WGSN isimli trend öngörüsü sitesinin Coloro ile belirlediği 2025 rengi, mavi ve morun gizemli bütünlüğüyle “Future Dusk” iken global renk şirketi Pantone, yılın rengini doğal ve sakin “Mocha Mousse” olarak açıkladı. Gardıroplarımıza yeni soluklar getirecekken 2025 yılının moda sahnesine bu iki renk niçin hükmediyor, gelin bir bakalım.

The Row Pre-Fall 25 Koleksiyonunda Mocha Mousse | Fotoğraf: Vogue Runway

“Moda kendini 20 yılda bir tekrarlar,” kalıbını yıkıldığına hepimizin şahit olduğu şu günlerde muhtemelen sizin de benimki gibi en birinci moda takip kaynağınız sosyal medya oldu. Bir trend çıkıyor ortaya ve çığ gibi büyüyor, herkes o trendten nasibini alıyor (bkz. kırmızı külotlu çorap trendi: Nasıl da küçük bir posttan büyüdü ve iki senedir külotlu çorapların namını tek başına yürütüyor), sonunda defilelerde karşımıza çıkıyor; şeklinde bir ilerleyiş söz konusu. Tabii sosyal medyanın bu etkisi kaçınılmaz fakat bu durumun açıklamasını bilmek istiyoruz, diyenlerinizi duyar gibiyim. Elimde WGSN ve Coloro raporları, Vogue bültenleriyle işte geldim, buradayım!

Gucci Pre-Fall 25 Koleksiyonunda “Future Dusk” ve “Mocha Mousse” | Fotoğraf: Vogue Runway

Tasarımsal disiplinlerin hepsinde olduğu gibi modanın da değişmesindeki en büyük etkenlerden biri, aslında renk seçimi. Dünyayı nasıl gördüğümüzü etkileyen bu renk seçimleriyle tam bir trend tahmini yapmak da böyle mümkün oluyor aslında. Hatta size ikonik “Devil Wears Prada” sahnesini hatırlatmak isterim. Moda ile alakası dahi olmayan Andy karakterinin “aynı şey” olarak değerlendirdiği iki kemer renginin aslında birinin “cerulean blue(camgöbeği mavi)” olduğu ve Miranda Priestly’nin o film kadar ikonik tiradından bahsediyorum:

“… cerulean rengi, sekiz farklı tasarımcının koleksiyonlarına hızla yayıldı. Oradan büyük mağazalara indi ve sonunda, senin muhtemelen bir indirim reyonundan bulduğun o zavallı köşeye kadar geldi. Ama aslında o mavi renk milyonlarca doları ve sayısız işi temsil ediyor. Sen kendince moda dünyasından bağımsız bir seçim yaptığını zannederken, üzerindeki o kazak, bu odadaki insanlar tarafından senin için… o “şeylerin” arasından seçildi.”

Miranda Priestly, “Cerulean” Kemeri Elbiseyle Kombinlerken | Fotoğraf: artdepartmental.com/

Yani diyor ki, kendi seçiminiz olduğunu düşündüğünüz renkler bile moda dünyası tarafından seçilip “trickle-down”(yani serpilme) efekti olarak bildiğimiz “burjuvadan halka” olarak yayılıyor ve hayatlarımızı etkiliyor. Fakat artık gördüğüm üzere, “trickle-down” efekti tarih olmak üzere: Yazının başında defilelere ve üst tabakaya yansıyan her şeyin şu anda sosyal medyanın elinde olduğunu söylemiştim. Peki bu durum, 2025’te “Future Dusk” ve “Mocha Mousse” ile nasıl bir etki yaratacak?

Mocha Mousse | Fotoğraf: Pantone

Mocha Mousse ve Sürdürülebilirlik Oyunu

Pantone’nin önceki yıllardaki rengarenk seçimlerinin aksine, bu sefer bambaşka bir skalanın elemanı olan bir renkle karşılaştık 2025’in rengi olarak: Mocha Mousse rengi, aslında göründüğünden daha fazlasını anlatıyor bize.

Doğal ve sakin bir ton olarak karşımıza çıkan bu renk, aslında hiç şaşırtıcı değil: “De-fluencing”(yani “influence” etmenin tersi) olarak karşımıza çıkan sosyal medyanın sürdürülebilirlik hareketiyle artık daha bilinçli bireyler “Bu kıyafeti/giysi ürününü tavsiye etmem” şeklinde yorumlarıyla tüketicileri daha az alışveriş yapmaya sevk etmeye başladı. Ki bu da sürdürülebilirlik sahnesinin aslında nasıl da sosyal medya kullanıcılarını etkilediğini gösteriyor. “Alışveriş yapmayın, dolabınızdan giyinin” videoları sayesinde de daha az alışveriş yapmaya, vintage ürün sevdasıyla da vintage dükkanlarına olan sevgi arttı.

Miu Miu Upcycled Koleksiyonu | Fotoğraf: Miu Miu

Bunun bir sonucu olarak yıl boyunca sürdürülebilirlik ve bunun ne kadar mümkün olduğuyla ilgili markalar enteresan çalışmalar sürdürdü. Miu Miu mesela; “upcycling”(yani eski kıyafetleri değerlendirme) mantığında öne sürdüğü yeni koleksiyonunda markanın ve bağlı olduğu Prada Group’ın belki de daha önce hiç yaratmadığı bir yenilik çıkardı. Gucci ise “Equilibrium” programı ile kullandığı deri materyallerin yarattığı kirliliği minimize etmek adına deri tedarik zincirlerini sıkı takibe aldı. Aynı zamanda bu sene yeniden dönüştürülmüş denim kumaşları kullanarak koleksiyonlar çıkaran markaların sayısı da çoğalıyor tabii.

Victoria Beckham Pre-Fall 25 Koleksiyonunda Mocha Mousse | Fotoğraf: Vogue Runway

Sosyal medyadan yüksek moda markalarına doğru yükselen bu durum, daha bilinçli bir alışveriş durumunu yarattı haliyle. Doğaya dönüş, yanında “doğal” renkleri, “slow fashion” kavramı ise trendlerde yavaşlığı getirir. İşte tam olarak bu yüzden Mocha Mousse, Pantone ile yeni yılın rengi olarak sahnelerde.

WGSN ve Coloro’nun Seçimiyle Yılın Rengi: Future Dusk | Fotoğraf: Hommes Studio

Future Dusk ve Teknolojinin Hükmü

Bu yıl en çok konuştuğumuz teknolojik meselenin AI (yapay zeka) olduğuna hemfikirsek, teknolojinin modayı ne kadar etkilediği konusunda da anlaşabiliriz. AI sayesinde bir siber punk filminin içinde yaşadığımızı hissettiren 2024 yılında, birçok influencerdan siber punk esintili kıyafet kombinleri gördük. Bunun en iyi örneği olan Wisdom, erkek modasını bambaşka bir hale getirerek modern-fütüristik kombinleriyle hepimizi bu sene daha da şaşırttı. Ayrıca Kore modasında bir süredir süregelen siber punk esintileri, Kore kültürünün 2024 yılında pik yapması sonucunda her yerde görebileceğimiz klasik bir sokak modası haline geldi.

Diesel Pre-Fall 25 | Fotoğraf: Vogue Runway

Yüksek moda durur mu, hemen ilhamını aldı: Glenn Martens’in kreatif direktörlüğünde hazırlanan Diesel’in Pre-Fall 2025 koleksiyonu, denim kumaşın ve siber punk-vari detayların sınırlarını zorladı. “Fluid denim” ve “technical denim” gibi yenilikçi materyallerle tasarlanan parçalar, markanın ikonik stilini geleceğe taşıyan elementler içermeye başladı. Çıkış noktası siber punk gibi bir element olunca, sınırları zorlamak pek de handikaplı bir durum sayılmaz.

Salvatore Ferragamo Pre-Fall 25’te Future Dusk | Fotoğraf: Vogue Runway

Minimal tarzını koruyarak sadece renk değişiklikleri ile tasarım unsurlarını güncelleyen markalara örnek de verelim hemen: Salvatore Ferragamo. Uzun yıllar sonra ilk kez yükselişte ve Gen-Z’nin takibinde. Hal böyle olunca, tebdil-i renkte ferahlık vardır, demiş olacak ki Maximilian Davis önderliğinde Future Dusk’ın tadını aldığımız tasarımlar görüyoruz. Bir rengin hem minimali hem de maksimali etkilediğini görmek zordur(klasik renkler dışında) ve bu yıl, iki çakışmayan estetiğin bir venn şemasında birleştiği noktayı Future Dusk’ta görüyoruz. WGSN ve Coloro’nun ortak yapımı olan bu renk seçimi de pek de tesadüf sayılmaz.

Stella McCartney Pre-Fall 25 Koleksiyonunda Future Dusk | Fotoğraf: Vogue Runway

Tarafını Seç!

Küresel çapta yaşanan büyük olayların ardından moda endüstrisi, her zaman “olaysız” olanı seçer. Moda psikolojisi böyle bir şey aslında, satın aldığınız ürünler sakinliği ve vereceği atmosferik ruhu temsil etsin istersiniz. Sosyal medyadan yüksek modaya, herkesin kendini pamuklara sarıp “cozy” bir şekilde aklında problem olmadan geçirmek istediği yeni yıla bu iki sakin ve zamansız renk eşlik edecek. Peki sizin gönlünüz hangisinden yana?

Kapak Fotoğrafı: Pantone + Fast Company

İlginizi çekebilir: Buse Kutulu’dan Moda, Suç ve Joker Etkisi