Fotoğrafın Video Hâli: 212 Photography Istanbul'un Video Eserleri
Sonbaharı sanatla zenginleştiren etkinliklerden 212 Photography Istanbul, 8-18 Ekim tarihleri arasında İstanbul’daki beş farklı mekanda sürüyor. Etkinlik kapsamındaki sergilerde karşımıza çıkan, dünyadan ve Türkiye’den önemli sanatçıların imzasını taşıyan eserler bizi farklı dünyalara götürüyor, bize ilham veriyor. Yapı Kredi bomontiada ve Zülfaris Karaköy’deki sergilerde yer alan ve LG OLED TV ekranlarda sergilenen video çalışmalar da bunlar arasında.
Zaman ve alışkanlıklarımız, teknoloji ve imkanlarımız değiştikçe sanat da başkalaşıyor. Fotoğraf sanatı da bunun en güzel örneklerinden biri. Artık çok daha erişilebilir ve çok daha teknolojik olan kameralar sanat üretimini kolaylaştırır ve yaygınlaştırırken, fotoğraf sanatı ve video arasındaki çizgileri de belirsizleştiriyor. Fotoğrafı evrensel bir dil olarak benimseyen, çok sesli, multidisipliner yapısıyla farklı bir tartışma ve buluşma platformu yaratmayı amaçlayan 212 Photography Istanbul da yeni formlara geniş yer ayırıyor. LG OLED TV desteğiyle kurulan Galeri Tasarımı OLED ekranlar, dünyadan ve Türkiye’den sanatçıların video eserlerini bizimle buluşturuyor.
2007’deki Venedik Bienali’nin Rus Pavyonu’ndaki video yerleştirmeleriyle dünyaca ün kazanan Rus kolektif AES+F‘in yepyeni çalışması, The Liminal Space Trilogy üçlemelerinin son video yerleştirmesi olan Allegoria Sacra / Kutsal Alegori, Zülfaris Karaköy’de sergileniyor. Adını Bellini’ninkiyle paylaşan eser, havaalanını ruhların kaderlerini beklediği arafın bir metaforuna dönüştürüyor.
Mimari fotoğrafçısı ve videograf Emre Dörter, drone operatörü, hava fotoğrafçısı ve videograf Mustafa Erkatırcı ve müzisyen, besteci ve ses tasarımcısı Serdar Ateşer‘in işbirliği Great Emptiness da Zülfaris Karaköy‘de görebileceğiniz video çalışmalar arasında. Tüm İstanbul’un evlere kapandığı pandemi günlerinde drone ile çekilen arşiv görüntüleriyle hazırlanmış olan eser, İstanbul’un “büyük boşluğunu” gözler önüne seriyor.
Yapı Kredi bomontiada’da ziyaret edebileceğiniz, Ali Taptık küratörlüğündeki İcra ve Müzakere başlıklı sergi ise, Türkiye’de son yıllarda, fotoğrafın belgeleyici örneklerinden farklı bir yönde üretilen işleri bir araya getiriyor. Fotoğraf sanatçılarının oyunbaz tutumlarının fotoğrafın potansiyeline ışık tuttuğu bu sergide de iki video çalışma karşınıza çıkacak.
Galeri Tasarımı LG GX OLED TV‘ler, sanat eserlerinin sunumundan ilham alınarak tasarlanmış. Dolayısıyla bir sanat etkinliğinin parçası olarak, aslında doğal ortamlarında yer alıyorlar. Kendinden aydınlatmalı OLED piksel teknolojisi sayesinde daha önce görülmemiş canlılıkta bir siyah ve en doğal renkleri yenilikçi ve minimalist bir tarzla sunan bu ekranlar, özel askı aparatı sayesinde duvara boşluksuz monte edilebiliyor. Dikkat dağıtabilecek her türlü detaydan arındırılmış tasarımları, 19.9 mm’lik incelikleri ve 5 mm genişliğindeki minimal çerçeveleriyle bir sanat eserinden farksız. Üstelik LG GX OLED‘i ev dekorasyonuyla kusursuz uyumlu hâle getiren bir özelliği daha var: Galeri Modu özelliği, kullanıcıların TV izlemediği anlarda ekranı birbirinden değerli sanat eserlerini göstererek, bir tabloya dönüşüyor!
LG OLED TV‘nin de destekçileri arasında yer aldığı 212 Photography Istanbul, 18 Ekim’e kadar devam ediyor.
Video+ fotoğrafın akıl almaz birleşimi!