Kışın soğuk günlerini biraz olsun geride bırakmaya başladığımız şu dönemde içimizi ısıtan ve bizi ilkbaharın tatlı sıcak günlerinde daha da mutlu edecek habere nihayet kavuştuk. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 1973 yılından bu yana gerçekleştirdiği ve en köklü etkinliği olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 52. yaşını kutluyor. Borusan Holding sponsorluğunda 21 Mayıs-12 Haziran 2024 tarihleri arasında müzikseverlere klasik müziğin yıldızlarıyla dolu bir program sunacak olan 52. İstanbul Müzik Festivali’nin konser takvimi geçtiğimiz günlerde açıklandı. 23 gün boyunca 25 konserde 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak festival, İstanbul’un farklı noktalarına yayılan 17 farklı mekanda gerçekleştirilecek. İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan üç eser de dahil olmak üzere dört eserin dünya prömiyeri, iki eserin de Türkiye prömiyerini gerçekleştireceği festivalde her yaştan müziksevere hitap eden konserler arasından seçim yapmak da kimi zaman ikilemde bırakabiliyor. Ben de keyifle kaleme aldığım bu yazımda kaçırılmaması gereken beş konseri derlediğim bir liste hazırladım. Keyifli okumalar.

52-i%cc%87stanbul-muzik-festivali
52. İstanbul Müzik Festivali (Afiş) | Fotoğraf Kaynağı: Muhabbet Ajans

Köklere Seyir: İstanbul’un Sesleri

sirin-pancaroglu
Şirin Pancaroğlu | Fotoğraf Kaynağı: İKSV

Festivalin bu yılki teması Kökler’den ilhamla oluşturulan programı içinde en dikkat çeken konserlerden ilkini Köklere Seyir: İstanbul’un Sesleri oluşturuyor. Üç imparatorluğun başkenti İstanbul’un farklı etnik kimliklerle zenginleşen çok dilli, çok dinli tarihi içinde –hem de altı yüzyıl boyunca ticaretin merkezi ve kültürlerin buluşma noktası olmuş Kapalıçarşı’nın benzersiz atmosferinde– müzikal bir yolculuk sunacak olan bu konser, festivalin hiç kuşku yok en özel deneyimlerinden birini vadediyor. Çalışmalarında geçmişle günümüz, yerelle evrensel arasında köprüler kuran, yarattığı özgün projelerle müzik dünyasına her daim yeni ufuklar açan arpçı Şirin Pancaroğlu’nun müzikolog Hüseyin Kıyak ile tasarladığı “Köklere Seyir: İstanbul’un Sesi,” şehrin Rum, Yahudi, Ermeni ve Müslüman toplumlarının müziklerinin tarihsel sürecine ve etkileşimine dair nadiren duyulabilecek birbirinden güzel örneklerini bizlerle buluşturacak.

huseyin-kiyak
Hüseyin Kıyak | Fotoğraf Kaynağı: İKSV

İstanbul’daki farklı dinlerin mekânlarının müziğe katkısını vurgulamak üzere Ahrida Sinagogu’nun Sesi, Galata Mevlevihanesi’nin Sesi, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin Sesi ve Üç Horan Kilisesi’nin Sesi alt başlıklarıyla kurgulanan programda dini müziklerin yanı sıra din dışı besteler de yer alacak. Üst başlığındaki “seyir” kelimesiyle Osmanlı müziğindeki makamların hareket şekillerini içeren kurallarla bu kurallara göre oluşturulan melodik yapıya verilen isme de gönderme yapan bu özel konser, Osmanlı İstanbul’unun çok sesli yapısını gösteren, bestecilerinin etnik kimliklerine bakılmaksızın eserlerin müzikal formlarına göre seslendirildiği Kürdilihicazkâr Faslı ile son bulacak. Bu özel konser, 26 Mayıs 2024 Pazar günü saat 19.00’da Kapalıçarşı’da gerçekleştirilecek.

Benjamin Appl & Martynas Levickis “Viyana – Paris – Berlin – New York”

martynas-levickis
Martynas Levickis | Fotoğraf Kaynağı: Gediminas Žilinskas

İstanbul Müzik Festivali ile ilk tanıştığım üniversite yıllarında gittiğim bir konserle atmosferine hayran kaldığım Sent Antuan Kilisesi’ni bu yıl yeniden programda görünce listemin dışında bırakmak istemedim. Kilisesinin etkileyici akustiği ve şan ile akordeonun sıra dışı birlikteliğini sunacak olan Benjamin Appl & Martynas Levickis “Viyana – Paris – Berlin – New York”, festivalin bu yılında dikkat çeken bir başka konser. 20. yüzyılda Viyana, Paris, Berlin ve New York’ta yaşamış, farklı kültürlerden ilham almış bestecilerin yazdıkları ölümsüz eserlerin, Benjamin Appl’ın büyüleyici sesi ve Martynas Levickis’in akordeonda son derece duyarlı eşliğiyle, yepyeni bir anlam kazanacağı bu konser, keyifli programıyla müzikseverleri cezbedecek türden. “Espri, zekâ ve zevkle bezeli” (Gramophone) icralarıyla tanınan Benjamin Appl ile 2023 Opus Klassik Ödülleri’nde çalgı dalında Yılın Sanatçısı seçilen Martynas Levickis, dünyanın dört kültür başkentine yapacakları bu müzikal yolculukta, birbirini etkileyen farklı coğrafyalar, dönemler ve türlerden eserlerle son derece renkli bir müzik atlası yaratacaklar. Konseri kaçırmak istemeyen müzikseverler 30 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 20.00’de kimselere randevu vermesin.

Festival Strings Lucerne & Maria João Pires

maria-joao-pires
Maria João Pires | Fotoğraf Kaynağı: Felix Brodel

İstanbul Müzik Festivali, özlemle beklediğimiz ve yeniden görmek için büyük heves duyduğumuz isimleri İstanbul’a yeniden davet etmesiyle de müzikseverlerin gönlünde taht kuruyor. Bu özel isimlerden biri de sekiz yıl sonra tekrar festival dinleyicisinin karşısına çıkacak Maria João Pires olacak. 50 yılı aşkın süredir dünyanın tüm önemli orkestralarıyla ve tüm saygın festivallerinde konserler veren ve çağımızın en iyi piyanistlerinden biri olan Pires’e Beethoven’ın piyano konçertosunda eşlik edecek Festival Strings Lucerne, konserde ayrıca bestecinin Pastoral Senfoni’si ile Honegger’in Yaz Pastorali’ni de seslendirecek. 31 Mayıs 2024 Cuma günü saat 20.00’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek konseri kaçırmak istemeyenler ajandasına notunu almalı.

Budapeşte Festival Orkestrası & Iván Fischer & Francesco Piemontesi

budapeste-festival-orkestrasi
Budapeşte Festival Orkestrası | Fotoğraf Kaynağı: Akos Stiller

Klasik müziğin “üç büyük B’si” arasında, Bach ve Beethoven ile birlikte anılan Brahms’ın müziğindeki yapısal ve duygusal zenginliğin tadına doyasıya varmak için festivaldeki en doğru seçim Budapeşte Festival Orkestrası & Iván Fischer & Francesco Piemontesi konseri olacak. Gramophone dergisinin dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterdiği Budapeşte Festival Orkestrası ile Alman Klasik ve Romantik dönem repertuvarının önde gelen yorumcularından Francesco Piemontesi’nin Brahms’a adadığı bu konseri ise günümüzün en vizyoner şeflerinden, yeni konser formatları geliştirmiş ve senfoni orkestrasının yapısıyla işleyişinde reform yapmış Iván Fischer yönetecek. Festivaldeki bu Brahms şöleni, 3 Haziran 2024 Pazartesi günü saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda.

lautten compagney BERLIN & Asya Fateyeva “ABBA Dancing Queen”

asya-fateyeva
Asya Fateyeva | Fotoğraf Kaynağı: Marco Borggreve

İlk ortak projeleri Zaman Yolculuğu büyük ses getiren saksafoncu Asya Fateyeva ile barok müzik topluluğu lautten compagney BERLIN’in heyecanla beklenen ikinci projeleri Dancing Queen’in dünya prömiyeri, festivalin kapanışını görkemli bir şekilde yapmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat. 18. yüzyıldan 20. yüzyıla birbirinden çok farklı iki tür arasında sıra dışı bir köprü kuran Dancing Queen geleneksel sınıflandırmaları ortadan kaldırarak yepyeni bir müzik deneyimi yaratıyor. Bu projeye özel düzenlemelerle, Jean-Philippe Rameau’nun eserleri o dönemde henüz icat edilmemiş saksafon ile zenginleşiyor; barok dönem çalgılarının otantik tınısı ABBA’nın müziklerine bambaşka bir boyut kazandırıyor. 18. yüzyıl Fransa’sının en popüler opera bestecilerinden Rameau’nun eserlerini pop müzikte tüm zamanların en başarılı gruplarından biri olan ABBA’nın şarkılarıyla buluşturan Dancing Queen, festival izleyicilerine müziğin kalıplara sığmayan saf coşkusunu 12 Haziran 2024 Çarşamba günü saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda yaşatacak.

52. İstanbul Müzik Festivali’nin konserleri ve merak ettiğiniz diğer tüm ayrıntılara muzik.iksv.org adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden keyifli festivaller.

Kapak Fotoğrafı: Akos Stiller

İlginizi çekebilir: Eda Geven’den ENKA Sanat Buluşmaları