Zeynep Uslu ile Suyun Önemi, Ketojenik Diyet ve Sağlıklı Beslenme Üzerine
Zeynep Uslu Aker, su içmenin önemini çok iyi bilen biri… O kadar iyi biliyor ki, kurumsal iş hayatını bu noktada bırakıp kendi “su matarası” markasını kuruyor. Ve heyecanlı süreç böyle başlıyor. Kendisi ile suyun hayatımızdaki yeri, yaptığı ketojenik diyetler ve sağlıklı beslenme üzerine konuştuk. Bonus olarak da Zeynep’ten leziz bir tarif kaptık. 🙂 Keyifli okumalar!
Sevgili Zeynep, girişimci ruhunun nasıl ve nereden geldiğinden ve SuCo’nun fikirden üretime geçme sürecinden biraz bahsedebilir misin?
Birçok insanın içerisinde girişimci ruhun olduğunu sadece hayatlarında onun ortaya çıkması için uygun ortam olmadığına inanıyorum. Ben girişimci ruhumla kurumsal hayatla mücadele ederken tanıştım. SuCo fikri Nişantaşı’nda bir tasarım mağazasında doğdu, akşamına “Katlanabilir ama sağlıklı bir matara nasıl yapabiliriz” diye kafa patlatmaya başlamıştık bile. Üretime geçmemiz çok kolay olmadı, Türkiye’deki en doğru fabrikayı bulmamız gerekiyordu, toplantıdan toplantıya gittiğimiz bir 3 ayın ardından üreticimizle anlaştık. Sonrasında websitemizi açıp satışa başladık.
Suyun hayatımızdaki önemini senden öğrenebilir miyiz?
Vücudumuzun neredeyse %60’ının su olduğunu bilmeyen yok. Su; hayatımızın yapı taşı ve olmazsa olmazı. Fakat bununla da kalmıyor; yorgunluktan baş ağrısına,cilt kuruluğundan unutkanlığa, ses tellerinin sağlığından duygu durumumuza kadar vücudumuzdaki birçok semptom susuzluğa dayanıyor veya birçok hastalığa en doğal ilaç “ihtiyacımız olduğu kadar” su içmek oluyor. Çok klişe olsa da insanın güne su ile başlaması, hatta “enerji”ye inanıyorsa içtiği suya olumlama yapıp niyet etmesi bence tüm gününün gidişatını değiştiriyor. Hayatımızda suyun yerini tutabilecek başka hiçbir şey yok.
Su içme alışkanlıklarımızı nasıl arttırabiliriz?
Öncelikle su içmek için susamayı beklemeyin, siz susadığınızı hissettiğinizde vücudunuz zaten bir süredir susuz kalmış oluyor. Su içme alışkanlığı olmayanlar veya “su içemiyorum”, “susamıyorum” diyenler için öncelik bu alışkanlığı kazanmak. Başlangıçta, uyanık olduğunuz her saat için x ml su içme hedefi ile başlayabilirsiniz. Siz su içmeye başladıkça ve vücudunuza giren su miktarı arttıkça vücudunuz daha fazla su istemeye başlayacak böylece zorlayarak yapmaktan ihtiyacınız olduğu için su içmeye başladığınız bir sürece gireceksiniz. Zaten su içen bir insansanız en güzeli ne kadar su içtiğinizi ölçmek ve su miktarını gününüze göre uyarlamak. Su içmek, daha fazla su içmek ve susuz kalmamak için benim için en güzel çözüm suyumun her an yanımda olması.
Spor ve sağlıklı beslenme tam anlamıyla hayat felsefen…
Spor ve sağlıklı beslenme benim için bir alışkanlık. Konfor alanından çıkıp kendini ve limitlerini zorlamaya başladığında hareketsiz hayata geri dönemiyorsun. Tabii ki başlangıç süreci çok zor, spor yapmalıyım diye kendini telkin ediyorsun, bir yerden başlaman gerekiyor. Önemli olan kendine uygun olanı bulmak, ben salonda antrenman yaptığımda motive oluyorum. Bir önceki haftadan daha fazla mekik çekmek, yapamadığım bir hareketi kuvvetlenip yapabilmeye başlamak… Mesela spor yapmaya ilk başladığımda kesinlikle şınav çekemiyordum ve hedefim şınav çekebilmekti, onu başarıyorsun yerine başka bir hedef geliyor.
Ketojenik diyet yaptığın dönemi bize anlatabilir misin? Neler yiyordun ve neleri hayatından çıkarmıştın? Bu diyeti yapmak isteyenlere tavsiyelerin nedir?
Yaptığınız diyet ne olursa olsun kulaktan dolma bilgilerle yapmayın, araştırın. En kritik nokta araştırmak, öğrenmek. Mesela ketojenik diyet denildiğinde birçok insan “protein yemeliyim” diye düşünüyor ama vegan/vejeteryan olup ketojenik diyet yapan insanların sayısı yadsınamayacak kadar fazla. Ketojenik diyetle beraber aralıklı oruca başladım, basit karbonhidratlar ve rafine şeker hayatımdan çıktı. Lifli gıdalar yemeye başladım, bitkisel proteinleri, sağlıklı yağları çok daha fazla beslenmeme dahil ettim. Eğer yediklerinizi takip ederek ve almanız yağ miktarını doğru ayarlayarak ketojenik diyet yaparsanız enerjinizde gözle görülür bir artış oluyor.
Arkadaş çevrende kendine hazırladığın tariflerle biliniyorsun. Bizimle 2 adet sağlıklı tarif paylaşabilir misin?
Hayatlarımız o kadar koşturmaca ile geçiyor ki bu nedenle pratik tarifleri çok seviyorum.
Tatlı krizine ilaç gibi gelen, sabah kahvaltıyı pas geçip güne daha fresh başlamak istediğinizde veya misafirlerinize ikram edeceğiniz hızlı ve sağlıklı bir alternatif aradığınızda yapabileceğiniz pudding tarifi; olgun muz, olgun avokado, 1/2 su bardağı hindistan cevizi/badem sütü, ham kakao, damak tadınıza göre bir tutam tarçın. Tüm malzemeleri blender’da pudding kıvamına gelene kadar karıştırın. Kaselere ayırın, üzerini çiğ badem içi, kırmızı meyveler, chia ve hindistan cevizi ile süsleyin.
Raw çikolatalı kek, güzel bir doğum günü pastası alternatifi olabilir 🙂 1,5 su bardağı ceviz, 1,5 su bardağı çiğ fındık, 1,5 su bardağı hurma, 1,5 su bardağı kuru üzüm/kırmızı meyveler, 1/3 ham kakao, 2 çay kaşığı vanilya özütü. Ceviz ve fındığı karışıp küçük parçalar kalana kadar blender’dan geçirin, kalan tüm malzemeleri yavaş yavaş ekleyip blender’dan geçirin. Tüm malzemeler karışıp, karışımınız şekil verebileceğiniz bir hamur haline geldiğinde tamamsınız. Şimdi yapmanız gereken tek şey kekinize istediğiniz şekli vermek. Mesela, yuvarlak veya baton bir kek kalıbına döküp üzerini mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz. Kekinizi tam kıvamına gelmesi için servis etmeden önce bir saat buzdolabında dinlendirin. Afiyet olsun!
Kişinin sağlıklı beslenmesi ve düzenli spor yapması hayatında nasıl değişikliklere yol açıyor?
Kesinlikle daha enerjik olmasını, daha mutlu olmasını, planlı programlı ve en önemlisi özgüveni yüksek olmasını sağlıyor. Sağlıklı beslenme ve spor hayatın bence dengeli olmasında çok önemli bir etken.
Bu röportajı okuyanlara okuyunca kendilerini iyi hissedecekleri birkaç kitap önerisinde bulunabilir misin? (Neden bu kitaplar?)
_Ne zaman içimi umutsuzluk kaplasa ya da enerjim düşük olsa elime ilk “Küçük Prens”i alırım. Bir saat sonra mutlu olma garantisi benim için bu kitap! Kesinlikle bir çocuk kitabı değil, size unuttuğunuz değerleri hatırlatan ve içinizi sıcacık yapan bir dünya var içinde.
_M.S. 2150! Dönüp dönüp baştan okumak istediğim, “Dileyin, size verilecektir; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır.” son sözüyle biten, okuduklarımı lütfen unutmayayım diye dua ettiğim, bakış açımı değiştiren “makro felsefe” kitabı. Her sene yeniden okuduğumda kendimi baştan keşfettiğimi hissediyorum. Kesinlikle insanın ruhuna iyi geliyor.
_Küçük Kara Balık, çünkü hepimizin içinde her türlü zorluğa göğüs geren ve hayallerini gerçekleştirebileceğine inanan cesur bir küçük balık var. Mesele onu bulmak ve ona güvenmek.
Sağlıklı yaşam konusunda takip ettiğin instagram hesapları neler?
Severek takip ettiğim Instagram hesapları; @amandabisk , @loveandlemons , @thewholefooddiary ve tabi ki @tadimlakendineiyibak 🙂
Çok teşekkürler!
İlginizi Çekebilir: Çevre Dostu Türk Markaları: SuCO, Epidotte, Restore Jeans, Iamnotbasic, Reflect
İlk yorumu siz yazın!