Netflix Belgeselleri: Belgesel Dizi ve Filmlerden Öneriler
Televizyon ve sinema arasındaki sınırların belirsizleşmeye başladığı, film ve dizi izleme alışkanlıklarımızın dönüşüm geçirdiği günümüzde, belgesel türüne olan önyargılar yok oluyor, belgeseller de hızla değişiyor. Belgesel dizi formatı de bu değişimin önemli bir parçası. İşte karışınızda Netflix’te bulabileceğiniz, hepsi birbirinden sürükleyici, farklı konularda bilgilendirirken sizi şaşkınlığa uğratacak 12 belgesel dizi, 9 belgesel film önerisi…
Netflix’ten Belgesel Dizi Önerileri
Tiger King
ABD’de kaplan ve vahşi kedi yetiştiren ve onları evcil hayvan olarak besleyen zengin, güçlü ve çılgın bir grup insanın yaşamlarını konu alan bir belgesel dizisi gibi görünse de, Tiger King şaşırtıcı bir suç belgeseli. Joe Exotic ve Carol Baskin adlı iki nev-i şahsına münhasır insanın hapishanede sonuçlanan ezeli rekabetini 7 bölümde farklı açılardan işleyen dizi, sizi Amerikan gerçekleriyle tanıştıracak.
Leaving Neverland
HBO’nun olay yaratan belgeseli Leaving Neverland de Netflix’te bulabileceğiniz çarpıcı belgesel yapımlardan. Çocukken Michael Jackson’ın cinsel istismarına uğradığını iddia eden iki adamın hem dünyaca ünlü pop yıldızı hem de kendi aileleriyle ilgili suçlamaları, kan donduran ve şok eden 4 saatlik bir belgesele dönüşüyor. Sadece iki bölümden oluşsa da size çok uzun gelecek belgeselde yaşamlarındaki karanlık dönemlere tanık olacağınız, zamanında 7 ve 10 yaşında olan iki çocuğun yaşadıkları, Michael Jackson adını ve şarkılarını duyduğunuzda hissettiklerinizi kökten değiştirecek güçte.
Our Planet
Hayvan belgeselleri dendiğinde akla National Geographic ya da Discovery Channel gelse de, Netflix’tek yeni belgesel diziler arasında yer alan Our Planet, bunun değişebileceğinin göstergesi gibi. İlk sezonu 8 bölümden oluşan dizi, doğanın ve hayvanlar aleminin gücünü tüm görkemiyle gözler önüne seriyor. Bir yandan insanlığın doğaya ve hayvanlara ne gibi geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini görüp içinizi acıtıyor; bir yandan doğanın her şeye rağmen nasıl hakimiyetini sürdürdüğünü ve ne denli güçlü olduğunu gösteriyor. David Attenborough’un akılda kalıcı başarılı seslendirmesiyle, okyanustların derinliklerinden yağmur ormanlarına bir dünya turuna çıkmak, Çernobil’de yaşanan felaketin ardından doğanın nasıl insanların yerini aldığını görüp şaşkınlığa uğramak ve farklı koşullarda yaşayan yüzlerce hayvan çeşidiyle tanışmak için mutlaka izlemelisiniz.
Abstract: The Art of Design
Sanatla ya da tasarımla ilgilenmek zorunda değilsiniz ama aradığınız ilham bir sneaker tasarımcısının, bir mimarın ya da bir sahne tasarımcısının cümlelerinde olabilir! Netflix belgesel dizileri arasında ilk takıntılarımızdan olan 8 bölümlük Abstract, her bölümünde dünyaca ünlü bir tasarımcıyı ya da sanatçıyı konuk ediyor. Her biri işini tutkuyla yapan bu isimlerin nelerden ilham aldığını, nasıl bir çalışma yöntemi izlediklerini, hedeflerine ve hayallerine nasıl ulaştıklarını gördüğünüzde bunu kendi işinize uygulamak için can atacaksınız. Ve tabii yaratıcılıklarına, ürettikleri işlere hayran kalmadan duramayacaksınız.
İlginizi çekebilir: Mimari Aşıklarına: The World’S Most Extraordinary Homes
Captive
ABD‘de bir hapishane ayaklanması, Somali‘de bir gemiyi kaçıran korsanlar, Yemen‘de El Kaide tarafından kaçırılan yardımseverler… Filipinler, Filistin, Irak, Brezilya, Çeçenistan… Captive, belki de birçoğumuzun en büyük korkularından olan kaçırılma ve rehin alınma olaylarının tarihinden 8 vakayı gözler önüne seriyor, yapılan pazarlıklara yoğunlaşıyor, insan hayatlarının söz konusu olduğu durumlarda politikanın nasıl süreci karmaşıklaştırabildiğini gösteriyor. Yaklaşık birer saatlik her bölümü ayrı bir aksiyon filmi niteliğindeki dizinin en etkileyici yanıysa, her bölümün bizzat kurbanlar tarafından anlatılıyor olması.
Cooked
Chef’s Table‘ı duymayan, bilmeyen kalmamıştır, o yüzden bu listeye onun yerine Netflix yemek belgeselleri arasında öne çıkan bir başka yapımı ekleyeceğim: Cooked. Yeme-içme yazarı Michael Pollan’ın sunduğu dizinin dört bölümü, ateş, su, hava ve toprak adlarını taşıyor ve bu dört temel elementin mutfaklarımızı nasıl etkilediğini, tarih boyunca kültürlerin en önemli parçalarından biri olan gastronomide ne anlama geldiklerini inceliyor.
The Defiant Ones
Eğer bu yazıyı okurken bir yandan da müzik dinliyorsanız ve müzik belli bir markaya ait kulaklıklardan geçerek beyninize ulaşıyorsa, kendinizi şanslı hissettiğinizi biliyoruz! İşte The Defiant Ones belgeseli, sadece müzik endüstrisine çok şey katmış bir plak şirketinin değil, zamanında Apple’ın 3 milyar dolara satın aldığı Beats Electronics‘in de kurucusu olan müzik efsaneleri Dr. Dre ve Jimmy Iovine‘in yaşamlarına odaklanıyor. U2‘dan Eminem‘e, Nine Inch Nails‘den Tupac‘a birçok isimle karşılaşacağınız, müzik endüstrisinin renkli dünyasını olduğu kadar zorluklarla dolu iç dünyasını da keşfedeceğiniz bu dört bölümlük belgesel dizi, geçtiğimiz aylarda En İyi Müzik Filmi dalında Grammy ödülü kazandı.
İlginizi çekebilir: Sevdiğimiz Şarkıcıların Belgeselleri
Dirty Money
Dev kurumsal şirketlerin, hayatlarımızı maddi ve manevi olarak sömürdüğünün hepimiz aşağı yukarı farkındayız. Peki tam olarak nasıl? Dirty Money, dünya ekonomisinin ve iş dünyasının yakın tarihindeki 6 vakayı derinlemesine anlatıyor ve tüketicinin ve farklı gelir seviyesindeki insanların nasıl dev şirketlerce sömürüldüğüne, dolandırıldığına, sistemdeki büyük ölçekli rüşvet ve sahtecilik suçlarına örnekler veriyor. Günlük yaşamımızda iç içe yaşadığımız markaların ve oldukça tanıdık yüzlerin karşınıza çıkması sizi şaşırtacak!
Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist
Pennsylvania’da bir banka soygunu, soygun sırasında içeri giren bir pizzacının boynuna bağlı bombanın patlaması sonucu ölümüyle sonuçlanıyor. Bu garip cümle, ABD tarihinin en gizemli, en karmaşık ve en zekice kurgulanmış banka soygunlarından birini anlatıyor, Evil Genius belgeseli de öyle. Önce pizzacının soygunu planlayan ekipten biri mi, yoksa masum bir rehine mi olduğu araştırılıyor, sonra tüm bu soygunun beyni olan gerçek suçlulara ulaşılıyor, yıllar süren davalar sonucu tam dosya kapanmışken, ortaya yeni tanıklar çıkıp işleri daha da karıştırıyor. Suç belgeselleri ile aranız iyiyse, dört bölümlük bu diziyi bir oturuşta tüketeceksiniz!
November 13: Attack on Paris
Yaşanan trajedilerin hikayelerinin ekrana taşınması için sizce üzerlerinden ne kadar zaman geçmeli? Bu belgesel, 13 Kasım 2015‘te Paris’te 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının 2.5 yıl ardından karşımıza çıkıyor. 3 saatlik ve 3 bölümlük belgesel dizi, o gece yaşanan korku dolu anları, hayatta kalanlar ve olaylara müdahale edenlerle röportajlar ve haber görüntülerini kurgulayarak anlatıyor. Kimi zaman gözyaşları kimi zaman tedirginlikle izleyeceğiniz belgesel, günümüz dünyasında kimin, nerede ve ne zaman karşılaşabileceği hiç belli olmayan terör tehlikesiyle bir yüzleşme niteliğinde.
Shot in the Dark: Life and Death in L.A.
2014’de Jake Gyllenhaal’un başrolünde yer aldığı, Los Angeles sokaklarında geceleri yaşanan suçları takip eden hırslı bir haber muhabirinin yaşadıklarını konu alan Nightcrawler filmini hatırlar mısınız? İşte Shot in the Dark, Los Angeles gecelerinin gerçek Jake Gyllenhaal’larının hikayesini anlatan, sürükleyici ve karanlık bir belgesel dizi. Gece boyunca polis radyolarını takip eden ve şehrin dört bir yanındaki kaza, soygun ve hatta cinayetleri ilk görüntüleyen ve haber kanallarına ilk satan olmak için rekabet içinde hareket eden üç freelance muhabiri, Howard, Zak ve Scott’ı takip ediyor 8 bölümlük dizi.
The Toys That Made Us
Çocukken en sevdiğiniz oyuncağınız hangisiydi, onu / onları özlediniz mi? Netflix’in kısa bir süre önce ikinci sezonunu yayınladığı dizisi The Toys That Made Us, yalnızca bu soruların uyandırdığı nostalji hissine oynamakla kalmıyor, kapsamlı araştırmalar sonucunda hepimizin aşina olduğu, zamanında elinden düşürmediği o oyuncakların hikayelerini anlatıyor, koleksiyoncularıyla konuşuyor, popüler kültürü nasıl etkilediklerini inceliyor. İlk sezonda Star Wars, He-Man, Barbie ve G.I. Joe oyuncaklarının hikayesini izlemiştik; dizinin ikinci sezonunda ise Star Trek, Transformers, LEGO ve Hello Kitty oyuncakları var!
Wild Wild Country
Belgesel diziler arasında 2018’in en çok konuşulanı, tartışmasız Netflix’teki spiritüel belgesel dizi Wild Wild Country oldu. Dizi, Hindistan’da ünlenmiş ve kendine binlerce mürit kazanmış guru Bhagwan Shree Rajneesh’in (Osho) tüm topluluğunu ABD’de satın aldıkları geniş bir arazide kendi ütopya kurallarıyla yönettikleri bir şehre taşımasını konu alıyor. Topluluğun kasaba yerlileriyle ve hatta devletle olan psikolojik ve fiziksel kavgaları, gizemli ve korkutucu yaşam tarzları günden güne tarihe geçecek bir çekişmeye dönüşüyor. Hem Rajneeshpuram topluluğunun provokatif yöneticileri, müritleri ve kasaba yerlileriyle yeni ya da eski röportajlar hem de televizyon haberlerinden görüntülerle, sıradan bir belgesel olarak başlayıp gittikçe şok edici ve ilginç bir hale gelen Wild Wild Country 6 bölüm boyunca kendine bağlamayı başarıyor.
Netflix Belgeselleri
American Factory
2008 ekonomik krizinin ardından General Motors’a ait bir fabrikanın kapılarını kapatması, Ohio’daki bir kentin büyük çoğunluğunun işlerini kaybetmesine neden oluyor. Otomobil camı üretiminin bir bölümünü ABD’ye taşımak isteyen Çinli bir milyarder, 2014’te fabrikayı satın alarak kent halkına umut oluyor. Fakat Çinli yöneticiler ve ABDli işçiler arasındaki kültürel, etik ve ekonomik farklılıklar, hiçbir şeyin beklendiği gibi gitmemesine neden oluyor. Doğu ve Batı kültürlerinin çatışmasını iş başında görmek için, kaçırmamanız gereken bir Netflix belgeseli American Factory.
The Great Hack
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in de uzun bir sorgulama sürecine maruz kalmasına neden olan Cambridge Analytica skandalını hatırlarsınız. Kullanıcıların internet ve sosyal medyada maruz kaldığı makale ve reklamlar aracılığıyla kasıtlı olarak fikirlerini belli bir yöne çeviren algoritmaların ABD Başkanlık Seçimleri’ne etkisi olduğu artık bilinen bir gerçek. The Great Hack, bu skandaldan etkilenen farklı kişileri takip ederek gerçeklerin peşinden koşuyor.
The Edge of Democracy
Dünyanın farklı köşelerinde olup biteni politik belgeseller aracılığıyla takip edenlerdenseniz, listenize eklemeniz gereken bir belgesel The Edge of Democracy. Brezilya’nın demokrasiyle imtihanını, olabildiğine kutuplaşmış bir toplumda son birkaç onyıldır yaşananları ve farklı başkanların ardındaki gerçekleri kişisel geçmişiyle paralel bir şekilde anlatan Petra Costa‘nın belgeseli, dünya siyasetini daha iyi anlamanızı sağlayacak.
Shirkers
Singarpurlu sinemacı Sandi Tan‘ın bu belgeseli, geçmişte imza attığı büyüleyici bir projenin izini sürüyor. Yanlarına mentor olarak Fransız asıllı bir adamı alan bir grup genç kadın, 1990’ların başında avangart ve bağımsız ruhlu bir film olan Shirkers‘ı çekiyorlar; fakat mentorları olmanın yanı sıra Sandi Tan’ın çok yakın dostu olan bu adam, bir gün filme dair her şeyi de yanında götürerek kayıplara karışıyor. Bir ağıt diyebileceğimiz Shirkers, kayıp bir filmin izini sürüyor ve çok gecikmeli bir şekilde bizi onunla buluşturuyor.
Strong Island
Yönetmen Yance Ford, bu belgeselde 1992 yılında vahşice öldürülen, fakat yargı sisteminin ırkçılığından faydalanarak hiçbir katili cezalandırılmayan siyahi bir genç adamı hatırlıyor. Üstelik bunu oldukça kişisel bir şekilde yapıyor, zira söz konusu genç adam öz abisi. Strong Island, günümüzde halen süregelen ırkçılığın gerçek ve olası sonuçlarını hatırlamanızı, ırkçılığın şiddetle olan ilişkisini kavramanızı sağlayacak.
Icarus
Spor belgeselleri kadar polisiye türünü de seviyorsanız, Icarus tam size göre! Yönetmen Bryan Fogel, spor dünyasındaki doping skandallarını araştırmaya ve bizzat doping kullanarak nasıl bazı düzenlemeleri atlatarak başarılı olunabileceğine dair bir belgesel hazırlamaya karar veriyor. Fakat hiçbir şey beklediği gibi gitmiyor ve Fogel’in yolu Rusya’ya Olimpiyat Oyunları’nda doping kullanarak birçok madalya kazandıran bir bilimadamıyla kesişiyor. Ve bu noktada devreye, gerçeklerin açığa çıkmasını istemeyen Rus yetkililer giriyor. Önce hayretle, ardından nefes nefese izleyeceğiniz Icarus, Netflix’e ilk Oscar ödülünü getirmişti.
Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom
2010’lu yıllar, birçok ülkede ve bölgede olduğu gibi Ukrayna’da da toplumsal hareketlere sahne olmuştu. Başkan Viktor F. Yanukovich’in istifası için sokaklara dökülen halkın demokratik ve kararlı mücadelesini konu alan Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom, Oscar adayı Netflix belgeselleri arasında.
What Happened, Miss Simone?
Dinlemeyi çok sevdiğimiz şarkıcıların hikayelerini bize anlatan müzik belgeselleri arasında da dikkat çekici Netflix yapımları var ve bunlardan biri What Happened, Miss Simone?. Şarkıcı ve piyanist kimliğinin yanı sıra etkili bir aktivist ve sivil toplum hakları savunucusu olan Nina Simone’un yaşamını, müziği ve ırkçı bir dünyada sahnelerde var olma uğruna yaşadıklarını anlatan belgesel, Oscar’a aday gösterilmişti.
Al Midan / The Square
Ortadoğu filmleri arasında tanığı olduğumuz onyılı ve çalkantılı politik olaylarını belki de en iyi anlatan bu belgesel. Toplumsal ve politik açıdan birçok hareketin ve dinamiğin kökenlerini oluşturan, Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda yaşananları konu alan Al Midan / The Square, hayatlarını tehlikeye atarak özgürlükleri için sesini çıkaran bir halkın öyküsünü anlatıyor. Bu etkileyici belgesel, Akademi’nin Netflix yapımlarını kabul ettiği eşik olma özelliği taşıyor ve Oscar’a uzanamamış olsa da Netflix’e ilk adaylığını getiren yapım olarak hatırlanıyor.
İlk yorumu siz yazın!