76. Primetime Emmy Ödülleri dün geceki törenle dağıtıldı. Tahmin edildiği gibi ödüllerin önemli bir yüzdesini üç yapım, Shōgun, The Bear ve Baby Reindeer kazandı. Eugene ve Dan Levy’nin sunuculuğundaki tören, Greg Berlanti’nin kariyerinin kutlandığı ve 2 Oscar ödüllü oyuncu Jodie Foster’ın görkemli kariyerine bir de Emmy ödülü eklediği anlarla güzelleşti. Geçen hafta sonu dağıtılan Creative Arts Emmy Ödülleri’ndekileri de sayarsak yüzlerce kategorinin bulunduğu Emmy Ödülleri’nin ardından, işte Emmy ödüllü diziler…

Emmy Ödül Töreni: 2024

Muhtemelen bir kez daha karşılaşamayacağımız bir şey: Yılın ikinci Primetime Emmy Ödülleri töreni… Hatırlarsanız önce Senaristler Birliği (WGA) ardından da Oyuncular Birliği’nin (SAG-AFTRA) prodüksiyon şirketleriyle anlaşamaması sonucu gittiği grevlerle aylar boyunca üretimin ve promosyonun durduğu Hollywood ortamı nedeniyle ertelenen 75. Primetime Emmy Ödülleri töreni 15 Ocak 2024’te, yani birçok yapımın izleyiciyle buluştuktan bir yıldan bile fazla süre sonra ödüllendirildiği bir tarihte gerçekleşmişti. Sıra yılın daha güncel yapımlarını kutladığımız törene geldi.

Shōgun

Dün gece önce Kırmızı Halı’da Meryl Streep, Jonathan Bailey, Anna Sawai, Greta Lee, Dan Levy, Kali Reis, Hannah Einbinder ve Bowen Yang göz kamaştırdı; ardından Eugene Levy ve Dan Levy‘nin sunduğu 76. Primetime Emmy Ödülleri töreninde ödüller dağıtıldı: Drama kategorilerinde Shōgun rekora koştu, komedi dizilerinde The Bear En İyi Komedi Dizisi ödülünü Hacks‘e kaptırdı ve mini-dizi kategorilerinde tahmin edildiği gibi Baby Reindeer zafere ulaştı.

Gecenin ödül konuşmaları arasında Governors Ödülü’nün takdim edildiği, Dawson’s Creek, Brothers & Sisters, The Flash, Riverdale ve You gibi dizilerin yapımcısı olarak tanıdığımız Gregg Berlanti‘nin konuşması öne çıktı. Ayrıca Jodie Foster, Richard Gadd, John Oliver ve Jean Smart‘ın konuşmalarına da göz atmanızı öneririz.

Komedi cephesinde The Bear, mini-dizi cephesinde Baby Reindeer kolayca ödüllerle buluştu. Yıllardır adaylık ve ödül sayısındaki çekişmeleri süren iki platform, HBO ve Netflix arasındaki rekabette kazanan bu kez üçüncü bir oyuncu oldu: Creative Arts Emmy Awards gecelerindekiler dahil toplam 36 ödül kazanan FX‘i 24 ödülle Netflix, 14 ödülle HBO izledi.

Yılın birden fazla ödüllendirilen bazı yapımları ise şöyle: Shōgun (18), The Bear (11), Baby Reindeer (6), Saturday Night Live (6), Jim Henson Idea Man (5), Blue Eye Samurai (4), The Oscars (4), Ripley (4).

Emmy Ödüllü Diziler 2024: Drama

Shōgun, En İyi Drama Dizisi

Ödül sezonunun öncesinde ikinci sezonu olacağı duyurulan ve bir anda tüm dengeleri değiştirerek mini-dizi olarak değil drama dizisi olarak yarışacağı kesinleşen Shōgun Emmy tarihine geçen bir başarı elde etti: Japonya’da geçen epik dönem dizisi tek sezonuyla toplam 18 Emmy ödülü kazanarak John Adams mini-dizisinin elinde olan Emmy rekorunu kırdı. Sanatsal ve teknik kategorilerde göz kamaştıran Shōgun’un, esas kategorilerde de iddialı olduğunu ve gerçek anlamda yılın En İyi Drama Dizisi olduğunu böylece anlamış olduk. Emmy karnesi oldukça iyi, görkemli Netflix yapımı The Crown ise, Elizabeth Debicki’nin En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü ve 3 teknik ödülle ekranlara veda etmiş oldu.

Emmy Ödüllü Diziler 2024: Komedi

Jean Smart, En İyi Kadın Oyuncu – Komedi

Ödül sezonu pazarlaması, janr konusunda akışkan ve özellikle süresi açısından kategorilerin kalıplarına uymayan diziler söz konusu olduğunda tuhaf kategorizasyonlar yapmakla sonuçlanabiliyor. Örneğin çoğunlukla bir restoranın mutfağında geçen, oldukça stresli ve gergin bölümleriyle ekran karşısına kitleyen The Bear, bir komedi olarak yarışabiliyor. Bunun bir avantaj olduğuysa açık, drama kategorisindeki güçlü yarıştan uzaklaşan The Bear, hatırlarsanız geçen sene En İyi Komedi Dizisi dahil ana kategorilerdeki 6 ödülün sahibi olmuştu. Dizi bu yıl da rekor sayıda, 23 adaylık elde etti. Herkesin hayranı olduğu bir dizi olmasına rağmen, kategori konusundaki bu anlamsız stratejisi ise olumsuz tepkiler çekmesine neden olmuş gözüküyor: 23 adaylığının 11’ini ödüle dönüştürmeyi başaran, oyuncularından Jeremy Allen White ve Ebon Moss-Bachrach‘a ikinci, Liza Colón-Zayas‘a ise ilk Emmy ödülünü kazandıran dizinin ikinci sezonu, En İyi Komedi Dizisi ödülünü (gerçekten bir komedi olan) başrol oyuncusu Jean Smart‘ın da En İyi Kadın Oyuncu seçildiği Hacks‘e kaptırdı.

Emmy Ödüllü Diziler 2024: Mini-diziler ve Televizyon Filmleri

Baby Reindeer, En İyi Mini-Dizi

Mini-dizi kategorilerine bu yıl iki Netflix yapımı damga vurdu: Geçen hafta sonu dağıtılan Creative Arts Emmy Ödülleri’nde kazandıklarıyla birlikte sırasıyla 6 ve 4 ödül kazanan Baby Reindeer ile Ripley. Etkileyici bir gerçek hikayeden uyarlanan Baby Reindeer‘ın yaratıcısı Richard Gadd yapımcı, oyuncu ve yazar kimliğiyle üç ödül kazanırken, dizinin rahatsız edici karakterini canlandıran Jessica Gunning de ödüle uzandı. Ripley ise daha çok teknik kategorilerde öne çıktı. İki Oscar ödüllü oyuncu Jodie Foster, Fargo dizisiyle En İyi Kadın Oyuncu seçilerek kariyerine bir de Emmy ödülü ekledi.

Emmy Ödülleri 2024: Diğerleri…

Primetime Emmy Ödülleri’nde reality, talk-show, yarışma, skeç programı ve birçok farklı format daha ödüllendiriliyor biliyorsunuz. Bu yıl, yıllardır ödüllere doyamayan iki isimden birinin devrinin kapandığının sinyallerini aldığımızı söyleyebiliriz: Drag kültürünü dünya çapında bir fenomene dönüştüren RuPaul’s Drag Race, yıllar süren zaferlerinin ardından bu yıl En İyi Reality Yarışma Programı ödülünü Alan Cumming’in sunduğu The Traitors‘a kaptırdı ve teknik kategorilerde de sıfır çekti. İğneleyici üslubuyla sevilen komedyenin programı Last Week Tonight with John Oliver ise kazanmaya devam ediyor. Geçen hafta sonu dağıtılan Creative Arts Emmy Ödülleri’nde Quiz Lady En İyi Televizyon Filmi, Blue Eye Samurai En İyi Animasyon Dizi, Jim Henson Idea Man En İyi Belgesel Film, Beckham ise En İyi Belgesel Dizi seçildi.

Haydi, aşağıdaki listeye göz atın ve eksiklerinizi bir an önce tamamlayın!

Emmy Ödülleri 2024

En İyi Dizi (Drama): Shōgun
En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Hiroyuki Sanada (Shōgun)
En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Anna Sawai (Shōgun)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Drama): Billy Crudup (The Morning Show)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Drama): Elizabeth Debicki (The Crown)
En İyi Yönetmen (Drama): Frederick E.O. Toye (Shōgun)
En İyi Senaryo (Drama): Will Smith (Slow Horses)

Jeremy Allen White, En İyi Erkek Oyuncu – Komedi

En İyi Dizi (Komedi): Hacks
En İyi Erkek Oyuncu (Komedi): Jeremy Allen White (The Bear)
En İyi Kadın Oyuncu (Komedi): Jean Smart (Hacks)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Komedi): Ebon Moss-Bachrach (The Bear)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Komedi): Liza Colón-Zayas (The Bear)
En İyi Yönetmen (Komedi): Christopher Storer (The Bear)
En İyi Senaryo (Komedi): Lucia Aniello, Pawl W. Downs, Jen Statsky (Hacks)

Jodie Foster, En İyi Kadın Oyuncu – Mini-dizi

En İyi Minidizi: Baby Reindeer
En İyi Erkek Oyuncu (Minidizi/TV Filmi): Richard Gadd (Baby Reindeer)
En İyi Kadın Oyuncu (Minidizi/TV Filmi): Jodie Foster (True Detective: Night Country)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Minidizi/TV Filmi): Lamorne Morris (Fargo)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Minidizi/TV Filmi): Jessica Gunning (Baby Reindeer)
En İyi Yönetmen (Minidizi/TV Filmi): Steven Zaillian (Ripley)
En İyi Senaryo (Minidizi/TV Filmi): Richard Gadd (Baby Reindeer)

Jessica Gunning, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Mini-dizi

En İyi Variety Programı (Senaryolu): Last Week Tonight with John Oliver
En İyi Variety Programı (Canlı): The Oscars
En İyi Yarışma Programı: The Traitors
En İyi Talk Show Programı: The Daily Show
En İyi Senaryo (Variety): Alex Edelman: Just for Us

Tüm kategorilerdeki aday ve kazananların listesine buradan ulaşabilirsiniz.