Zai Bodrum geçtiğimiz yıl Bitez’de açılan bir ”Yeni nesil kütüphane”. Burada geniş kitap arşivinden istediğiniz kitabı seçip; kitabınıza eşlik edecek sıcak/soğuk kahvenizi, bitki çayınızı ya da kokteylinizi alıp ağaçlarla dolu inanılmaz bir atmosferde gününüzü geçirebiliyorsunuz. Gerçekten hem iç mekan, hem de bahçenin tasarımına diyecek yok! Bunun yanında Zai Bodrum; film geceleri, yazar buluşmaları, atölyeler gibi çeşitli etkinlik ve konseptlerle çok daha fazla aktivite sunuyor…  Uzun süredir yakın markajımda olan Zai’nin kurucusu Derya Büyükkuşoğlu’yla dolu dolu bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!

Konum

Zai Bodrum
Zai Bodrum

_ Merhaba Derya Hanım, öncelikle Zai gibi güzel bir konsepti Bodrum’a kazandırdığınız için çok teşekkür ederiz. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Kitaplara olan tutkunuzdan bahsedebilir misiniz?

Okumayı seven bir insanım, iki üç kitap birden okuyup, bulunduğum her yerde de yanımda muhakkak bir kitap taşıyorum. Kütüphane ya da kitabevi gezmeyi, kitapların içinde vakit geçirmeyi seviyorum. Zai’yi tasarlarken de bu sevgimden ilham aldım.

_ Zai Bodrum’un hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? Böyle bir mekan açma fikri nasıl ortaya çıktı?

Kitap okuma eylemini, kitapların içinde gün boyu vakit geçirilebilen bir mekana taşıma arzusuyla Zai’yi hayata geçirdik. Okumaların yapılabildiği, gerekirse bilgisayarla çalışılabilen, kafesinden yararlanılabilen, hem bireysel hem de sosyal bir mekan düşüncesiyle projelendirildi. “Üçüncü mekan kütüphaneler” kavramı ile, ev ve işyerinden sonra kütüphanelerin üçüncü ana mekan olma fikri, Zai’nin de çıkış noktası oldu.

_ Zai’nin sistemini bilmeyenler için daha detaylı anlatabilir misiniz? 

Kütüphanemizde bulunan kitaplar, klasik kütüphanelerdeki gibi mekan içinde okunup bırakılabiliyor, fakat klasik sistemde bulunan ödünç verme gibi bir sistemimiz bulunmuyor. Onun yerine kitaplar istenirse satın alınabiliyor. Yani hem kitabevi hem de kütüphane uygulamasını tek çatıda gerçekleştiriyoruz. Yeni nesil kütüphane olmamızdaki en büyük etken, kütüphanedeki içeriğin güncel ve popüler kitaplara göre değişebilmesi, klasiklerin yanında, okuyucuyu güncel tutabilen bir “yeni çıkanlar” bölümünün bulunabilmesi oldu. Böylelikle okuyuculara da yeni nesil bir okuma eylemi sağlayabiliyoruz.

Zai Bodrum
Zai Bodrum

_ Zai Bodrum, yalnızca bir kütüphanede değil, aynı zaman da keyifli bir kafe. Kafede ne gibi seçenekler var? Özellikle kahve konusuna önem verdiğiniz çok belli. 🙂

Kahvelerimiz üçüncü nesil demleme yöntemleriyle hazırlanıyor ve oldukça geniş bir kahve seçeneğimiz var. Kafemizde sıcak ve soğuk kahvelerimizin yanında, bitki çaylarımız, imza kokteyllerimiz ve kendi mutfağımızda günlük olarak hazırladığımız tatlı ve atıştırmalıklarımız bulunuyor.

_Peki neden Bodrum ve neden Bitez?

Zai’nin içinde bulunduğu arazide 17 adet zeytin ağacı bulunuyor ve konumlandığı yer olan Bitez de zeytin ağaçlarının çok yoğun olduğu bir bölge. Özellikle bu zeytin ağaçları Zai’nin mitolojideki zeytin kelimesinin dönüşümünden gelen ismine ilham olduğundan mekan, hem kimliğine hem de ruhuna yansıyan enerjiyle bütünleşti. Hem bize, hem de misafirlerimize içinde vakit geçirerek hissedebileceği bir deneyim sağladı.

zai-bodrum-3
Zai Bodrum

_ Zai’de Oku-Dinle-İzle, film geceleri, yazar buluşmaları gibi birçok etkinlik yapılıyor. Bu etkinliklerden bize biraz bahsedebilir misiniz? Bu zamana kadar en çok ses getiren etkinlikleriniz neler oldu?

Yeni nesil kütüphane olarak, interaktif bir ortam yaratmayı hedefledik. Yazar söyleşi ve imza günleri, film okuma ve gösterimleri, müzik dinletileri, tiyatro gösterileri, atölyeler ve zamanla daha da edebiyata ve sanata dahil olacağımız etkinliklerle, misafirlerimiz ilgi alanlarına göre vakit geçirebileceği bir mekan tasarladık. Etkinliklerimiz kapsamında birçok farklı yazar, sanatçı, tiyatrocu, yayın yönetmeni ve müzisyen ağırladık. Bunlardan bazıları; İnci Aral, Ayşe Kulin, Sunay Akın, Murat Gülsoy, Yıldız İbrahimova, Hüsamettin Koçan, Deniz Yüce Başarır, Ali Poyrazoğlu gibi isimlerden oluşuyor.

_ Film Okuma konseptini bize biraz açabilir misiniz? Bu etkinliklerde tam olarak neler yapıyorsunuz?

Film okumalarımızın ilkini Nuri Bilge Ceylan filmleri üzerine yaptık. Alanında uzman kişilerin yönetiminde, filmin yaratım sürecini, filmin arka planındaki mesaj ve dokuları inceleme fırsatı bulduk. İzlediğimiz filmin hangi ince aşamalardan geçerek tasarlandığını öğrendikçe, bir seyirci gözü ile bir gözlemci gözü arasındaki farkı deneyimlemiş olduk.

zai-bodrum-2
Zai Bodrum

_ Etkinliklere katılmak isteyenler etkinlik takvimine nerelerden ulaşabilirler?

Sosyal medya ve web sitemiz üzerinden etkinliklerin paylaşımını güncel olarak yapıyoruz. Ayrıca Zai’ye gelen misafirlerimiz, dilerse form doldurarak mail listemize de katılabiliyor, böylelikle her etkinlik öncesi attığımız bilgilendirme maillerine de ulaşabiliyor.

_ Bu arada kışın da açıksınız değil mi? Kütüphanenin çalışma saatleri nasıl?

Evet, açığız. Pazartesi hariç her gün sabah 10.00 ile akşam 22.00 arası açığız. Saatlerimiz kışın 10.00 ile 20.00 olarak değişiyor.

_ Zai Bodrum’u kurduğunuzdan beri aldığınız tepkiler harika olmalı. Bu “yeni nesil kütüphane”nin bu kadar ilgi göreceğini tahmin ediyor muydunuz? Gelen misafirlerden aldığınız geri dönüşler nasıl?

Açıkçası tahmin ettiğimizden çok daha hızlı tanınan bir mekan oldu. Çok sayıda olumlu geri dönüş alıyoruz ve aldığımız yorumların bir çoğu mekanın dokusunu korumak üzerine. Bizim de dileğimiz, Zai’deki bu okuma ve paylaşma alanını birlikte korumak ve paylaşabilmek.

_ Yakında gelecek yeni projeler var mı ve sizi nerelerden takip edebiliriz?

Websitemiz, Instagram hesabımız ve Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Çok teşekkürler!

Zai Bodrum Adres: Çırkan Mahallesi, Halide Edip Adıvar Cad. No:7 Bodrum/Muğla

İlginizi çekebilir: En iyi 10 İstanbul Kütüphanesi