Ara Güler Müzesi: Fotoğrafın bomontiada'daki Mabedi
Türkiye’de, fotoğraf denilince herkesin aklına gelen isim Ara Güler’in yaşamına ve sanatına tanıklık edebileceğiniz Ara Güler Müzesi, geçtiğimiz Ağustos ayının 16’sında bomontiada’da açıldı. Müzenin açılış tarihi olan 16 Ağustos’u özel kılan bir diğer neden ise Ara Güler’in doğum günü olması.
16 Ağustos 1928 yılında Beyoğlu’nda dünyaya gelen sanatçının asıl adı Aram Güleryan. Fotoğrafçılığa lise yıllarında babasının aldığı 35 mm’lik fotoğraf makinesiyle Yeni İstanbul Gazetesi için foto-muhabirlik yaparak adım atmış. Muhsin Ertuğrul’dan tiyatro dersleri alan ve sinemacılığın her türlü alanında çalışmış olan sanatçı, fotoğrafçılık alanında dünya çapında ün kazanmış ve Türkiye’nin bu alandaki en önemli temsilcisi.
– Bu yazıyı yayınlama aşamasında Ara Güler’i kaybettiğimizi öğrendik. Çok üzgünüz. Başımız sağolsun. (17 Ekim 2018) –
Müzenin ilk sergisi Islık Çalan Adam sergisinin küratörlüğünü Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) müdürü Umut Sülün ve Karşılaşmalar kurucu ortağı Sevim Sancaktar üstleniyor. 2 yıldır üzerinde çalışılan ve hala da çalışmaların devam ettiği Ara Güler’in 70 yıllık arşivinin derlenmesiyle oluşturulan sergi 15 Kasım’a kadar ziyarete açık. Müzede Islık Çalan Adam başlığı altında, Ara Güler’e ait fotoğrafları, Ara Güler’in fotoğrafları, fotoğraf makineleri, hikayeleri, videoları, kitap maketleri, aldığı notlar ve belgesel filmi sergileniyor…
Biz de müzenin açılmasının ardından özel bir rehberli turla müzeyi ziyaret etme fırsatı bulduk. Serginin küratörlerinden olan Umut Sülün’ün anlatımıyla hem sergiyi hem de arşiv çalışmalarının yapıldığı alanı gezdik. Arşiv alanı herkesin ziyaretine açık değil. Titizlikle çalışılarak dijitale aktarılan ve kayıtları en ince detayına kadar tutulan fotoğraflar sonrasında özel koruması olan depolarda, ısı, nem, ışık gibi faktörlerden etkilenmeyecek şekilde ve her türlü afete karşı hazırlıklı olan bir alanda muhafaza ediliyor.
Toplam 10 bölümden oluşan serginin içerisinde Ara Güler’in yaşamından parçaları ve çok yönlü sanatçı kimliğinin izlerini görebileceksiniz. Fotoğraf sergisi olmasının yanı sıra sergide çok fazla yazılı belge yer aldığı için detaylı bir gezi için ziyaret edeceğiniz vakti biraz fazla tutabilirsiniz.
Babil’den Sonra Yaşayacağız adlı serginin ilk bölümü, Ara Güler’in lise yıllarında Ermenice yazmaya başladığı öykü kitabının adını almıştır ve bu öyküye ait tuttuğu ilk defteri de sergisinin bu kısmında görebilirsiniz. Babil’den Sonra Yaşayacağız adlı kitabı Ermenice, Türkçe ve İngilizce olarak kitapçılarda bulabilirsiniz. Serginin “ARA” adlı bölümünde babasının doğduğu köye ziyaretini anlatan bir hikaye anlatılmaktadır. Aynı bölümde evlerinden çıkan fotoğraflardan seçkiler ve fotoğrafların arkasına yazılan notlar sergileniyor.
Siyasi tarih ve sanat tarihinden birçok iz olan sergide Bülent Ecevit’in miting fotoğraflarından edebiyatımızın ünlü isimlerinden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın fotoğrafına, dünyaca ünlü ressamlar Salvador Dali ve Pablo Picasso’ya kadar birçok ünlü ismin fotoğraflarını bulabilirsiniz. İstanbul’un tarihine dair fotoğrafların da yer aldığı sergide 6-7 Eylül Olayları’nın en çarpıcı anlarına tanıklık edeceksiniz.
Serginin Çığlık adlı bölümünde Ara Güler’in “Ben keşfettim.” dediği Aphrodisias Antik Kenti’ni, Nuh’un Gemisi’nin izlerini, Kumkapı Balıkçıları Röportajları ile Birinci Dünya Savaşı’na girmemize neden olan Yavuz Zırhlısı’nın sökülme hikayesini anlattığı Kahramanın Sonu adlı belgeselini görebilirsiniz. Islık Çalan Adam sergisinin ardından Ara Güler Müzesi yenilenen sergileriyle de ziyaretçilere açık olacak. Pazartesi günü hariç her gün hafta içi 10:00’da, hafta sonu 12:00’den itibaren açılan müzeyi 18:00’e kadar ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Ara Güler Müzesi: Instagram – Konum
Ara Güler Müzesi Adres: Merkez Mah. Silahşör Cad. Birahane Sok. Tarihi Bomonti Bira Fabrikası No:1 Şişli/İstanbul
İlginizi çekebilir: Buse Altaş’tan The Eye of İstanbul: Bir Ara Güler Belgeseli
İlk yorumu siz yazın!