İlk yorumu siz yazın!
İstanbul Keşif Günlüğü #3: İstanbul'un Plak Dükkanları
Uzay çağına da gelsek plaklardan vazgeçemem diyenlerden misiniz? Eğer öyleyse, ya da en azından ikinci el plak meraklısıysanız; İstanbul Keşif Günlüğü’nün bu bölümünde anlatılanlar ilginizi çekecek.
Bu yazıyı da okuyun: İstanbul Keşif Günlüğü: İkinci El Çantalar
Amaç: Patsy Cline’ın “Crazy” isimli plağını bulmak
Yerler: Beyoğlu, Çukurcuma, Galatasaray, Tünel, Kadıköy ve Feriköy Pazarı
Bonus: Galeri Non’da Erdem Taşdelen sergisi (Yarı Farkında Özne), Karaköy Lokantası’nda akşamüstü yemeği, Chopin ve Ella Fitzgerald & Louis Armstrong plakları (3 LP bir arada)
Hangi yılda olursak olalım ve teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, bazı alışkanlıklar asla değişmez! Örneğin bazı zevkler vardır ki, yerini kolay kolay başka şeylerle dolduramazsınız. Benim için, sevdiğim plakları toplama, tek tek onların tozunu alma ve sevdiğim sanatçıların sesini pikap aracılığıyla duymak da öyle bir zevk. Her seferinde bir plak hedefiyle çıktığım yoldan, farklı plaklarla geri dönsem de, her şekilde plak alışverişini çok seviyorum.
C.R.A.Z.Y filmini izleyenler hatırlayacaktır; başroldeki karakter babası için Patsy Cline’ın “Crazy” kaydını arar durur ve günün birinde hiç ummadığı bir yerde; Kudüs’te karşısına çıkar bu plak. Ben nerede bulurum henüz bilemiyorum. Fakat onu bulamasam da, yerine çok iyi kalitede olan bir adet Chopin plağı, bir de Ella Fitzgeral & Louis Armstrong’un Ella & Louis Again plağını aldım. İkisinden de çok memnun kaldım.
Güncelleme: Plakhane ne yazık ki kapanmıştır.
Gelelim, plakçı keşfine çıktığımız İstanbul Keşif Günlüğüne. Aslında buraya yazacaklarımdan daha fazla sayıda plakçıya uğruyorum ama şimdi anlatacağım plak dükkanları beni en çok tatmin edenler. Öncelikle bu arayışımıza Plakhane‘den başlıyoruz. Taksim’de yer alan bu plak cenneti, hem sıfır hem ikinci el plak satıyor. Kaliteleri oldukça iyi ve Country’den tutun, Africa müziklerine, Rock ve Alternatif’ten Jazz ve Pop’a kadar geniş bir yelpazesi var. İki katlı bu plakçıda, kategorilere ayrılmış plaklara bakmak da kolay, çünkü bu sayede kolay eleme yapabiliyorsunuz. Ayrıca birebir olmasa da takas imkanı sunan bir dükkan Plakhane.
Adres: Katip Mustafa Çelebi Mah. Hocazade Sok. No:22 Taksim
Sonrasında Çukurcuma’ya iniyoruz; orada da sevdiğim bir diğer plak dükkanı olan Deform‘a (Deform Müzik) giriyoruz. Buradaki plakların çok büyük bir kısmı ikinci el plaklardan oluşuyor, kategorilere ayrılmış bölümlerden kolayca ne aradığınıza bakabiliyorsunuz. Ayrıca belirtmeliyim ki, özel koleksiyonlar da var, yani her yerde bulunamayan ve az sayıda kalmış değerli plaklar…Tabi haliyle onların fiyatları diğerlerine göre fazla. Tarzlara baktığımda, en çok karşılaştığım; Klasik Rock, Indie (80’ler), Funk, Jazz ve Reggae. Ayrıca burada pikap da satılıyor. Gelmişken, renkli tişörtlere ve bez çantalara da bir göz atın derim.
Deform Adres: Turnacıbaşı cad. No:45 Çukurcuma/Beyoğlu
Instagram: @deformmusic
Galatasaray tarafına yürüdüğümüzde Aslıhan Pasajı’na girmek geliyor aklımıza. Burası da Türk filmlerinde sıkça karşılaştığımız, bir zamanlar fenomen olmuş bir pasaj. Bu pasaja yolunuz düşmüşken ikinci el kitaplara da göz gezdirebilirsiniz.
Bir de eğer 45’lik seviyorsanız (ben daha çok 33’lük tercih ediyorum) Aslıhan Pasajı’nda seçeneklerin fazla olduğunu hatırlatmalıyım!
Aslıhan Pasajı Adres: Meşrutiyet Cad. No:18 İstiklal, Beyoğlu
Galatasaray’dan devam edip Tünel’e doğru yürüdüğümüz de, senelere meydan okuyan, tamamı sıfır plaklardan oluşan Lale Plak‘a uğramadan olmaz diyoruz! Buradaki plakların tamamı sıfır, en yeni plaklar ilk buraya geliyor, koleksiyonunda bine yakın plak var. Beatles ve Pink Floyd‘un tüm plaklarını burada bulabilirsiniz, ayrıca aradığınız özel bir plak da varsa getirtebiliyorsunuz. Jazz ve Klasik Batı müziği tarzları çoğunlukta. Tünel’den geçerken, 1954’te açılmış bu dükkanın girişindeki fotoğrafına da bakmayı ihmal etmeyin!
Lale Plak Adres: Şahkulu Mh. Galip Dede Cd No:1, Beyoğlu
Tünel’deki misyonumuzu da tamamladıktan sonra yolumuz artık Karaköy’e düşüyor; malum acıktık, plaklardan kendimizi alıp, bu defa da çok sevdiğim bir lokanta olan Karaköy Lokantası‘na uğruyoruz. Yine en leziz mezeler camlı buzdolabında sergileniyor. Benim her zamanki favorim olan topik mezesini menüye bile bakmadan söylüyoruz.
Karnımızı doyurduktan sonra Karaköy İskelesi’nden Kadıköy’e doğru yola çıkıyoruz. Kadıköy’de de plakçı sayısı fazla ama benim en çok uğradığım Vintage Records. Daha çok eski yılların Türkçe Pop’una rastlayabileceğiniz plakçıda başka tarzlar da mevcut; Alternatif Rock, Jazz ve Klasik gibi… Örneğin ben buradan daha çok Klasik müzik plakları alıyorum. Plak arşivi o kadar geniş ki, sizi alıp çok eskilere götürüyor. Bazen dükkandan çıktıktan sonra çağa ayak uydurmak da zorlanıyorum:)
Vintage Records Adres: Dr. Esat Işık Cad. No:20 Moda, Kadıköy
Artık yorulduğumuzu fark edip gezimizi sonlandırıyoruz fakat sizlere daha önceki günlerde gittiğim iki yer daha tavsiye edeceğim: Biri, “bütün plaklar, pikaplar bir arada olsun, yorma beni” diyenler için; Feriköy Pazarı, diğeri ise “pikap almak istiyorum ya da tamir ettirmek istiyorum” diyenler için; Radio Netses.
Feriköy pazarı, her pazar Feriköy’de kuruluyor ve pikap-plak dışında da, bu pazarda bir sürü ikinci el eşya bulmak mümkün; bunu bir sonraki yazı dizisine saklıyorum! Birçok plakçı dükkanı bu pazara kuruluyor, kategoriler yer almıyor ve plaklar dağınık bir şekilde sergileniyor ama yine de tezgahlardan pikap beğenmek, plak aramak oldukça zevkli bir eylem.
Feriköy Pazarı Adres: Baruthane Cad. No:66 Feriköy, Şişli
Kaliteli pikap almak isteyen veya pikap tamiri yaptırmak isteyenlere ise tavsiyem Galata’daki Radio Netses. Burada pikap, gramofon ve nostaljik radyolar bulabilirsiniz. 1961’den bu yana, nostaljik müzik aletlerinizi gözünüz kapalı teslim edebileceğiniz, güvenilir bir yer.
Radio Netses Adres: Galipdede Caddesi No:101/B Kuledibi / Galata
Son olarak bir de ‘fiyat tüyosu’ paylaşmak istiyorum; Türkiye’de son zamanlarda popülerliğinin artmasıyla beraber, Türkçe Pop (özellikle 70’ler 80’ler) plakları oldukça pahalı iken Klasik müzik, Jazz ve Blues gibi tarzların plakları daha ucuz. Yurt dışına kıyasla plak fiyatları biraz pahalı olsa da, bence bu zevke değer. Bir sonraki İstanbul Keşif Günlüğü‘ne kadar, hoşça kalın!
İlginizi çekebilir: İrem Bali’den Tomtom Design Hood: Yenilenen Tasarım Mahallesi (2018)
Kadıköy'de Eski ve nostaljik plak alış satışı için faaliyet gösteriyoruz Eski plak arıyorsanız ve müziği gerçek hali ile dinlemek istiyorsanız doğru adres Berk Plak
Bilgi İçin : 0532 5071234 KUYUBAŞI SOK. SARUHAN APT. NO:15 / B KADIKÖY
Web sayfamız : https://berkplak.com
Yolunuz düştüğünde bizi de ziyaret etmeniz dileğiyle,
Jammin's Vinyl Records
Sıracevizler Cad. No:92/B Şişli
www.jamminsvinyl.com
Teşekkürler,