Kadın Beyni ve Erkek Beyni: Farklı Hormonların Etkileri
Nöro-psikayatri profesörü Dr. Louann Brizendine’in, bilimsel çalışmalarda çoğunlukla kadınların esas alındığını fark ettiğinde, hormonların, kadın ve erkeklerin beyinlerine etkilerini araştırmaya başlar. İlk olarak “Kadın Beyni”ni, ardından “Erkek Beyni”ni kaleme alır. Bu kitaplar etrafınızdaki herkese farklı bakmanızı sağlayacak.
Kitaplarda tıbbi terimler olabildiğince basitleştirilerek ve kitabın ilerleyişi her bölüm için farklı örneklerle anlatılmış. Yazar doğumdan itibaren erkek ve kadın beyinini farklı yaş grupları ve farklı konulara bölmüş, bu yüzden ilginizi çeken bölümleri de okuyabilirsiniz. İşte bu kitapların içinde bulabileceklerinizden atıştırmalıklar:
Erkek Beyni
• Erkek çocuklar, boş zamanlarının %65’ini rekabete dayalı oyunlarla geçiriyorlar. Kızlarda ise bu oran %35.
• Ergenlikte erkeklerin herkesin onlara karşı kötü davranmaya başladığını düşünmelerinin sebebi, vazopressin adlı hormonun tarafsız yüz ifadelerini düşman yüzler olarak algılamaya yönlendirmesi.
• 17-25 yaş arası kadın ve erkeklerde yapılan araştırmada, bireylere parazit ve müzik sesi dinlettiriliyor ve bu esnada beyin aktiviteleri izleniyor. Kadınların beyinleri, hem müzik, hem de parazit sesinde etkinleşiyor. Erkeklerin beyni ise müzik sesinde etkinleşirken, parazit sesini duyduklarında beyin etkinliğini durduruyor. Dolayısıyla kızlar moda ve diğer kızlarla ilgili konuştuklarında bu erkeklerin kulağına vızıltı ya da uğultu gibi geldiğinden, dinlememekle birlikte, sadece başlarını sallayıp dinliyormuş gibi yapıyorlar.
• Araştırmalar 4 erkekten 3’ünün kadınları kendileriyle seks yapmaya ikna etmek için yalan söylemeye veya “gerçeği çarpıtmaya” hazır olduklarını ve yalan söyledikleri konuların genelde aynı olduğunu göstermiştir.
• Babalar kızlarıyla, onların sorunlarını çözerek ya da hayatlarındaki bozuklukları tamir ederek iletişim kurarlar . Oğullarınla ise gerçek dünyada bir erkek olarak mücadele edebilmeyi hazırlamayı kendi sorumlulukları olarak hissederler. Bu bazen babaları oğullarını sert bir şekilde eğitmek için şefkatlerini saklamaya yönlendirir.
• Kadınlar erkeklere bir sorunlarını anlattığında, erkek beyni umursadığını birkaç saniye yüz ifadesinde gösterdikten sonra, beyin ızdırap hissi yerine, soruna çözüm aramaya başlıyor. Kadın beyni ise erkeğin ifadesiz yüzünü, ilgisizlik olarak algılıyor ve sorunun çözümüne ilişkin analitik cevapları, umursamazlık olarak değerlendiriyor ve tartışmalar böyle başlıyor.
• Erkekler ve kadınlar olguları eşit nitelikte hatırlıyorlar ancak kadınlar duygusal vakaların ayrıntıları akıllarında daha iyi ve daha uzun süre tutuyorlar. Dolayısıyla erkekler kesin verileri hatırlarken, kadınlar yalnızca verileri değil, aynı zamanda hissettikleri duygunun her ayrıntısını da kaydediyorlar.
Kadın Beyni
• Kadınlar, erkeklere oranla daha çok ve daha hızlı konuşuyorlar. Amerika’da Koloni döneminde “çok konuşmak” diye bir suç vardı ve cezası da taş bloklar arasına yerleştirilmek, dilin mandalla tutturulması ya da boğulma noktasına kadar başın suyun altında tutulmasıydı.
• 37 kültürde, 10.000 ‘den fazla insanı konu alan ve eşleşme tercihlerini inceleyen bir araştırmada , her kültürde , kadınların potansiyel kocalarının görünüşünden çok maddi kaynakları ve sosyal statüsüyle ilgilendikleri keşfedildi.
• Sevgilileri tarafından yeni terk edilmiş insanlar üzerinde yapılan beyin taramaları aynı zamanda romantik aşkın yüksek düzeydeki hareketinden, acının düz biyokimyasına geçildiğini gösteriyor. ‘Kırık kalp’ burada oluşuyor. Reddedilmek, fiziksel acıya benzer bir acı yaratıyor.
• Evrim sürecince kadınlar, kendilerini çocuk verme ihtimali en yüksek olana, kaynakları ve bağlılığı çocuklarının varlığını sürdürebilecek olana yönelir. Beyin, potansiyel partnerleri seçer ve biri, atalarımızdan kalma listeye uyarsa, bir grup kimyasal salgılayarak içimizi titretip o kişiye odaklanmamıza neden olur.
• Aşık kadınlarda beyin taramalarıyla yapılan çalışmalar kadınların beyninde birçok alanın hareketlendiğini gösteriyor, özellikle de dikkat ve hafıza devreleri. Erkeklerde ise görselliğin işlendiği alanlarda hareketlenme yaşanıyor. Bu erkeklerin neden kadınlardan çok “ilk görüşte aşık” olduklarını açıklıyor olabilir.
Yazar Hakkında: Louann Brizendine, Amerika’daki beyinde, hormonlarda ve davranışlardaki cinsiyet farklılığını araştıran ilk kliniğin kurucusudur. Kendisi, çalışamalarında ve kitaplarında erkek ve kadın beyninin, hayatlarının her anında ne kadar farklı çalıştığı gerçeğini kanıtlamaya yönelir.
İlk yorumu siz yazın!