“Detoks” kelimesi, günümüzde beslenmeden teknolojiye birçok alanda karşımıza çıkıyor. Peki detoks nedir? Sadeleşmek ve arınmak anlamında kullanılan, vücudu çevresel toksinlerden arındırmayı hedefleyen detoks konsepti, kişiye daha dinamik ve sağlıklı bir yaşam sağlıyor. Detoks nasıl yapılır diye soranlar içinse söyleyelim, detoks yapmanın yollarından biri telefon ve internet olmadan bir gün geçirmeyi hedeflemek de olabilir, aralıklı oruç uygulamak da, şifalı baharatlarla farklı tarifler denemek de. İsterseniz gelin, daha yakından bakalım.

Dijital Detoks

Dijital Detoks
Dijital Detoks

Çoğumuzun bir günü telefon ve bilgisayarından başını kaldırmaya fırsat bulamadan geçiyor. Mail’ler, telefon görüşmeleri, mesajlar, Instagram, Facebook derken fark etmeden anksiyete, stres ve kalitesiz uykuya kapı aralıyoruz. Ve bazı anlar geliyor ki; hepimiz biraz durmaya, ara vermeye, ruhumuzu ve zihnimizi dinlendirmeye ihtiyaç duyuyoruz. İşte dijital detoks tam bu anlarda karşımıza çıkıyor. Teknoloji ilerledikçe daha da ihtiyaç duyacağımız bu detoks şekli, teknolojik aletler olmadan zihni dinlendirmeye yardımcı olacak aktivitelere yoğunlaşmaya odaklanıyor. Meditasyona vakit ayırmak, her akşam yatmadan önce o günle ilgili güzel bir detayı hatırlamak ve gün içinde hiçbir şey yapmadığınız, küçük ama sessiz ve huzurlu molalar vermek bu aktivitelerden birkaçı.

İlginizi çekebilir: “Vipassana: Sessizlik İçinde Geçen 10 Gün”

Aralıklı Oruç

IMG_9142
Aralıklı Oruç

Oldukça eski bir besleme şekli olan ve “programlı yemek yeme” olarak da anılan aralıklı oruç, son zamanlarda adından sıklıkla bahsettiriyor. Aslında işleyişi basit: günün içinde belirli yemek yeme saatleri ve açlık saatleri var. Amaç haftanın beş günü, harcadığınız kadar enerji almak; iki günü ise kadınların 500 kalori, erkeklerin 600 kalori alması. Gün içinde yalnızca 12.00-18.00 arası yemek yiyebiliyorsunuz, geri kalan saatlerde aç olmanız gerekiyor. Aç olduğunuz aralıklarda bitki çayları ve sade kahveler serbest. Dayanamayacağınız kadar açlık hissederseniz de; iki dilim elma, bir avuç çiğ fındık veya kereviz sapı yiyebiliyorsunuz. Yemek yiyebildiğiniz saatlerde de sizden makarna ve ekmek gibi karbonhidratları azaltmanız ve avokado, yeşil sebzeler, yumurta gibi gıdalar tüketmeniz bekleniyor.

Aralıklı oruç detoksunun yararı çok! Trigliserit seviyenizi düşürüyor, hafıza fonksiyonlarınızı geliştiriyor, size gerçek açlık ile yalancı açlık arasındaki farkı gösteriyor. Yemek yemediğiniz sırada düzgün çalışmayan hücrelerinizin ölmesini sağlıyor, siz tekrar beslendiğinizde ise onların yerine sağlıklı hücreler koyuyorsunuz. Uyumadan önce yemek yendiği için direkt olarak bağırsağa giden kan akışını, sağlıklı bir şekilde çalışmak için bu akışa ihtiyaç duyan beyne yönlendiriyor. Aralıklı orucu denemek isterseniz, açlık saatlerinizde zorlanabileceğiniz anlar için yanınızda küçük sağlıklı atıştırmalıklar taşıyabilirsinz.

Kristaller

Kristaller
Kristaller

Olumsuz enerjiden arınmayı sağlayan bir yöntem de kristaller ve onların yaydığı ruhsal, zihinsel ve bedensel anlamda dengeleyici enerjinin bilincinde yapılan uygulamalar. Bu uygulamalar her kristalin veya değerli taşın farklı bir gücü olduğu inancına dayanıyor. Örneğin, obsidyen negatif enerjiyi kovarak huzursuzluk, endişe gibi duyguları yok ediyor. Kehribar yaratıcılığınızı arttırarak, daha üretken olmanızı sağlıyor.

Peki nasıl kullanılıyor bu kristaller? Öncelikle taşınızı aldıktan sonra temizlemeniz enerjisinin sıfırlanması açısından çok önemli. Bunun için taşı su dolu bir kase içine koyup içine bir miktar kaya tuzu veya deniz tuzu atmak yeterli oluyor. Değerli taşınızı Dolunay’ın ışığını aldığına emin olduğunuz bir yerde tüm gece bırakıyorsunuz. Ertesi sabah, onu avucunuzda tutup güzel şifa dileklerinizi dile getirdiğinizde kristaliniz sizin enerji alanınıza uyumlu hale gelmiş oluyor. Bu uygulama niyet ve meditasyon çalışmalarında çok kullanılıyor. Değerli taşınızı üzerinizde takı olarak taşımanız da mümkün, ev veya ofisinizde dekoratif bir obje olarak yer vermeniz de!

İlginizi çekebilir: “Aromaterapi: Bitkisel Yağların Mucizesi”

Şifalı Baharatlar

Detoks
Şifalı Baharatlar

Bir zerdeçallı latte alır mıydınız? Bu ve bunun gibi alternatifleri artık daha sık duyacağız çünkü lezzetli yemeklerimize aromalarıyla lezzet katan baharatların detoks etkisi bu sıralar fazlasıyla gündemde. Sağlık için sayısız faydası olan çeşitli baharatlardan en çok öne çıkanları; antibakteriyel olarak kullanılan zencefil, zengin lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştıran tarçın ve antioksidan özelliğine sahip chia.

Tarçını içerisinde su ve elma dilimleri olan bir sürahinin içine çubuk olarak atıp yemeklerden önce tüketmek vücudu toksinlerden arındırmak için etkili bir seçenek. Sindirim sistemini ve bağırsakların sağlıklı çalışmasını destekleyen keten tohumunu ise suda bekletip salatalarda kullanabilirsiniz.

Tüm bunların yanında, kendinize keyifli bir zaman ayırmak, biraz da şımarmak isterseniz, Türkiye’de günün stresinden uzaklaşabileceğiniz, bedeninizin gevşemesine olanak sağlayan harika spa ve detoks merkezleri var. Yüz ve vücut bakımından masaj terapilerine zengin alternatifleriyle Sanda Spa ve Nuspa bu merkezler arasında. Vücudunu ölü derilerden arındıracak eşsiz bir hamam bakımı arayışında olanları ise Les Ottomans Otel’in Spa bölümüne; güllü, turunçlu ve geleneksel hamam bakımları seçenekleriyle, Caudalie Vinotherapie’ye alalım. Yolunuz Bodrum’a düşerse ise önerimiz; bütünsel sağlık yaklaşımıyla bağlantılı olarak tuz grotto, kristal buhar odası, hidroterapi havuzu, yapay yağmur gibi geniş rahatlama seçenekleri sunan, özel bir deneyim yaşayacağınız Six Senses Kaplankaya!

İlginizi çekebilir: Alternatif Tıp Tedavileri