Yeşilçam Türkiye sinema endüstrisine verilmiş genel bir isim olsa da, Yeşilçam filmleri dendiğinde akla genellikle 1990’lar öncesinde çekilmiş, çoğunlukla melodramlardan oluşan o nostaljik, birlikte büyüdüğümüz filmler geliyor. O dönemin siyah-beyaz ya da renkli Türk filmleri arasından birçoğu neredeyse ezberimizde… 1990’lardan günümüze kadarki sürede ise farklı türlerde gelişen, çağa ayak uyduran, hem yerel hem evrensel hikayeler anlatan Türk filmleri ve başarılı yönetmenler Türk sinemasını ileriye taşımış durumda. Bu öneriler, son yıllarda Türk filmleri arasında öne çıkan, klasik olmaya aday filmlerden…

En kaliteli film deneyimi için Televizyon ve Soundbar önerilerimize göz atın.

Eşkıya
Eşkıya

IMDb Top250 listesinde Türk filmleri var mı diye merak edenler için ufak bir not; bu yazıda da yer verdiğimiz Babam ve Oğlum (2005, Çağan Irmak), şu an listedeki tek Türkiye yapımı. Fakat son yıllarda Yedinci Koğuştaki Mucize (2019, Mehmet Ada Öztekin), Kış Uykusu (2014, Nuri Bilge Ceylan) ve Eşkıya (1996, Yavuz Turgul) listeye girmeyi başaran Türk filmleri…

En İyi Türk Filmleri 

İki Şafak Arasında | 2021, Selman Nacar

Adı üzerinde, tek bir günde geçen İki Şafak Arasında, genç bir adamın ahlaki, etik ve vicdani ikilemlerini konu alıyor. Tam da kız arkadaşının ailesiyle tanışacağı gecenin sabahında, ailesinin sahip olduğu fabrikadaki bir iş kazasının ardından olayları örtbas etmekle görevlendirilen genç adam, renkli yan karakterlerle dolu bu diken üstünde izlenen filmde, hayatının belki de en kötü gününü geçiriyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.1/10

Okul Tıraşı | 2021, Ferit Karahan

Ferit Karahan‘ın Berlin Film Festivali’nden FIPRESCI Ödülü’yle, Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndense Altın Portakal’la dönen filmi Okul Tıraşı, Türkiye’nin doğusundaki yatılı bir okulda, herkesin suçlu olduğu ama herkesin suçu birbirine atmaya çalıştığı bir karmaşaya odaklanıyor. Gece vakti ansızın hastalanan arkadaşını iyileştirmek için uğraşan bir öğrencinin çabaları, yetişkinlerin çocuğu iyileştirmek yerine suçluyu bulmaya odaklanması nedeniyle boşa gidiyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.3/10

Çatlak | 2020, Fikret Reyhan

Sarı Sıcak filmiyle birkaç yıl önce İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale’ye uzanan Fikret Reyhan‘ın yeni filmi, İstanbul’un bir mahallesindeki tek bir haneye girerek içinde yaşadığımız şehrin ve hatta ülkenin bir portresini çiziyor. Yıllar önce verdikleri borcu tahsil etmek üzere ziyarete gelen iki arkadaşın bir ailede yarattığı kaos, kişisel gerilimler, aile sırları ve geniş ailenin içindeki değişken ikili dinamiklerle çok katmanlı bir melodrama dönüşüyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.4/10

Kız Kardeşler | 2019, Emin Alper

Tepenin Ardı ve Abluka gibi filmleriyle tanıdığımız Emin Alper’in yeni filmi Kız Kardeşler, 38. İstanbul Film Festivali’nden Altın Lale dahil 5 ödülle ayrıldı. Film, bir Anadolu köyünde babalarıyla birlikte yaşayan üç kız kardeşin, bu köyden bir an önce kurtulmak ve kasabadaki bir haneye besleme olarak gitmek için birbirleriyle rekabet haline girişini anlatıyor. Masal anlatıcılığından ve Anadolu geleneklerinden beslenen film, oyuncu performanlarıyla ve müzikleriyle büyülüyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.5/10

Kelebekler | 2018, Tolga Karaçelik

Gişe Memuru ve Sarmaşık filmlerinin yönetmeni Tolga Karaçelik‘in filmi, birbirleriyle yıllardır görüşmeyen üç kardeşin, yıllardır görüşmedikleri babalarının acil çağrısı üzerine yeniden bir araya gelişini ve doğdukları köye doğru birlikte çıktıkları yolculuğu konu alıyor. Tuhaf karakterlerle dolu, kahkaha attırırken ağlatabilme yetisine sahip Kelebekler‘de Tolga Tekin, Bartu Küçükçağlayan ve Tuğça Altuğ rol alıyor. Sundance Film Festivali’nin dünya sineması bölümünün büyük ödülünü kazanmış, Türk filmleri arasında, bağımsız filmler için oldukça önemli sayılan bu festivalde ödüllendirilen ilk film olmuştu.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.8/10

İşe Yarar Bir Şey | 2017, Pelin Esmer

11’e 10 Kala ve Gözetleme Kulesi filmleriyle tanınan yönetmen Pelin Esmer, yanına ünlü yazar Barış Bıçakçı’yı alarak yazdığı senaryodan adeta şiir gibi bir film çıkarıyor. Filmin üç ana karakterinden biri de, lise arkadaşlarıyla buluşmak için İzmir’e doğru giden bir trene binen bir şair zaten. Başak Köklükaya‘nın canlandırdığı Leyla, trende tanıştığı, Öykü Karayel‘in canlandırdığı hemşire Canan ve ikisinin yollarını habersizce kesiştiren, Yiğit Özşener‘in canlandırdığı bir adam… Üç karakter, oldukça duygusal bu hikayede kendileriyle ve duygularıyla yüzleşiyorlar.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.6/10

Kış Uykusu | 2014, Nuri Bilge Ceylan

Ödüllü Türk filmleri dendiğinde akla gelen ilk yönetmen kuşkusuz Nuri Bilge Ceylan. Yönetmenin Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ, Nejat İşler ve Nadir Sarıbacak gibi isimleri buluşturan filmi Kış Uykusu, kış aylarındaki durgun sezonun ortasında, Kapadokya’daki bir otelde geçiyor. Entelektüel kesimin kusursuz bir temsili olan Aydın, otelinde genç eşi ve kız kardeşiyle birlikte yaşıyor. Köyün diğer sakinleriyle yaşadığı sorunlar, sınıf farklılıklarının etkisiyle içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Dünya sineması için büyük önem taşıyan Cannes Film Festivali’nde daha önce Uzak, Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu’da gibi filmleriyle ödüller kazanmış yönetmen, 2014 yılında Kış Uykusu filmiyle Altın Palmiye’nin sahibi olmuştu.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 8.2/10, Top250: #245

Vavien | 2009, Durul Taylan & Yağmur Taylan

Kara mizahı, suç komedisiyle harmanlayan Vavien, son yıllarda televizyon yönetmenliğinde başarılı yapımlara imza atmış Taylan Biraderler imzalı bir film. Hayatta türlü başarısızlığa uğramış elektrikçi Celal, parasına el koyup sıkıntıdan kurtulmak için eşi Sevilay’ı öldürmeye karar veriyor. Tabii işler hiç de planladığı gibi gitmiyor. Engin Günaydın, Binnur Kaya, İlker Aksum ve Settar Tanrıöğen‘in başrollerini paylaştığı filmi kahkahalarla izleyeceksiniz.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.5/10

Mutluluk | 2007, Abdullah Oğuz

Zülfü Livaneli’nin aynı adlı romanından uyarlanan Mutluluk, Anadolu geleneklerinin mağdur ettiği kadınlardan birinin dokunaklı hikayesini anlatıyor. Tecavüze uğradıktan sonra aile meclisinin öldürülmesine karar verdiği Meryem, onu öldürmekle görevli Cemal’le birlikte Ege sahillerine kaçıyor. Burada ikisi için de bilge bir dost olacak İrfan’la tanışan çift, her şeye rağmen mutluluğu arıyorlar. Özgü Namal, Murat Han ve Talat Bulut‘un rol aldığı filmin müzikleri de Zülfü Livaneli‘ye ait.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.6/10

Babam ve Oğlum | 2005, Çağan Irmak

Neredeyse tüm ülkeyi ağlatan film olarak akıllarda kalan ve Çağan Irmak’ın ününü borçlu olduğu film olan Babam ve Oğlum, gelmiş geçmiş en başarılı Türk filmleri arasında aynı zamanda. Asi bir genç olarak babasıyla kavgalı bir şekilde evden ayrılan gazeteci Sadık, 1980 darbesinden yıllar sonra, tek başına büyütmek zorunda kaldığı, 8 yaşındaki oğlunu da yanına alarak doğup büyüdüğü Ege kasabasına dönüyor. Ayrılığın ardından dağılmış olan aileyi yeniden bir araya getirme çabası, aile bağları, af ve pişmanlık üzerine dokunaklı sahneleriyle akıllarda yer ediyor. Hem izleyicinin hem eleştirmenlerin çok sevdiği filmde Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Hümeyra, Şerif Sezer, Yetkin Dikinciler ve Binnur Kaya gibi ünlü isimler rol alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=bCusFTBs_0o

IMDb Puanı: 8.4/10, Top250: #130

Gönül Yarası | 2005, Yavuz Turgul

En başarılı Türk filmleri arasında yer alan Eşkiya‘dan yıllar sonra yine bir Şener Şen ve Yavuz Turgul işbirliği gönülleri fethediyor. Film, idealist bir öğretmen olan, yıllarca Doğu’da görev yapmış Nazım’ın (Şener Şen), emekli olup İstanbul’a geri dönmesiyle başlıyor. Taksi şoförlüğüne başladığında, yolları bir yandan pavyon şarkıcılığı yapan, bir yandan küçük çocuğuna bakan, bir yandan da şiddete meyilli eski kocasından saklanmaya çalışan Dünya’yla (Meltem Cumbul) kesişiyor. Dünya’yı koruması altına almayı kendine görev edinen Nazım, ona bir anlamda babalık yapmaya başlıyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.8/10

Neredesin Firuze | 2004, Ezel Akay

Son yılların en yaratıcı, en renkli, en akılda kalıcı ve en eğlenceli filmlerinden biri diyebileceğimiz Neredesin Firuze, şarkıcı olma hayalleri kuran genç bir adamın trajikomik hikayesini anlatıyor. Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda yapımcı peşinde koşan Ferhat başta olmak üzere hüzünlü ve komik karakterlerle dolu film, fantastikten müzikale birçok tür arasında gidip gelirken, 2000’ler Türkiye’sinin birçok popüler isminin şarkılarla eşlik ettiği bir masala dönüşüyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.3/10

İnşaat | 2003, Ömer Vargı

Emre Kınay ve Şevket Çoruh‘un iki inşaat işçisini canlandırdığı bu suç komedisi, patronları hakkındaki gerçekleri öğrenince krizi fırsata ve paraya çevirmeye karar veren ikilinin yaptıklarını anlatıyor. Günümüz Türk filmleri espri anlayışı düşünüldüğünde, kaliteli komediye olan özleminizi arttıracak bir film İnşaat.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.2/10

Filler ve Çimen | 2001, Derviş Zaim

Filler tepişir, çimenler ezilir. Adını bu sözün sembolizminden alan Filler ve Çimen, polis teşkilatı, istihbarat servisi ve politikacılar arasındaki kirli ilşkiler üzerine bir suç gerilimi. Derviş Zaim‘in en önemli filmi diyebileceğimiz Filler ve Çimen‘de, Sanem Çelik yıldızlaşıyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.1/10

Vizontele | 2001, Yılmaz Erdoğan

Bir Demet Tiyatro ile hem tiyatrocu hem de yazar kimliğiyle yeteneklerini kanıtlayan Yılmaz Erdoğan, ilk sinema filminde otobiyografik öğelerle harmanladığı bir hikaye anlatıyor. 1974’te Güneydoğu Anadolu’daki bir köye televizyonun gelişini konu alan Vizontele, Yılmaz Erdoğan’ın bir araya getirdiği olağanüstü bir komedi kadrosuyla güldürüyor. Köyün delisi Emin ve belediye başkanı Nazmi, televizyon ve yayının köye ulaşması için ellerinden geleni yaparken, film mizahın önde durduğu bir toplumsal portre çiziyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 8.0/10

Balalayka | 2000, Ali Özgentürk

Batum’dan İstanbul’a giden bir otobüste geçen bu yol filmi, yol boyunca otobüsü dolduran farklı meslek ve yaşlardan Rus kadınlar bir yana, babalarının son arzusunu gerçekleştirmeye çalışan üç erkek kardeşi merkezine alıyor. Film, hem otobüsteki kadınların farklı hikayelerini hem de kardeşlerin trajedisini gözler önüne seriyor. Balalayka‘nın Türk sineması için hüzünlü bir film olmasının tek nedeni konusu değil; filmin çekimleri sırasında kaybettiğimiz Kemal Sunal, yerini Uğur Yücel‘e bırakmıştı.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 6.4/10

Ağır Roman | 1997, Mustafa Altıoklar

Metin Kaçan’ın aynı adlı romanından uyarlanan ve günümüzde bir bale süitine bile dönüşmüş Ağır Roman, Türk sinemasının yükselişe geçtiği o dönemde büyük yankı uyandırmıştı. 1970’lerde Romanların yaşadığı Kolera Sokağı’nda geçen film, her biri farklı dramlar yaşayan mahallelinin şiddet, işkence, suç, tutku ve intikamla örülü dünyasının kapılarını aralıyor. Filmde, Okan Bayülgen, Müjde Ar, Mustafa Uğurlu, Savaş Dinçel gibi ünlü oyuncular rol alıyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 7.8/10

Masumiyet | 1997, Zeki Demirkubuz

Sadece 1990’ların değil, tüm zamanların en iyi Türk filmleri listelerinde de daima üst sıralarda yer alan, Zeki Demirkubuz’un başyapıtı kabul edilen Masumiyet, Güven Kıraç, Haluk Bilginer ve Derya Alabora‘yı buluşturuyor. 10 yılın ardından tahliye edildiğinde ne yapacağını bilemeyen Yusuf, hapisteki dostlarının verdiği bir adrese gidip yardım istemeye karar veriyor. Hayatına yeni bir sayfa açmaya çalıştığı o günlerinde karşısına çıkan bir çift, hayatına daha fazla trajedi katacağa benziyor. Film özellikle oyuncu performansları ve etkileyici monologlarıyla öneri listemizde yer almayı hak ediyor.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 8.3/10

Eşkiya | 1996, Yavuz Turgul

Eşkiya Baran, 35 yılın ardından hapisten çıktıktan sonra dünyayı eskisi gibi bulmuyor. Yeni bir barajın yapılmasıyla köyünün sular altında kaldığını öğreniyor ve yıllar önce onu ele vererek sevdiğini çalan yakın arkadaşından intikam almak için İstanbul’a gitmeye karar veriyor. Değişen dünyada ve İstanbul’da rehberi, genç adam Cumali oluyor. Şener Şen ve Uğur Yücel‘in büyülediği Eşkiya, Türk sinemasının en sevilen filmlerinden.

youtube play youtube play

IMDb Puanı: 8.3/10, Top250: #194

İstanbul Kanatlarımın Altında | 1996, Mustafa Altıoklar

17. yüzyılın İstanbul’unda geçen İstanbul Kanatlarımın Altında, Osmanlı İmparatorluğu’nun ışıltılı günlerine götürüyor. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçma hayallerini gerçekleştirmek üzere çalıştığı, Akdeniz’in bir Türk gölü olduğu o günlere… Filmde, Hezarfen Ahmet Çelebi, Logari Çelebi, Bekri Mustafa ve Evliya Çelebi’yi keşif, ilim ve aşk ile dolarken izliyoruz.

IMDb Puanı:  7.1/10

İlginizi çekebilir: Sinemagger’dan Türk Yönetmenler