İlk yorumu siz yazın!
İzmir Müzeleri: Kültürel Bir Soluğa Hazır Mısınız?
Aniden gelen plansız gezi planlarını sevdiğim insanlarla gerçekleştirmeyi hep çok sevmişimdir. Zaten en güzelleri de böyle plansız planlar değil midir? Buna benzer bir olayı da bir gün arkadaşımla konuşurken yaşadık. Aklımıza aniden gelen ”hadi müze gezelim” kararıyla İzmir müzeleri gezimizin ilk adımı atmış olduk. Biraz araştırma yaptıktan sonra ortak seçtiğimiz müzelerle kendimize bir liste hazırladık ve başladık gezmeye.
İzmir Müzeleri
Key Museum Konum
Key Museum; otomobiller, motosikletler, model otomobiller, maskotlar, eşarplar ve 1950’li yıllar temalı bir benzin istasyonuyla görülmeye değer bir müze. Otomobil tutkunları için birebir olduğunu söyleyebilirim. Torbalı’da 7000 metrekare alana kurulu olan Key Museum, pazartesi ve salı günleri hariç haftanın diğer günleri 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.
Ulaşım olarak biz toplu taşımayı tercih ettik ancak müzeye ulaşmamız biraz zahmetli oldu. Önce İzban’a ardından Eshot’a bindik ve sonra 20-25 dakika kadar yürüdük. Özel araçla müzeye ulaşım daha kolay olabilir. Tam bilet 30; öğrenci, öğretmen, 65 yaş üzeri ise 15 lira.
Hamza Rüstem Fotoğraf Evi Konum
Karşıyaka Belediyesi tarafından 2011 yılında açılan müzede Hamza Rüstem’in Cumhuriyet döneminde Kemeraltı girişindeki fotoğrafhanesinde fotoğrafçılıkta kullandığı aletler ve çektiği fotoğraflar sergileniyor. Aynı zamanda Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, alanında tek olma özelliğini de taşıyor. Müzede antika değerinde olan onlarca fotoğraf makinesi, basım aleti, flaş, yüzlerce fotoğraf ve eski belgeler bulunuyor. Müzede karanlık oda ve stüdyoya da yer verilmiş. Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsan, bu konulara meraklıysan bu müze tam sana göre. Müze, pazar günü hariç haftanın diğer günleri 08.00-17.00 saatleri arası ziyarete açık. Giriş ücretsiz ve toplu taşımayla ulaşım oldukça kolay.
Atatürk Evi Müzesi Konum
Neoklasik tarzdaki Atatürk Evi Müzesi dört kattan oluşuyor. Arka cephesinde geniş bir avlu ve binanın ön cephesinin birinci katında da cumba bulunuyor. Bu katta bir sinevizyon salonu, Atatürk’ün doğumu ve gençlik dönemine ilişkin süreçleri anlatan yansımalarla Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri yer alıyor. Üst katında ise Atatürk’ün kullanım odaları bulunuyor. Müzedeki toplantı salonu, çalışma odası, yatak odası, misafir odası, berber odası, yaver odası, bekleme-kabul odası, kütüphane, yemek odası ve banyo Atatürk’ün kullandığı eşyalarla donatılmış. Müze, yaz döneminde (1 Nisan-31 Ekim) 08.00-17.00 arasında; kış dönemindeyse (31 Ekim-1 Nisan) 08.30-17.30 saatleri arasında haftanın her günü ziyarete açık ve ücretsiz.
Yeşilova Höyük Konum
Bornova Yeşilova Höyük, İzmir’in günümüzden 5 bin yıl önceye uzanan tarihi geçmişinin aslında 8 bin 500 yıl önceye dayandığını kanıtlayan arkeolojik keşiflerin yapıldığı yer. İzmir coğrafyasındaki ilk toplumun yaşayışı hakkında bilgi almamızı sağlayan Yeşilova Höyüğü, Batı Anadolu yerleşimleri hakkında da bilinenlere yeni şeyler ekliyor.
Girişte güvenliğin orada atık pil ile ücretsiz girilebileceği yazılıydı ama biz giriş için böyle bir şeyin gerektiğini bilmiyorduk. Yanımızda pil olmaması giriş yapmamızı engellemedi. Höyük, cumartesi ve pazar günü hariç 08.30-17.00 arasında; cumartesi günü ise 08.30-13.00 saatleri arasında ziyarete açık. Bornova Metro İstasyonu’ndan kalkan 59 numaralı Eshot ile Yeşilova Höyüğü durağında inerek Höyü ulaşılabilir.
Arkas Sanat Merkezi Konum
İzmir’de 1875 yılından beri hizmet veren Fransız Fahri Konsolosluk binasının denize bakan bölümü, Fransız Hükümeti tarafından 20 yıllığına kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edilmiş. Bir yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından bina Kasım 2011’de Arkas Sanat Merkezi adıyla açılmış.
Konak’ta bulunan Arkas Sanat Merkezi, İzmir’e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, birçok uluslararası ressamın eserlerinin sergilendiği ilk sanat merkezi olma özelliği de taşıyor. Belirli zamanlarda düzenlenen sergileri kendi sayfasından takip edip ziyaret edebilirsin. Biz Picasso sergisini gezmiştik. 5 Ocak 2020 tarihinde bu sergi bitti ve şu anda yeni bir sergi kurulumu nedeniyle sanat merkezi geçici olarak kapalı. Görmek istediğin serginin zamanı geçmiş olsa bile hala o sevdiğin sergiyi görme fırsatına sahip olduğunu söylemek isterim; geçmiş sergileri buradan sanal olarak ziyaret edebilirsin. Müzeye giriş ücretsiz.
Müze Gemileri Konum
İzmir Müze Gemiler Müdürlüğü’nün aktif görevlerini tamamladıktan sonra hizmet dışına ayrılmış “Birinci Sınıf Askeri Müze” niteliğinde hizmet vermeye başlayan bu gemilerle, Türk denizcilik tarihinin ve kültürünün aşılanması hedeflenirken gemilerde Türk Deniz Kuvvetleri’nin teknik gelişimi; donanmanın yüzer, dalar ve uçar unsurlarındaki yaşam alanlarında hayat idameleri, manken, maket, şilt ve pano gibi obje ve görsellerle savaş ve barış şartlarındaki faaliyetleri aktarılıyor.
Gemiler gezilirken sıradaki kişiler 10-15’li gruplar halinde içeri alınıyor ve orada çalışan askerlerin rehberliğinde Ege fırkateyni, Piri Reis denizaltısı ve Kasırga hücumbotu geziliyor. Balçova’da bulunan müze pazartesi günleri hariç haftanın her günü yazın 09.00-17.30; kışın 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş öğrencilere ücretsiz, tam bilet ise 10 lira.
Kapak fotoğrafı: izmirdergisi
İlginizi çekebilir: Zeynep Cansoylu Samancıoğlu’ndan İzmir’de Yapılacaklar
İzmir'e yönelik bir Sergi&Müze yazısı yazmanız çok hoşuma gitti 🙂 Mask Müzesi'ne ve Oyuncak Müzesi'ne de gitmenizi öneririm
Beğenmenize çok sevindim, önerileriniz için de teşekkür ederim 💕