Dark Waters: Farkındalığınızı Fazlasıyla Arttıracak Bir Film
Bu yazı ana olarak bir film önerisi ya da eleştirisi olarak şekillense de ben, Dark Waters filmini izledikten sonra beni asıl düşünmeye iten çıkarımlarımı da yazmak istiyorum. Hazırsanız ayrıntılara geçelim.
Dark Waters aslında bir biyografi filmi. Filmin asıl kaynağı ise Nathaniel Rich’in 2016’da New York Times’ta yayımlanan bir makalesine dayanıyor. Makalenin başlığı “DuPont’un En Kötü Kabusu Olan Avukat” diye çevrilebilir.
Dark Waters’ın filmi, filmin baş karakteri Robert Bliott’un ünlü Amerikan kimya devi DuPont’a açtığı davayı konu alıyor. DuPont 2000’li yılların başında halk sağlığını tehdit etmekle suçlanıyor. Şirketin bu suçlamaya maruz kalma sebebi; Batı Virgina eyaletine bağlı Parkersburg kasabasında bir çiftçinin (Wilbur Tennant) hayvanlarının, çiftliğinin ve çiftliğin yanı başındaki nehrin DuPont’un kimyasal tesisi dolayısıyla zehirlendiğini iddia etmesi. Çiftçi Tennant, uğraşlar sonucu Avukat Rob Billot’a ulaşıyor. Akabinde Billot’un başlattığı ve uzun yıllara yayılan araştırma süreci sadece bir çiftliğin derdi olmaktan çıkıp neredeyse tüm insanlığı ilgilendirecek boyuttaki bir sağlık skandalının kapısını aralıyor.
DuPont şirketi hayvanları öldüren, doğayı zehirleyen, aslında II. Dünya Savaşı’nda tankları ve asker kıyafetlerini güçlendirmek için kullanılan C8’i, diğer kod adıyla PFOA (perflurooctanoic) maddesini her ailenin evinde olan tencere ve tavalara, gıdalarımıza ve nihayetinde sindirim sistemimize kadar sokuyor. Biz onu, ticari marka adı olan “Teflon” diye biliyoruz. Bu film, teflonun insan sağlığına verdiği zararlar konusunda farkındalık yaratsa da asıl değindiği noktalardan biri üretimde çalışan insanlarda mutasyona uğramış çocuklar doğması, kanser ve ölüm…
Filmi izledikten sonra düşündüm ki; film değinmese, üretimde çalışan insanlara ne oluyor acaba diye endişelenir miydim bilmiyorum. İnsan ilk olarak kendi tükettiğini ve kendi çevresine verdiği zararları düşünüyor.
Beni düşündüren ikinci husussa; son zamanlarda organik ve sağlıklı beslenmenin, az atık oluşturmanın trend olması ama ben bu yemeği nerede pişiriyorum nerede saklıyorum gibi konuların düşünülen ilk birkaçından olmaması ya da çok azımızın bu yemeği pişirirken kullandığım tencere üretilirken neler oluyor diye bakması.
Son olarak üçüncü konuysa; bir şirket maddi çıkarları uğruna bunu yapabiliyor olması. Ve şanslıyız ki birileri bir şekilde bunu ortaya çıkarabiliyor. Ya hiç bilmediklerimiz?
IMDb puanı: 7.6 / 10
Kapak fotoğrafı: rogerebert
İlginizi çekebilir: SineMagger’dan İklim Değişikliği Filmleri
İlk yorumu siz yazın!