Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda kız kardeşimin düğünü için ona ve eşine standart hediyelerden farklı, anlamı olan özel bir hediye hazırlamak için araştırmalara başlamıştım. Evlilikleriyle birlikte yıllanabilecek, yıllandıkça güzelleşecek ve evliliklerinin aynı güzellikte olmasını simgeleyecek en iyi hediye tabii ki yıllandırabilecekleri bir şaraptı. Önce Google araştırması, sonra İzmir çevresindeki tüm şarap firmalarının araştırması derken daha önce arkadaşlarım sayesinde isimlerini duyduğum ve tatma fırsatı bulduğum Ayda Winery’de karar kıldım.

Ayda Winery
Ayda Winery | Fotoğraf: Instagram / aydawinery

Ayda Winery & Vineyards Konum

https://www.instagram.com/p/B4IGQ8qJfiN/

Bu kararı vermemin en önemli sebebi Ayda Winery’nin sahibi Ayda Kalelioğlu oldu. Daha telefonda ilk konuşmamızda yapmak istediğimi çok bir şey anlatmama gerek kalmadan anlayıp hediyem için benimle birlikte heyecanlandığını hissetmem doğru yerde olduğum hissini yaşamamı sağladı. Şaraplarının tadının yanı sıra Ayda Winery’nin hikayesi ve Ayda Hanım’ın kadın önolog olması da beni cezbeden en önemli sebeplerdendi.

Ayda Winery & Vineyards Nasıl Kuruldu?

https://www.instagram.com/p/B2gqLzhJ_Ag/

Aslında diş hekimi olan Ayda Kalelioğlu 1998 yılında eşi ile birlikte şehir hayatını bırakıp Urla’da yeni bir yaşam kuruyorlar. Üniversite yıllarında hayalini kurdukları şaraphanelerini 2003 yılında bu yeni yaşamda hayata geçiriyorlar. Böylece dostlarıyla birlikte amatör olarak ilk şaraplarını üretmiş oluyorlar.

Ancak Ayda Hanım yaptığı her işin hakkını vermeyi tercih ettiği için bu tutkusunu sadece bir hobiden daha ileriye taşımak için eğitimler almaya karar veriyor. İşte bu ayrıntı beni en çok etkileyen kısım oldu. Çünkü daha lisedeyken benim de hayallerimden biri Fransa’da şarap yapımını öğrenmekti ama sanırım yeterince tutkulu değilmişim ki, o hayalim diğer gerçekleştirmekte olduğum hayallerim arasında arka sıralarda kaldı.

Ayda Kalelioğlu, önce Fransa’da bir sertifika programına katılıyor, ardından yılda sadece 25 öğrenci kabul eden Universite Toulouse III – Paul Sabatier‘ın master programına kabul alıyor.

Master programından sonra önolog olarak Türkiye’ye dönen Ayda Hanım, kadın önolog olmanın karizmasının yanında güzel bir ödülle bunu taçlandırıyor; 2012 yılında yaptığı Cabernet Sauvignon – Merlot 2012 kupajı ile “2013 Master of Wine Weekend İstanbul” etkinliğinde Türkiye’nin en iyileri arasına girmeyi başarıyor.

Vegan Sertifikalı Şaraplar

İzmir’de kısa sürede isimlerini duyurmaları kesinlikle bir tesadüf değil. Seferihisar Gödence Köyü’nde bulunmaları ve aslında biraz zorlu bir yoldan sonra ulaşılmalarına rağmen doğanın içinde güzel şaraplar içip güzel yemekler yiyebileceğiniz Ayda Winery, 2015 yılında 400 metre rakımla, özel bir jeolojik yapıya sahip arazide kuruluyor. Oldukça eğimli bir arazide yer almasının yanı sıra etrafı yüksek dağlarla çevrili bir vadinin ortasında bulunuyor. Bağlar kuzey-güney doğrultusunda teraslar üzerinde sıra araları 1.5 metre ve fidan araları 1 metre olacak şekilde dikili… Toprak yapısı, pH değeri ortalama 6 civarında asidik bir yapıda olup tekstürü ise kumlu, killi ve taşlı yapıdan oluşuyor. Kum taşı olarak da bilinen bu yapı içerisinde mineralleri bulundururken yapısı dolayısıyla suyu tutma özelliğine de sahip. Dolayısıyla bu toprak yapısı, köklerin onlarca metre derine gitmesine ve köklerin derinlerde yeterli besine ulaşabilmesi için oldukça elverişli. Ayda Kalelioğlu ve dostlarıyla birlikte kurulan işletmede beyazlarda Sauvignon Blanc, Narince; kırmızı üzümlerde ise Cabernet Sauvignon, Foça Karası, Petit Verdot, Merlot ve Syrah üzümleri yetişiyor. İşletme içerisinde bağı gezmek, burada üretilen şarapları tatmak ve yapımı ile ilgi bilgi almak, ayrıca güzel bir manzara eşliğinde restoran kısmındaki şarap uyumlu hazırlanan menülerin tadına bakmak mümkün.  

https://www.instagram.com/p/B29cQdxJIMK/

Ayda Şarapçılık’ta üretim 2016 yılında başlıyor ve işletmede “Vinification İntegral” yöntemi ile üretim yapılıyor. Bugün dünyada da pek az şatonun üst segment ürünlerine uyguladığı bu yöntem eski dünya tarzı şarap üretimi için güzel sonuçlar veren bir yöntem olarak biliniyor. Tüm şarapların alkolik fermentasyon, maserasyon ve malolaktik fermantasyon evreleri meşe fıçılarda gerçekleşiyor. Üretilen tüm şaraplar vegan sertifikalı olup herhangi bir hayvansal ürün de içermiyor.

Urla Bağ Yolu’nu gezmeye geldiğinizde rotanızda küçük bir farklılık yaratıp Ayda Winery’ye uğramanızı öneririm. Ayda Hanım’la tanışıp ve eğer programınıza uygunsa tadım etkinliklerine katıldığınıza hiç pişman olmayacaksınız.

Kapak fotoğrafı: Instagram / @aydawinery

İlginizi çekebilir: Eliçe Kılıç’tan Barbaros Bağ Evi