Alternatif Ev Aktiviteleri: Yaratıcı ve Keyifli Öneriler
Zor günlerden geçtiğimiz doğru. Ancak bu günleri nasıl değerlendireceğimizin de yine bize bağlı. Gelin, en güzel şekilde değerlendirelim bu zamanı. Daha önce, evde ne yapılır sorusuna cevap arayanlar için; film önerilerinden yeni tarifler denemeye, kitap önerilerinden meditasyona birçok tavsiyede bulunmuştuk. Şimdi sıra, biraz daha alternatif öneri arayışında olanlar için hazırladığımız listede. Hazırsanız başlıyoruz.
Alternatif Ev Aktiviteleri
Puzzle yapın.
Puzzle’ın konsantrasyonu geliştirdiğini ve bilişsel yeteneği artırdığını biliyor muydunuz? Puzzle yapmak aynı zamanda, özellikle çocukların motor becerilerini geliştiriyor, el ve göz koordinasyonunu artırıyor. Bugünleri fırsat bilin, sevdiklerinizle koca bir puzzle’ın başına oturun.
Biriniz bir parça bulsun, diğeri onu tamamlasın ve en sonunda birlikte bir şey üretmiş olmanın keyfini çıkarın. Yeni puzzle parçalarının peşinden koşarken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız, biz şimdiden söyleyelim.
TÜBİTAK dergilerini okuyun.
TÜBİTAK dergilerinin tamamının, özellikle bu süreçte evde vakit geçirecek gençler ve çocuklar için ücretsiz olarak erişime açıldığını biliyor muydunuz? Bilim ve Teknik’in güncel sayısında pek çok farklı konu üzerine bilim haberleri okuyabilir, Koronavirüs ile ilgili merak ettiğiniz birtakım sorulara cevap bulabilir, ayın sorusunu öğrenebilir ve çeşitli zeka oyunları çözebilirsiniz. Bilim Çocuk dergisindeyse gençlere ve çocuklara yönelik bilimsel içerikler yer alıyor. Meraklı Minik ise, çocuğunuzla hem öğretici hem de eğlenceli ve yaratıcı aktivite fikirleri bulabileceğiniz bir dergi.
TÜBİTAK dergilerine erişmek için tıklayın.
Kutu oyunları oynayın.
Hep birlikte, herkesin keyif alacağı bir kutu oyunu belirleyin ve oyun başlasın. İsterseniz Tabu, Monopoly gibi klasiklerden de gidebilirsiniz veya Dixit, Codenames, Cranium gibi daha alternatif oyunları da tercih edebilirsiniz; veya rotanızı bambaşka bir yöne, kart oyunlarına çevirebilirsiniz. Uno, size önerebileceğimiz, bizim favori kart oyunlarımızdan biri. Bir başka seçeneğinizse, herhangi bir ek malzemeye ihtiyaç duymadan oynayabileceğiniz sessiz sinema veya hep birlikte müzikal becerilerinizi konuşturabileceğiniz kareoke.
İlginizi çekebilir: Beste Yükova Aksoy’dan “Kutu Oyunları Önerileri”
Çocuklarınızla yaratıcı aktiviteler yapın.
Bu dönemi çocuklarınızla birebir bolca zaman geçirmek için bir fırsat olarak görün. Birlikte yapabileceklerinizin ve paylaşabileceklerinizin sınırı yok! Evdeki tüm renkli kalemleri masaya döküp boyama yapabilir, hamur oynayabilir veya patates baskı yapabilirsiniz. Birlikte mutfağa girebilir ve sağlıklı olduğu kadar yapılışı eğlenceli olan tarifler deneyebilirsiniz. Parmak kuklası yapabilir, böylece çocuğunuzun el işi becerilerinin gelişmesi için katkıda bulunabilirsiniz. Daha hareketli öneriler peşindeyseniz; körebe, deve-cüce, evet-hayır, köşe kapmaca gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
18 Mart Perşembe günü, saat 11.00’de, Lerna Babikyan ile çocuklar için “online yaratıcı dans” atölyesi düzenleniyor, bunu da listenize ekleyebilirsiniz. Etkinliğin bir parçası olmak için kendisine DM’den ulaşabilir veya [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
Origami öğrenin.
Origami öğrenmeye ne dersiniz? Evde geçirdiği süreyi el becerilerini geliştirmek ve yaratıcılığını artırmak için kullanmak isteyenlere önerimiz origami öğrenmeyi denemek. Daha önce hiç origami yapmamışsanız bile, Origami.me sitesinde birbirinden yaratıcı origami fikirleri bulabilirsiniz. İster yönlendirmeleri takip ederek, ister videolu anlatımları izleyerek istediğiniz bir origami fikrini uygulamayı deneyebilirsiniz.
İp atlayın.
İp atlamanın; kan akışını hızlandırmak, akciğer kapasitesini artırmak, yağ yakmayı sağlamak, stresi azaltmak ve toksinleri uzaklaştırmak gibi faydaları olan, aynı zamanda da tüm kasları çalıştıran bir egzersiz olduğunu biliyor muydunuz? Evde zaman geçirdiğimiz bu dönemde aktifliğimizi korumamız da büyük önem taşıyor. Günde 5-10 dakika ip atlayarak zinde hissedebilir, motive edici müzikler eşliğinde gününüze hareket katabilirsiniz.
Mandala boyamayı öğrenin.
“Her mandala eşsizdir ve sadece bir kez yapılabilir… O anki ilhamı yansıtır.” demiş Celina Emorg. Bu söz mandala boyamanın felsefesini yansıtıyor diyebiliriz. Mandala boyadığınızda ister istemez odağınız yaptığınız aktiviteye o kadar yoğunlaşıyor ki; bu hem zihninizi dolduran düşüncelerden uzaklaşmanızı sağlıyor hem de yaratıcılığınızı güçlendiriyor. Böylece huzurlu, güvenli, sakin, dengede hissediyorsunuz. Alın desenlerinizi önünüze, serin renkli kalemleri masanıza ve boyamaya başlayın. Geometrik figürleri boyadıkça, giderek iç dünyanızla daha fazla bağlantıya geçtiğinizi fark edeceksiniz.
Online derslere yazılın, kendinizi geliştirin.
Cambly, edX, Future Learn, Coursera, Udemy… İnternette online olarak katılabileceğiniz yüzlerce dersi içinde barındıran sayısız websitesi var. Kod yazmaktan beste yapmaya, oyun tasarlamaktan girişimciliğe; aklınıza gelebilecek her konuda kendinizi geliştirmek için bu sitelere mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.
E-gönüllü olun.
Evet, dijital ortamda gönüllü olabilirsiniz. “Dünyayı saran COVID-19 nedeniyle sosyal mesafeyi koruduğumuz bugünlerde topluma, çocuklarımıza fayda sağlamaya bulunduğumuz yerden, evlerimizden devam ediyoruz. Herkesi SosyalBen’de gönüllülüğün e-haline, e-gönüllülüğe davet ediyoruz.” diyerek çalışmalarına kaldıkları yerden devam eden SosyalBen’de siz de gönüllü olabilirsiniz. Amaç, düzenlenen atölye programlarının, projelerin ve iş birliklerinin dijital ortamda devamlılığını sürdürmesi.
SosyalBen’in dijital gönüllülerinden biri olmak için bu linkte tıklayarak başvuru formunu doldurabilirsiniz.
Kapak fotoğrafı: Unsplash / Hans Peter Gauster
İlk yorumu siz yazın!