Anadolu Mutfağı Üzerine Okumalar: Kültürlerin Kitapları
Mutfak hakkında okumak aslında tarihe, kültüre ve dönemin halkını okumakla eş değer sayılabilir. Sadece perspektifi farklı. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın en büyük zenginliği çeşitlilik sanırım. Bu çeşitlilik mutfağı oldukça etkiliyor ve bunları okumak bilmek de bana oldukça zevk veriyor. Aşağıdaki kitaplardan birini okursanız (veya okuduysanız) umarım aynı zevki paylaşırsınız. Keyifli okumalar!
Anadolu’nun Tadı Tuzu – Kardeş Mutfaklar | Ayfer Yavi & Raife Polat
Kardeş Mutfaklar, yemek kitabı değil de sanki bir anı kitabı gibi. Sizi adeta bir yolculuğa çıkarıyor. Bir tatildeymişsiniz de oralı bir teyze ile sohbettesiniz gibi… Onlardan tarifleri alıyorsunuz, hatıralarını dinliyorsunuz sanki. Keyifli ve oldukça akıcı bir kitap. Bu kitap için Anılarla bezenmiş bir mutfak yolculuğu diyebiliriz.
Yeni Yemek Kitabı | Ohan Aşçıyan
Yeni Yemek Kitabı, Ermenice harflerle Türkçe olarak kaleme alınmış, bir sürü tarifi içeren tam bir mutfak kitabı. Kitabın yeni basımında Tahuki Tovmasyan’ın notları ile basılmış. Takuhi Tovmasyan’ın Aşçıyan’ın metnine düştüğü notlarsa kitabı hem zenginleştiriyor hem de günümüze bağlıyor.
Size Pandispanya Yaptım | Mario Levi
Mario Levi bu kitabını şöyle tanımlıyor; “babaanne mutfağı üzerinden bir kimliğin romanını yazmak.” Yahudi mutfağını oluşturan kültürün terimlerini, dile yansıyışını, yemeklerini ve Musa peygamberden günümüze gelen izlerini öğrenmek için de okuyabilirsiniz. O kadar ayrıntılı tarifler var ki uygulayıp tatmak da mümkün. Size Pandispanya Yaptım için Sefarad mutfak ve kültürünün şahane şekilde romanlaştırarak anlatılmış hali diyebiliriz.
İstanbul’dan Anadolu’ya Rumların Yemek Kültürü | Sula Bozis
Sula Bozis, Rumların (özel dini günler ya da gündelik hayat içindeki) yemek kültüründen, sofra geleneklerinden ve mutfak alışkanlıklarından bahsediyor. Ayrıca Trakya, Karadeniz, Kapadokya gibi bölgelerde, İstanbul ve İzmir gibi kentlerde yeme-içme kültürüne yaptıkları katkıların, işlettikleri lokantaların, toplumsal hayata kazandırdıkları zenginliklerin ayrıntılı bir dökümünü yapıyor.
Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri | Ahmet Uhri
Kitabın yazarı hem bir arkeolog hem de bir gıda mühendisi. Bu iki dalın birleşiminden ortaya çıkacak sonuçta elbet ki tarihiyle, kökeni ile Anadolu coğrafyasıyla harmanlanmış bir mutfak deyinişi olur.
Yemekli Diyarbakır Tarihi – Amida’nın Sofrası | Silva Özyerli
‘’Ermenicede Amida ya da Dikranagerd, Kürtçede Amed diye anılan Diyarbakır şehrinin sofra kültürü, asırlardır bu yörede yaşayan halkların birlikte var ettiği ortak bir değerdir. Diyarbakır’da doğup büyüyen, bugün artık İstanbul’da yaşasa da memleketini daima içinde taşıyan Silva Özyerli, Diyarbakır yemekleri hakkında uzun yıllara dayanan araştırma, keşif, deneme ve üretimlerinin meyvesi olan Amida’nın Sofrası’nda, tüm birikimini alanının en özgün kitaplarından birini ortaya koyarak sunuyor dikkatimize. Özyerli, kendi yaşamından, aile geçmişinden, eski kuşak Diyarbakırlılarla yaptığı görüşmelerden, yazılı kaynaklardan yaptığı araştırmalardan yararlanarak, bugün bazıları yaygın olarak bilinse de önemli kısmı yok olmaya yüz tutmuş veya değişip dönüşmüş, bir kısmı ise tamamen unutulmuş yemekleri eskiden pişirildikleri halleriyle gün yüzüne çıkarıyor. Yazarın aile tarihinde iz bırakmış acı tatlı olaylarla harmanlayarak geliştirdiği anlatım tarzı, Amida’nın Sofrası’nı pek çok yerde öyküye, edebiyata yaklaştırıyor ve damakta doyumsuz bir tat bırakıyor.’’ Aras Yayıncılık
İlginizi çekebilir: Gastro Magger’dan Ünlü Şeflerin Kitapları
Kapak Fotoğrafı: Sean Bernstein | Unsplash
İlk yorumu siz yazın!