İlk yorumu siz yazın!
Wabi Sabi: Kusurların Kusursuzluğuna Dayalı Bir Felsefe
Hiç fark ettiniz mi çevrenizde kendini kusursuzluğa adamış ya da diğer bir deyişle mükemmelliyetçi kişilerin aslında en kusurlu kişiler olduklarını ya da çok mutsuz olduklarını? Bunun asıl sebebi insana dair hiçbir şeyin kusursuz olmamasıdır. Toyota’nın benimsediği yalın üretim felsefesine göre hiçbir makine %100 kusursuz çalışamaz ve çalışmamalıdır. Mutlaka hatalı ürün üretmeye meyillidir. Yıllardır kusursuzluğun öne çıkarıldığı batı dünyasının aksine doğu kültüründe bunun mümkün olmayacağını savunan bir çok felsefe var, biliyorsunuz. Bunun en yenisi Wabi-Sabi.
Wabi Sabi, Feng Shui gibi dekorasyondan sağlığa hayatımızın her alanında uygulayabileceğimiz bir felsefe ancak Feng Shui’ye göre daha az kural barındırıyor.
Wabi Sabi Nedir?
En özet tanımıyla Wabi Sabi, “kusurun kabulü” anlamına geliyor. Hayatımızın her alanında, sahip olduğumuz her şeyde bulunan kusurları kabul edip onlardan faydalanmayı ve zevk almayı bize öğretiyor.
Kusurlu güzelliğin daha estetik olduğunu savunan ve gösterişsiz, daha basit bir yaşam tarzını benimseyen Wabi Sabi’nin ortaya çıkmasıysa 1500’lü yıllara dayanıyor. Wabi’yi “rüstik basitlik”, Sabi’yi ise “kusurlardan keyif almak” olarak Türkçe’ye çevirebiliriz.
Wabi Sabi ve Düşünce Sistemimiz
Sağlıklı yaşamda, modada, güzellikte, dekorasyonda; kısaca hayatla ilgili her alanda uygulayabileceğimiz bu akım sayesinde aslında daha yalın daha gerçek bir yaşam tarzı elde edebiliriz.
Gösterişsiz şıklık ya da rustik şıklık olarak da yorumlanabilen Wabi Sabi, daha çok kendimize yönelmeyi, gereksiz yükleri bırakmayı, hayatı doğal akışında yaşamayı bize gösteriyor.
Uzun zamandır Instagram’da gördüğümüz görsellerde herkesin kendini mükemmel ve kusursuz göstermeye çalıştığının farkındayız. Eğlenceli bir anın fotoğrafını paylaşırken saçımızın bir telinin bile yamuk durmamasına o kadar özen gösteriyoruz ki sahicilikten uzaklaşıyoruz. Bütün kadınlar aşırı şık ve güzel, bütün erkekler çok bakımlı ve yakışık, bütün evler aşırı düzenli ve lüks… Tüm bunlar uzun vadede aslında her birimizi mutsuz eden durumlar.
Wabi Sabi bize diyor ki, “ bırak dağınık kalsın”. 😊
Wabi Sabi ve Dekorasyon
Wabi Sabi ilhamını doğadan alan, simetrik olmak zorunda olmayan, kusurlarının bile bir anlamı olan tüm dekorasyon ürünlerini kapsıyor.
Wabi Sabi’ye bağlı kalarak yapılan dekoratif düzenlemelerde kullanılan renkler genellikle soft, doğaya uyumlu renkler oluyor. Örneğin toprak kırmızısı, kahverengi tonları, ekru ya da beyaz, koyu yeşil en çok kullanılan renklerdir diyebiliriz. Ayrıca zamanla doğal olarak eskimiş ya da paslanmış gibi görünen objeler de Wabi Sabi’nin alanına giriyor.
Duvarlarının ham tuğlalardan yapıldığı ya da toprak tonlarına boyandığı evler, ortamlar da Wabi Sabi tarzı dekorasyonun parçalarından biri. Mobilyaların doğal ağaçtan yapılması ya da doğal dokuya sahip ahşap olması da evimizi ya da yaşam alanımızı Wabi Sabi felsefenize uygun bir şekilde dekore ettiğimizi gösteriyor. Küçük objelerde de yine doğayı çağrıştıran, rüstik ama aynı zamanda şık ürünler bu akımda en çok kullanılanlar arasında yer alıyor.
Kısacası Wabi Sabi basit, kusurlarının farkında ve kabullenmiş, kendini kusursuz olmaya zorlamayan, rahat ve özgüvenli bir stili benimsiyor. Bu akım sizlere; sağlıklıysanız biraz basenli olmanızın, çok zekiyseniz aynı zamanda düzensiz olmanızın, şık bir eve sahipseniz bazı eşyalarınızın eskimiş olmasının hiçbir sorun olmadığını gösteriyor. Mutlu olmak için iyi bir başlangıç diye düşünüyorum! 🙂
Kapak fotoğrafı: Eastern Serenity
İlginizi çekebilir: Berra Özgül’den Kintsugi
Harika akıcılıkta, içeriğin savunduğu gibi yalın bir anlatım. Çok güzel!
Teşekkürler Melis! 🙂