Bu Aralar Neler Okudum?: Haziran 2020 Kitapları
Bu ayın öne çıkan kitapları; İyi Aile Yoktur, İyi Toplum Yoktur ve Aşk İlişkileri…
Murathan Mungan. Cenk Hikayeleri (Öykü)
Cenk Hikayeleri, adından da anlaşılacağı gibi, özünde mücadeleyi anlatan altı hikayeden oluşan bir kitap. Kahramanlar kah rakipleriyle, kah geleneklerle, kah duygularıyla savaş halinde ve bu masalsı öykülerin her biri, okuyucunun bir yönüne dokunuyor. Kitaptaki tüm öyküleri beğendiğimi söyleyemem. İlki olan ‘Şahmeran’ın Bacakları’ndan başka aklımda yer eden bir öykü olmadı ancak yazarın kitaplarını ve anlatımını sevdiğim için diğer öyküleri de merakla okudum.
Kitabı incelemek için tıklayın.
Suat Derviş, Fosforlu Cevriye (Türk Edebiyatı)
İşlediği suç üzerine sürgüne gönderilen Cevriye, sevdiğine kavuşmak için kaçar ancak ne yatacak yeri ne de yiyecek yemeği vardır… Ateşler içinde, kayıkta yattığı bir gece yabancı bir erkek tarafından bulunur. Adam onu evine götürüp, iyileşene dek Cevriye’ye bakar. Hayatı boyunca böyle bir ilgi ve şefkat görmeyen genç kadın, gizemli adama aşık olur ancak adam, idama mahkum edilmiştir! 1930’lu yılların İstanbul’unda geçen bu hüzünlü aşk hikayesini kitaptan okur muydum bilmiyorum, ancak Storytel’de karşıma çıkınca, bir dinleyeyim, diye düşündüm. Böyle hüzünlü hikayeleri severim ama Ayça Varlıer’in seslendirmesinin dinlememdeki payı çok büyük. Çok başarılı buldum, çok beğendim!
Kitabı incelemek için tıklayın.
Gertrude Stein, Picasso (Anı)
Storytel’de dinlediğim ikinci kitapta bu kez, ünlü ressam Pablo Picasso’nun dünyasına konuk oluyoruz. Picasso’nun arkadaşı olan Stein, ressamın sanat kariyerinin nasıl bir dönüşüm geçirdiğine şahit olurken bunları kaleme döküp okuyucuya ulaştırıyor. Picasso’nun yaşadığı dönem, şehirler ve yaşadığı olayların sanatını nasıl etkilediği ve gerçek sanata bakışını dinlemek benim için inanılmaz keyifliydi. Özellikle sanatla ilgilenenler için çok ilgi çekecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Seslendirme de gayet başarılıydı.
Kİtabı incelemek için tıklayın.
John Berger, Picasso’nun Başarısı ve Başarısızlığı (Anlatı)
Stein’in kitabından sonra Berger’in gözünden Picasso’yu okumak farklı bir deneyimdi. Berger, ‘Görme Biçimleri’ kitabındaki gibi, ressamı eserleri üzerinden okuyor. Picasso’nun sadece yaşadığı dönem ve şehirlerin etkisini değil, yaşadığı ilişkilerin ve ruhsal durumlarının eserlerine nasıl yansıdığını da değerlendiriyor. Kitabın biyografi olduğunu söyleyemem zira Berger’in yorumları buna mahal vermiyor ama ressamın hayat hikayesini de büyük ölçüde okuyoruz. Ben Berger’in bu kitabını da, diğerleri gibi, çok beğendim. Korkarım Berger ne yazsa beğenirim çünkü sadece anlatımını değil yorumlarını ve değindiği noktaları da çok seviyor, beğeniyorum.
Kitabı incelemek için tıklayın.
Nihan Kaya, İyi Aile Yoktur (Psikoloji)
Nihan Kaya yıllardır bize öğretilen, ezberletilen ve eleştirmemizin şiddetle engellendiği anne-baba kavramlarını tüm baskılara rağmen, tüm gerçekliği ile masaya yatırıyor. Kitaba başlarken bu kadar beğeneceğimi tahmin etmiyordum açıkçası. Yazarın değindiği konular ve tespitlerine katılmamın yanı sıra, dolambaçlı olmaktan uzak direkt, açık ve net üslubunu da çok beğendim. Kimine sert gelebilir, bilemiyorum ama netlik ve sertlik arasındaki farkı bir kez daha düşünülmesini tavsiye ederim. Nihan Kaya herkesin hassas karnına dokunmuş ve dolayısıyla çok tepki çekmiş. Yazdıklarındaki gerçeklikler yadsınamaz ki bu kadar tepki çekmiş aksi halde kimse bu kadar umursamazdı yazdıklarını.
Kitabı incelemek için tıklayın.
Nihan Kaya, İyi Toplum Yoktur (Psikoloji)
Anne-baba ve çocuk ilişkisini irdeledikten sonra yazar bu sefer de bireyin toplumla ilişkisini, törenler üzerinden değerlendiriyor. Nişan, düğün, kına gecesi ve sünnet törenleri bağlamında toplumun bireye bakışını ve görünenin ötesinde hangi mesajların alındığı ve verildiği üzerinde duruluyor. Bu kitabı da çok beğendim ve yazarın tespitlerinin hemen hepsini çok yerinde buldum. Dolaysız anlatımı yine çok hoşuma gitti.
Kitabı incelemek için tıklayın.
Otto Kerngberg, Aşk İlişkileri (Psikoloji)
Otto Kernberg bu kitabında aşkı ve aşk ilişkilerini en ince ayrıntısına kadar ve her yönüyle incelemekte. İşin fizyolojisinin yanı sıra psikolojiye ayrılan büyük kısmında, çocukluktan başlayarak aşkın mümkün evrilmeleri okuyucuyla paylaşılıyor. Ne var ki yaş kaç olursa olsun, kitap boyunca, her türlü aşk ilişkisinde çocuklukta, ebeveynle kurulan ilişkinin tortularını görmek mümkün. Kernberg aynı zamanda aşkın normal ve patolojik hallerini, evlenince aşkın başına nelerin niçin geldiğini, cinselliği ve pornografiyi de irdeliyor. Kitap ilgi çekici ancak biraz teknik, dolayısıyla okumak biraz zor olabilir. Ne var ki Kernberg’in bahsettiği konular o kadar ilgi çekici ve zamansız ki elimden bırakamadan neredeyse her sayfaya işaret koyarak didik didik okudum.
Kitabı incelemek için tıklayın.
Sağlıklı, huzurlu, mutlu ve bol kitaplı günler dilerim. Gelecek ay görüşmek üzere!
Kapak Fotoğrafı: Betil K
İlginizi çekebilir: Betil K’dan Mayıs 2020 Kitapları
İlk yorumu siz yazın!