Puduhepa Kimdir?: Anadolu'nun Kadın Süper Kahramanı
İyilik şenliği etkinliğe katılmak için Maçka Parkına gitmiştim. Arkadaşlarımla sohbet ederken arka tarafta elinde bez parçası ile bebek yapımıyla uğraşan güler yüzlü Renan Tan (Tavukçuoğlu) Hanım’ı gördüm. Araştıran, soran bir öğretmen oluşum, acaba öğrencilerim için farklı bir bilgiye ulaşabilir miyim merakı beni oraya doğru yönlendirdi. Renan Hanım’ın yanına varınca beni kendi gibi kocaman gülüşü ile “Puduhepa” karşıladı.
Ben tüm merakımla ard arda sorular sormaya başladım. Puduhepa kim, neden onun bebeklerini yapıyorsunuz, ben de yapabilir miyim, öğrencilerim nasıl faydalanır. Ve daha pek çok soru. Renan Hanım, sabırla tüm sorularımı cevapladı.
İlk olarak Puduhepa’nın “Erkek egemen bir dünyada, devletlere yön veren, tek bir sözüyle imparatorlukları titreten, yaptığı buluşlarla dünyayı güzelleştiren, ilklere imza atarak dünya üzerinde büyük değişikliklere kapı açan bir kadın kahraman” olduğunu söyledi. MÖ 13. yüzyılda yaşamış Hitit hükümdarı III. Hattuşili’nin karısı ve Hitit İmparatorluğu’nun kraliçesiymiş. Kadeş Antlaşması’nı Puduhepa kendi mührüyle imzalamış. Tarihte kendine ait bir mührü olan ilk kadınmış.
Puduhepa ve Kız Kardeşleri Projesi
Renan Hanım, Puduhepa gibi pek çok tarihe yön vermiş Anadolu kadınının gücünü yine Anadolu kadınına özgü hikâye ve motiflerle vurgulayan bir proje yapmaya karar vermiş: Puduhepa ve Kız Kardeşleri projesi! O, bir Hitit kraliçesi. Savaşın değil, barışın timsali. Yüzyıllarca geriye giderek bu topraklardaki kadınların başarı öykülerini bugünün kız çocuklarına ulaştırmayı hedefleyen bu proje, otuza yakın kadınımızın yerli oyuncak üretimiyle de “kendimize has” olanı çocuklara sunmayı amaçlıyor.
Neden mi? Kız çocukları kendilerine güvenebilsin ve ileride önemli başarılara imza atabilsinler diye. Projenin geliri TOÇEV aracılığı ile kızların eğitimine destek olarak geri dönüyor. İşte Barış Özcan’ın da YouTube kanalında destek verdiği Puduhepa ve Kız Kardeşleri projesi!
Puduhepa, kitap olmuş okurlarını bekliyor. Ben çok beğendim. Derslerimizde kullanabileceğimiz, atölyesi yapılabilecek ve kulüp çalışması olarak da alabileceğimiz bir kutu var. Kutu içerisinde; bez bebek, Alnında yıldız Swarovski taş, Arzu Kaprol tasarımı kıyafet, bohçasıyla beyaz gecelik, kitap – Hitit Barış Kraliçesi Puduhepa, 2 adet taç ve bir adet çatışma çözme yönergesi, 2 adet mektup, 2 adet kartpostal ve 1 adet çanta bulunuyor.
Üstelik Puduhepa, yakın zamanda ilk kız kardeşine kavuştu. İkinci kız kardeş: Dilhan Ege Eryurt. Eryurt, NASA’da çalışan ilk Türk bilim kadını. Güneşin ve yıldızların evrimini anlama konusunda bilim dünyasına ve insanlığa önemli katkılar sunmuş bir astrofizikçi. Sayısız uluslararası başarı ve onlarca ödülü arasında insanlığın ay yolculuğu sırasındaki katkıları nedeniyle NASA tarafından verilen ‘Apollo Başarı’ ödülü de bulunuyor!
Kapak Fotoğrafı: puduhepavekizkardesleri.com
İlginizi çekebilir: Işıl Birengel’den Kendi Yollarını Çizen Dört Kadın
İlk yorumu siz yazın!