Serhat Durmuş: Trap Müziğin Genç Bayrak Taşıyıcısı
İnternette kendisi hakkında pek bilgi olmamasına rağmen, şarkılarıyla birçok ülkeyi kasıp kavuran bir ismi sizlerle paylaşmak istiyorum: Serhat Durmuş. 1998 İzmir doğumlu olan genç yetenek, YouTube Trap Nation kanalında paylaşılan şarkılarıyla ve şarkıların altında farklı ülkelerden kişilerin yazdığı yorumlarla müziğin evrenselliğini her daim hissettiriyor. Kendine özgü oluşturduğu tarzıyla herkesin kolaylıkla sevebileceği ve elektronik ritimlerin bol olduğu şarkılarıyla geniş bir yelpaze sunuyor. ”Peki Trap müzik denilen şey tam olarak ne?” ve ”Serhat Durmuş’un şarkıları nasıl?” diye merak edenleri yazının devamına davet ediyorum…
Trap Müzik Nedir?
Aslında müzik dinlerken hususi olarak trap müziği seçmemiş olsak dahi son 10 yıldır fark etmeden dinliyoruz; çünkü birçok popüler şarkıda bu müzik türü yer alıyor. 90’lı yıllarda Güney Amerika’da ortaya çıkan ve hip hop müziğin alt türü olarak kabul edilen trap müzikte, elektronik altyapı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Rap ve tekno müzik türlerinden de beslenen trap, adını uyuşturucuların yasadışı bir şekilde satıldığı yere atıfta bulunan Atlanta’nın argosu ”tuzak” kelimesinden almış. Yani anlayacağınız bu terim uyuşturucu ticaretinin gerçekleştiği yerleri anlatıyor, müzik olarak ise o yıllarda uyuşturucu tüketimi ve kentsel şiddeti içeren liriklerle öne çıkmış. Fakat tabii ki rap’te dikkat edilen müzikal kaliteden ziyade trap müzikte, müzik ön planda. Hatta 90’lı yıllarda trap müziği rap’in içinde denemek isteyen trapperlar, rap müziği bozduğu gerekçesiyle tepki çekmişler ama bu durum trap müziğin yayılmasına engel olmamış…
Trap Müziğin Özellikleri
Trap müziğin rap’in bir dalı olduğu görüşü yaygın olsa da ben bu fikre katılmıyorum. Aksine trap o kadar geniş bir müzik türü oldu ki, günümüzde pek çok müzik türünü hegemonyasına almış vaziyette. Tıpkı adı gibi müzik türlerini tuzağına düşürerek kendi bünyesine dahil ediyor. Örneğin; Taylor Swift country müzik türünde şarkılar yapıyor diye biliyoruz ama son yıllarda altyapı olarak trap müziği kullanmaya başladı. Beyonce, Jay Z, Lady Gaga, Katy Perry, Lil Wayne, Ariana Grande gibi dünyaca ünlü isimler başta olmak üzere herkes, trap müziğin dinlendiğinin farkında olduğu için şarkılarında reforma gittiler. Hatta öyle bir reform gerçekleşti ki, klasik müziklerin dahi remix’leri yapıldı. Mozart umarım mezarında ters dönmemiştir.
Trap müziğin genelinde yoğun bass etkisini hissediyorsunuz, rap’ten daha elektronik olması trap müziğin daha melodik olmasına sebep oluyor. Klasik hip hop müziğin girişinde müzisyenin kendini tanıtması ve kafiyeli sözlere yer vermesi gibi uygulamalar trap müzikte bulunmuyor. Müzisyenin kendi tercihleri ön planda ve tamamen özgür bir alan. Sevdiğim bir trapper olan Rl Grime’ın bir şarkısını örnek olarak ekliyorum.
Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi, şarkı vokal anlamda zayıf ve melodisi dikkat çekiyor. (Bu şarkı gözünüzü korkutmasın, belki trap anlamında uç bir örnek gibi gelebilir.) Ağırlıklı olarak remix’lerden oluşan bu türde, yeni kurgulanan bir şarkı için sözler de yazılabilir. Yani trap müzik sözsüz müzik türüdür anlamına gelmiyor. Yine Rl Grime’den sevdiğim bir Rihanna remix’ini buraya bırakıyorum.
T-rap & Trap Müzik Arasındaki Fark Nedir?
T-rap: Turkish rap‘in (Türkçe rap) kısaltılmış hali. Trap ise az önce okuduğunuz tuzak anlamına gelen tür. T-rap, trap müzik içermek mecburiyetinde değil. Trap müzikte rap içermek mecburiyetinde değil. İsteğe bağlı olarak iki türü de karıştırarak kullanan kişiler var. Ülkemizde en bilinen örneği Ezhel. Ben Fero’ya ise t-rap yapıyor demek yanlış olur çünkü rap heceleyerek yapılmaz. Kendisi trap müzik yapıyor.
İşte Karşınızda: Serhat Durmuş
Kendisinin paylaştığı pek fotoğrafı yok ve pandemi öncesinde de tasarım ürünleri olan maskeyi aksesuar olarak kullanıyordu. Şimdi ise hepimiz maske takmak durumunda kaldık… Serhat Durmuş’u yaklaşık 3 sene önce Ukraynalı bir müzik grubuna ait olan ”Le Calin” isimli parçaya yaptığı remix ile keşfettim. 2019 yılında Kuzgun dizisinde ”Minnet Eylemem” remix’i sık sık çaldı ve bu sayede ülkemizdeki tanınırlığı artmış oldu.
Şarkılara yaptığı remixler ile orijinalinden daha güzel olmasını sağlayan Serhat Durmuş, kadın vokallerin (Ecem Telli, Zerrin, Sıla Koçyiğit) eşlik ettiği başarılı şarkılara imza attı. Yakın arkadaşları BÖ (Batuhan Öneş) ve NOES‘in de trap çalışmaları ve beraber yaptıkları parçalar var, dinlemeden geçmeyin! Tüm bunların yanında Serhat Durmuş, yaptığı İngilizce şarkılarla da uluslararası arenada ilerlemeye devam ediyor ve ileride daha iyi yerlere gelecek gibi görünüyor. Hakkında ”Nasıl bu kadar ünlü olup aynı zamanda ünsüz olabilir?” diye bir yorum okudum ki yazan kişi epey haklı. Sanırım pandemi sonrası çıktığı turneyle birlikte hepimiz ondan bahsediyor olacağız…
Kapak Fotoğrafı: Twitter/@serhatdurmuss
İlginizi çekebilir: Ayça Yenigün’den Jah Khalib
İlk yorumu siz yazın!