İlk yorumu siz yazın!
We Need To Talk: Regl Tabusunu Yıkmaya Çalışan Oluşum
2017 yılında İlayda Eskitaşçıoğlu tarafından kurulan “We Need to Talk”, Türkçe ismiyle “Konuşmamız Gerek”, Türkiye’deki regl yoksulluğuyla savaşmak ve cinsiyet eşitliği hakkında farkındalık yaratmak isteyen bir oluşum. Türkiye’nin birçok yerindeki kadına, genç kıza ve çocuğa ulaşarak sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bireylere kişisel hijyen farkındalığı yaratmayı amaçlıyorlar.
Ufak saha çalışmalarıyla başlayıp gün geçtikçe birçok çalışmaya imza atan ve başarılarını duyurmaya devam eden bu oluşum, hijyenik malzemelere erişimin bir insan hakkı olduğu düşüncesini savunuyor. 2017 yılında kurulup ufak çaplı çalışmalarla devam ettikten sonra girişime Bahar Aldanmaz’ın da katılmasıyla geniş çapta faaliyetlere başlamışlar.
İlk saha projelerinde Ankara Mamak’ta bulunan ailelerin kız ve erkek çocuklarıyla birlikte kişisel hijyen ve cinsiyet eşitliği üzerine interaktif atölyeler düzenlemişler. Bir sonraki projelerinde ise Adana’daki mevsimlik işçi kadınlarla buluşup onları kişisel hijyen, regl, ergenlik, menopoz gibi konularda bilgilendirmiş ve karşılıksız olarak hijyenik ped temin etmişler. Genellikle atölyeler ve soru-cevap oturumları düzenleyerek çeşitli bölgelerdeki kadınlara ve çocuklarına yardım etmeyi amaçlıyorlar.
2019 yılında gerçekleştirdikleri şu ana kadarki en büyük projelerinde ise Sivas’taki köy okullarında okuyan çocuklarla buluşarak 25.000 paket hijyenik ped dağıtımı gerçekleştirmişler. Olabildiğince geniş kitlelere ulaşarak reglin özellikle tabu olduğu bölgelerin halkında farkındalık yaratmayı hedefleyen “We Need to Talk” isimli oluşum, bence takdir edilmeyi hak edenlerden.
Instagram hesaplarında, ülkenin birçok kesimine ulaşarak gerçekleştirdikleri çalışmaların yanında “regl kılavuzları” da paylaşıyorlar. Gerçekleştirdikleri çalışmalarda, regl yoksulluğununun genellikle regl olmayan bireylerin konuyla alakalı az bilgiye sahip olmasından ve regl olan bireylerle bu konuda iyi bir iletişim kuramamalarından kaynaklandığını tespit etmişler. Bu sebepten ötürü, çeşitli regl kılavuzları yayınlayarak regl olmayan ya da bu konuda az bilgi sahibi olan kitlelere de ulaşıp farkındalığı artırmayı amaçlıyorlar.
Bunun yanı sıra, projenin sesini uluslararası çapta duyurmayı da başarmışlar. Kurucu İlayda Eskitaşçıoğlu, dünya çapındaki saygıdeğer eğitim kurumlarından olan Stanford Üniversitesi’nin düzenlediği AMENDS Konferansı’na katılmak üzere davet edilmiş. Yaptıkları çalışmalara gönüllülük, bireysel bağışçılık ve sponsorluk yoluyla destek olmak isteyen herkese kapıları açık. Böylesine önemli bir oluşum başlatıp insanların hayatlarını iyileştirmek için çabalamalarını ben de sonuna kadar destekliyor ve takdir ediyorum.
Kapak fotoğrafı: Mashable India
İlginizi çekebilir: Gizem Kalaç’tan “Toplumdaki Menstrüasyon Algısı“
Kadınların bedenleriyle olan ilişkilerinde bu kadar temel bir olgunun tabu olması tüm toplum için çok büyük bir yara... Ne kadar güzel bir oluşummuş bu!
14 Kasım Pazar cumartesi günü Boysan'ın Evi kendileriyle online bir etkinlik düzenliyor. Regl'le ilgili mitler, regl yoksulluğu nedir ve hijyenik ürünlere erişimin lüks olup olmadığı konusunda güzel bir etkinlik olacak. İlgilenenler buradan bakabilir: https://www.instagram.com/p/CHaD_OQg5iE/
👏👏👏