Ankara: Frigya'dan Cumhuriyet'e Uzanan Tarihiyle #ÇOKÇEKİCİ
Ülkemizin her köşesinin tarihi ve doğal güzelliklerle bezeli birer hazine olduğuna şüphe yok. Peki sizce bizler bunun ne kadar farkındayız? İşte birazdan tanışacağınız seride sizi, yurdumuzun eşsiz güzelliklerini birbirimizle her yerden paylaşmamıza imkan sunan, Türkiye’nin #ÇokÇekici operatörü Turkcell’den aldığımız ilhamla yollara düşmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin Kuzey Ege’den Doğu Karadeniz’e uzanan kendine özgü ve #çokçekici noktalarını birlikte yeniden keşfetmeye hazırsanız, sıradaki yolculuğumuz Anadolu’nun merkezi, ülkemizin başkenti Ankara’ya!
Ankara deyince birçoklarının aklında soğuk ve puslu, gri ve cansız bir şehir imgesi belirse de, gerçek bambaşka. Tıpkı Vedat Sakman’ın sözleriyle Zuhal Olcay’ın sesinden dinleyebileceğini o şarkının “Ankara’da âşık olmak, zor iki gözüm.” dediği gibi, Ankara’ya âşık olmak da zordur belki. Ama Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birkaçını birden barındırışıyla genç bir nüfusa, ülkemizin başkenti olmasıyla Cumhuriyet tarihinin izlerine, Anadolu’nun tam ortasında olmasıyla çok yönlü bir kültüre sahip olan Ankara, ona karlı günlerde bile kalbini açanlara kucak açıyor, onu grisiyle sevebilenlere tüm renklerini gösteriyor.
Tunalı’da, Arjantin’de ya da Kızılay Meydanı’nda… Düşünceli ama canayakın bir kalabalığın içine bırakırsınız kendinizi Ankara’da. Barış Bıçakçı’nın öykülerini, romanlarını okuyanlar, Zeki Demirkubuz’un filmlerini izleyenler bilir; edebiyat sadece kitapçılarda depolanan, sinema sadece perdede gösterilen bir konu değil, sokaklara taşmış bir yaşam biçimidir. Ankara’nın parkları, güneş yüzünü göstermediğinde de canlıdır; kentin ortasındaki Kuğulu Park, Kavaklıdere’deki Seğmenler Parkı ve Ankaa simgelerinden Gençlik Parkı kafa dağıtıcı bir yürüyüş ya da biraz temiz hava almak isteyenleri bekler. Diğer yandan genç ve cıvıl cıvıl bir kalabalıktır Ankara’nınki; Ankara’yla ilgili sıkça söylenen sözlerden biri “Ankara’da gece hayatı yoktur, öğrenciler vardır.” der. Ankara’da samimi eğlence ortamları, duygusu yüksek, özgün müzik grupları, sohbeti bol geceler bulursunuz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı, Cumhuriyet’in ilân edildiği kenttir Ankara, Millî Mücadele’nin son dönemine, Cumhuriyet tarihinin ise muhteşem başlangıcına bizzat tanıklık etmiştir. Bu yüzden sokaklarında yürürken ya da Ankara Kalesi’nde şehri izlerken, yüz yıl öncesinin Ankara’sını hayal etmek çok zor değildir; bazen eski bir meclis binası, banka merkezi ya da köşkün yanından geçersiniz, bazen de kafanızı kaldırır, hem minnet borcu ödemek için hem de tarihin izini sürmek için her zaman ziyaret edebileceğiniz Anıtkabir’in orada olduğunu fark edersiniz.
Cumhuriyet Ankara’nın tarihi için önemlidir ama Ankara tarihi Cumhuriyet’ten ibaret değildir tabii ki. Ankara’nın simgelerinden olan Hitit Güneşi heykeli, tarih öncesi çağlarda bugünkü Ankara’nın çevresinde yaşamış bu medeniyeti selamlar. Frigya’nın başkenti Gordion ise, bugünkü Ankara’nın 75 kilometre uzağındadır, tarihte üzerine öyküler yazılmış su kaynağının Frigya’daki Ankyra kentinde olduğu yazılıdır. Anadolu’da yüzlerce, binlerce yıl önce yaşamış olanların izlerini görmek için Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ve Etnografya Müzesi’nde saatler geçirirsiniz. Arkeoloji ve tarih kadar sanatla da ilgiliyseniz, rotanızı Resim Heykel Müzesi’ne ya da Cer Modern’e çevirirsiniz.
Ankara’da şehrin kalabalığından uzaklaşmak isterseniz, yollara düşersiniz. Bilirsiniz, şehrin dışında da, içinde de yolunuzu Turkcell’e hayata bağlanıp bulur, güzel anılarınızı her an sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Belki temiz havanın bol, göl manzarasının eşsiz olduğu Mogan Gölü’ne gidersiniz. Gölbaşı derler adına, aklınız karışmasın. Türkiye’deki on beş özel koruma bölgesinden, ülkemizin en önemli doğal yaşam alanlarından biridir. Ama kendi florası, faunası, yerlisi kadar, ziyaretçisine de yaşam katar. Bir de Beypazarı… Ankara’nın en çok da Beypazarı kurusu ile bilinen bu tarihi kasabası, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de günümüz bloggerlarının postlarında da eşit derecede övülür. Bir gününüzü gönül rahatlığıyla ayırabileceğiniz Beypazarı’nın çarşısında el sanatlarını inceler, sevdiklerinize birkaç anı toplar, Osmanlı mimarisinin eşsiz örneklerini sokaklarda bulursunuz.
Şimdi yola çıkma, Ankara’nın size özgü #çokçekici yanlarını keşfetme zamanı!
Daha fazla bilgi almak için tıklayın.
Kapak fotoğrafı: Unsplash / Çağlar Oskay
İlk yorumu siz yazın!