Arkas Sanat Urla: Mimarisi ve Eserleri ile Dikkat Çeken Müze
Urla Türkiye’nin en elit ilçesi olmak konusunda hergün bir yeni adım daha atıyor. Zaten çok eski yıllardan beri farklı bir enerjiye sahip olan Urla, şimdi Fransa’daki üzüm bağlarıyla yarışabilecek bağları, bu bağlara sahip ailelerin yenilikçi işletmeleri, gastronomi alanında fark yaratan restoranları ve üretimin hiç durmadığı küçük sanat galerileri ile kendine has sanat, kültür, doğa ve gastronimiyle dolu bir dünya yaratıyor. Eylül 2020’de ise dünyadaki örneklerinden hiçbir farkı olmayan, barındırdığı eserler kadar mimarisiyle de dikkat çeken bir sanat galerisi açıldı: Arkas Sanat Urla.
Bildiğiniz üzere Arkas Holding yönetim kurulu başkanı Lucien Arkas, sanata ve koleksiyonculuğa büyük bir ilgi duyuyor. Bu ilgisi doğrultusunda oluşturulan Arkas Koleksiyonu hem Alsancak’ta bulunan Arkas Sanat Merkezi’nde hem de yurt dışında ve yurt içinde önemli müzelerde dönem dönem sergileniyor. Arkas Koleksiyonu, farklı dönemlere ışık tutan resim, heykel, halı, zırh, cam obje gibi Türkiye’den ve yurt dışından sanatçılara ait eserlerden oluşuyor.
Arkas Sanat Urla’dan bahsederken mimarisini görmezden gelip sadece eserleri anlatmak büyük hata olur. Daha sanat galerisine girmeden kendisine hayran bırakan mimarisi Artı3 mimarlığa ait. Tamamında doğal taş kaplamalarının kullanıldığı yapı Turgut Cansever Uluslararası Mimarlık Ödülleri’nde mansiyon sahibi oldu. Büyük bahçesi, bahçe peyzaj tasarımı, bina tasarımı ve konumlandırılması kendinizi az sonra mükemmel bir sanat seçkisine bırakacağınızı size hatırlatıyor.
Gelelim sanat merkezinin içine…
İç mekan tasarımı The Big House tarafından yapılmış olan Arkas Sanat Urla’nın zemin katında 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başına ait Avrupa resim ve heykel sanatının önemli temsilcileri bulunuyor. Üst katta ise 16. ve 17. yüzyıllarında bulunan Avrupa Hanedanları’na ait zırh, miğfer, silah koleksiyonu; Rönesans duvar halıları, klasik dönem Anadolu halıları yer alıyor.
Arkas Sanat Urla’da Arkas Koleksiyonu’na ait yaklaşık 3000 adet kitap, 2000 adet seçkin tablo mevcut. Tüm bunların dışında Roma imparatorlarının büstleri de sergileniyor. Roma imporatorlarından Titus Flavius Vespasianus’un büstü de sergilenen büstlerden sadece biri.
Sanat merkezinde 1550 yılından kalma çok sayıda goblenleri görebiliyorsunuz. Örneğin Sezar’ın önünde eğilen Kleopatra gobleni ve Sezar ile Kleopatra’nın tahta çıkışını simgeleyen goblen en dikkat çekici olanlardan.
Ayrıca Arkas Sanat Urla’da yaklaşık 400 adet Klasik Anadolu Halısı bulunuyor. Dünya’da sadece 120 adet bulunan Kumkapı Halıları’nın 35 tanesi burada sergileniyor.
Zengin bir içeriğe sahip Arkas Sanat Urla’daki hiç bitmesini istemeyeceğiniz sergi turunuz yukarıda bahsettiğim Roma imparatorlarının büstlerinin ve antik dönem tapınaklarından mermer replikaların bulunduğu cam galeride son buluyor.
Yolunuz Urla’ya düştüğünde mutlaka uğramanızı ve deneyimlemenizi öneriyorum. Şu sıralar pandemi nedeniyle sadece rezervasyon ile ziyaretçi kabul edildiği için önceden arayıp rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
Kapak fotoğrafı: Arkiv
İlginizi çekebilir: İrem Bali’den Perdix Wines
İlk yorumu siz yazın!