Hijyenik ped kategorisinde ilkleri yaratan Molped, 2020 yılında başlattığı #KızSözü çağrısıyla yine bir ilke imza atıyor. Sadece sunduğu ürünlerle değil reklam sloganlarının hakkını da vererek kadınların ve hayallerinin her zaman yanında olduğunu bir kez daha gösteriyor. Ben de bu güzel projenin mimarı Hayat Kimya Hijyenik Ped Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Gülhan Eğilmez ile projenin çıkış noktasından amacına uzanan bir sohbet gerçekleştirdim.

dsc3328
Gülhan Eğilmez | Fotoğraf: Gülhan Eğilmez

Başlangıç olarak, ‘#KızSözü’ nereden geliyor? Molped bugüne dek her daim arkadaşlık ve birliktelik kavramlarına vurgu yapan işlere ve hafızalarımıza kazanan reklamlara imza attı. Bu projeyle de manevi desteğin ötesinde gerçekten hemcinslerine somut bir destek platformu sunuyor. Bu fikir neyin sonucunda nasıl oluştu, onu merak ediyorum.

Evet, sizin de dediğiniz gibi somut bir destek projesine adım attık. 20 yılı aşkın süredir kendimizi hep genç kızların en yakın arkadaşı olarak konumlandırdık. Her zaman neşeli, dost canlısı, cesur, muzip, özgüvenli bir marka olduk. Şimdi bu cesur ve özgüvenli tavrımızı biraz daha ileriye taşıdık ve yeni reklam kampanyamızda iddialı bir mottoya imzaya attık. 

Hani popüler kültürde kullanılan ‘Erkek Sözü’ vardır ya, biz de neden biz kadınların ‘Kız Sözü’ olmasın dedik. #KızSözü ile ‘kendine söz ver’, “kendine inan ve yapabileceklerini gör” dedik. Aynı zamanda birbirinize de bu sözü verin dedik. Bizim için bir marka vaadi ve iletişim kampanyası olmanın ötesinde kadınları hem harekete geçirmeye hem de onları hayatlarına sahip çıkmaya davet eden bir çağrı bu. Geleceğine bir yön vermek isteyen genç kadınların hayatta sağlam durmaları ve ayaklarının yere sağlam basması için onları desteklemeyi içeren çok yönlü bir proje aynı zamanda…

Kadınların hayallerinin önündeki bariyerleri ya da tabuları aşabileceğine inancımız tam.  Mottomuz gerçekten çok sevildi ve kabul gördü, sosyal platformlarda kendine güvenen, hayallerine odaklanan yüzlerce kadın gördük. Eminiz ki bir kadının ‘Kız Sözü’ mottosuyla verdiği bir söz, bir başka kadının hayatına da dokundu.  Bu, bizim için büyük mutluluk. 

Neden koçluk? Ekipte koçluk programından yarar gören birilerinin ortaya attığı bir fikir mi? Siz başarılı kadınlara koçluğun ne gibi artıları olacağını düşünerek bu yola çıktınız?

‘Kız Sözü’ kampanyamızla eş zamanlı Kız Sözü Koçluk Destek Programı’nı başlattık. Kadınları kendilerine daha fazla güvenmeye, kendilerini keşfetmeye, içlerindeki gücü fark etmeye ve başarıların kapısını açmaya davet etmekle yetinmedik, onların hayallerini gerçekleştirmelerini de desteklemek için bu programı tasarladık. Marka olarak 100 günde 100 genç kıza koçluk desteği vermek adına bir söz verdik. Başvuruların tümünü www.kizsozu.com sitesi üzerinden aldık ve çok değerli, alanında uzman jüri üyelerimizle zorlu bir değerlendirme sürecinin ardından programa dahil olacak 100 genç kızımızı belirledik. Bu 100 genç kızımıza unvanlı koçlarla eşlik etmeye başladık bile. 17 Şubat tarihine kadar programımız devam edecek.  

Bu fikrin nereden çıktığına gelince… ‘Kız Sözü’ mottosu ortaya çıktığı ilk anda, koçluk desteğini deneyimlemiş biri olarak onlara verebileceğimiz en güzel desteklerden birinin de bu olduğunu düşündüm.  Ergenlikten çıkıp yetişkinliğe adım atmaya başladığımız dönemler hepimiz için çok değerliydi, o dönemde gerçekten ne istediğimizi bilmenin ne kadar değerli olduğunu, bugünkü penceremden daha da net görebiliyorum. Herkesin kendine özel bir potansiyelinin var olduğuna inanıyorum, bu potansiyeli açığa çıkarmak hepimizin önceliği olmalı. Koçluk desteğini şirkette ilk direktör olduğum zaman almıştım. Koçluk desteği alacaklar listesinde kendimi gördüğümde ‘Beni yetersiz mi görüyorlar? Neden buna ihtiyacım olsun ki?’ diye düşünmüştüm. Koçluk görüşmelerim başladıktan sonra, zamanla kendimde olan değişimi fark ettim. Eskiden önüme çıkan her engelde bütün enerjimi kaybederdim. Şimdi ise bu engellerin bana katacaklarını düşünüyorum, hediyesini arıyorum. Farklı bir bakış açısı kazanıyorsunuz koçluk desteği ile. 

Bu projenin en önemli seçim kriterlerinden birinin hayallerimiz ve onlara ulaşma yolundaki çabamız olduğunu biliyorum. Bu yolun sonunda bizim yine hayallerimiz var, peki Molped ekibinin program sonunda görmek istediği manzara nedir?

Programın sonunda görmek istediğimiz manzara kadar başı da önemliydi bizim için. Proje duyurusunu yaptığımız anda herkesin ne kadar istekliğini olduğunu gördük, bu da bizi ayrıca motive etti.  Çok kısa bir neredeyse Türkiye’nin her yerine sesimizi duyurmuştuk. Çok zor bir eleme sürecinden geçtik, titizlikle her başvuruyu defalarca okuduk. Küçücük bir hayal, küçücük bir hedef bile bizim için çok değerliydi. 

Genç kızlar meslek sahibi olup başarıyı yakalamak ve diğer kızlara rol model olmayı arzu ediyorlar. Özellikle erkek mesleği olarak algılanan mesleklerde kızların da başarılı olabileceklerini kanıtlamak istiyorlar. ‘Kız Sözü’ kampanyamızda biz de hep bunun altını çizmek istedik. Çok doğru bir proje ile yanlarında olduğumuzu gördük. Doktor, diş hekimi, hemşire, öğretmen, akademisyen, avukat, psikolog, mühendis, polis, pilot, oyunculuk ve yazarlık gibi meslek hedeflerinin çoğunlukta yer aldığı başvurularda; bilim insanı, bilgi teknolojileri ve veri/kodlama uzmanı olma, e-ticaret girişimi hedefleri de ön plana çıktı. Ayrıca; genç kızlarımızın toplumsal fayda altında birçok projeye imza atmak istedikleri, bu başlığı hedef ve hayallerinin arasına eklediklerini gördük. 

Açıkçası bu destek programı, gerçekten kendilerine inanmaları, içindeki potansiyeli görmeleri ve kendilerini tanımanın hayatta onlar en büyük kılavuz olduğunu anlamalarına fırsat verecek.

Son olarak hep kadınlardan bahsettik. Ben sizin erkeklerle ilgili olan bakış açınızı da bilmek istiyorum. Siz toplumda erkeklerin rolünün ne tarafa doğru evrilmesini dilerdiniz?

Eğitimde, kariyerde, ev hayatında ve aklınıza gelebilecek her şeyde fırsat eşitliğinin gerekliliğine inanıyorum. Bu konuda toplumumuzda, dünyada değişmesi gereken çok şey var. Bu erkek mesleğidir, ev işleri kadının sorumluluğundadır gibi yüzlerce konu ve tabu var… 

Hatta regl olmaktan bahsetmek bile toplumun bir kısmı için halen tabu. Geçtiğimiz günlerde Molped markası olarak, toplumda son derece doğal, biyolojik bir olgu olan regl ile ilgili ön yargıları kadınlar lehine değiştirmek adına üstlendiğimiz sorumlulukla “REGL OLUYORUZ, REGL OLDUM DİYORUZ, REGL KONUŞMAKTAN UTANMIYORUZ!” kampanyasını başlattık.

Sosyal medyada karşımıza çıkan tabulara karşı bir kez daha ‘Regl olmak utanılacak bir şey değildir’ mesajının altını çizme ihtiyacını duyduk. Regl oluyoruz; regl olmaktan utanmıyoruz, ped almaktan ve gizlemeden taşımaktan utanmıyoruz, konuşmaktan utanmıyoruz… Kadına karşı ayrımcılığın araçlarından biri durumunda olan regl olgusuna yönelik ön yargıları ne kadar değiştirirsek, önce kadınlara sonra topluma o kadar katkıda bulunmuş olacağımıza yürekten inanıyoruz. Ve bu tabular da biliyoruz ki konuştukça yıkılacak. Kampanyada tüm kadınları bu tabuyu yıkmaya davet ettik, neredeyse 2 milyon destek aldık. Toplumsal değişimler için kadın & erkek ayrımından ziyade insan faktörünün ele alınıp zihinsel değişimini sağlamak önemli. 

Özellikle sosyal medyayı ve gençliği birleştirdiğiniz özel projelere imza atıyorsunuz. Youtube’da da Dünya Tek Biz İkimiz kanalında da Regl Talks, Kız Sözü Hikayeleri gibi oldukça fazla kullanıcıyla ulaşan içerikleriniz var.  Sizi bu amaçta böyle çalışmalar yapmaya motive eden nedir ve kitlelere ulaşarak başarmak istediğiniz umudunuz, hayaliniz nelerdir?

Molped’in amacında genç kızların dünyasında “en yakın arkadaşı” olarak yer almak var. Bu amaçla biz de onların vakit geçirmekten keyif aldıkları, dünyalarını paylaştıkları her yerde olmayı hedefliyoruz. Bazen onlar bizi besliyor, bazen de biz onları. Karşılıklı, uzun, samimi bir iletişimimiz var. Hayatlarının içinde olmak, gündemi birlikte yakalamak, beraber sevinmek beraber üzülmek, beraber büyümek bizim için büyük keyif. Bağlarımız günden güne güçleniyor…

youtube play youtube play

Peki son olarak sizin Molped ailesi olarak kızlara 2021 sözünüz nedir?

Molped ailesi olarak 2021 sözümüz, önümüze çıkan her fırsatta, genç kızların hedeflerine ulaşabilmesi ve hayatta daha sağlam durabilmeleri için dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin, olabildiğimiz tüm ülkelerde etkili projelerin altına imza atmak.

Kadınların her alanda eşit söz ve iş hakkına sahip olduğu bir 2021 olması dileğiyle…

                             Kapak Fotoğrafı: Pinterest

İlginizi çekebilir: Tuana Tuncer’den We Need To Talk