Başlangıç Noktası: "Çözümün Bir Parçası Ol!" Diyen Platform
Başlangıç Noktası ile tanıştığımdan beri, hayata içinden baktığım pencerelere bir yenisi eklendi. Bugüne dek, teknoloji ile ilgili konuları ‘biraz karışık’ bulan ve belki de tam olarak kavrayamama korkusuyla arama duvarlar ören ben, Başlangıç Noktası hayatıma girdiğinden beri, gelişen teknolojileri ve özellikle de dijital dönüşümü ilgiyle takip eder, okur, araştırır oldum. Fark ettim ki, dijital dönüşüm hayatımın her yerinde ve eğer istersem, ben de çözümün bir parçası olabilirim…
Başlangıç Noktası, Türkiye Bilişim Vakfı’nın bir inisiyatifi. Faruk Eczacıbaşı’nın, içinden geçtiğimiz büyük dönüşüme farklı bir gözlük takarak ve çözümün bir parçası olmayı seçerek karşılık verenleri buluşturduğu, Cem Leon Menase’nin liderliğini üstlendiği bir platform. Gelişen teknolojileri insanlığın faydasına, sürdürülebilir iş modelleri kurmak için kullanan girişimci ruhlu insanların platformu…
Başlangıç Noktası’nun manifestosunda, “Çözüm geleceğin belirsizliğine hazırlanabilmekten, en başta da geleceği yeni bir bakış açısından değerlendirmeyi mümkün kılacak farklı bir gözlük takmaktan geçiyor. Şayet bu gözlüğü takabilirsek bilinmezliğin getirdiği huzursuzluk, yerini “yeninin” heyecanına bırakacak.” yazıyor. Aslında bu cümleler, her şeyin özeti gibi geliyor bana. Son dönemlerde hepimizin hayatının merkezine yerleşen ve bir süre daha orada kalacak gibi görünen belirsizlik, bizim değişen çözüm odaklı yaklaşımlarımız sayesinde yerini heyecan ve tutkuya bırakabilir.
İşte, Başlangıç Noktası’nın da yaptığı tam olarak bu. Okları size çeviriyor ve soruyor: Dünün doğrusal büyüyen dünyası, bugün üssel hızda artan teknolojinin etkilerini yaşarken, sen ne yapıyorsun?
Başlangıç Noktası’na göre, gerekli olan en önemli davranış değişimi, gelişmelerin ve getirdiği kırılımların sürekli olduğunu anlamak ve bu kırılımların alışkın olmadığımız biçimde gittikçe artan bir hızla değişmesine hazırlıklı olabilmek. Nasıl derseniz, Başlangıç Noktası bu cevabın herkesin bilgi, deneyim ve yetkinlik setine özgü olduğunu kabul ediyor; ancak, bu üç yetkinliğin de olmazsa olmaz olduğunun altını çiziyor – esneklik, yakınsama ve ağ yapısı.
Bu üç yetkinlik başta olmak üzere, dijital dönüşümün hayatlarımızın farklı alanlarına dokunduğu pek çok nokta, Başlangıç Noktası’nın web sitesi ve sosyal medya hesaplarında düzenli olarak gündeme geliyor. Her gün paylaştıkları blog yazıları ve özellikle Instagram hesaplarındaki (@baslangicnoktasi) birbirinden eğlenceli ve renkli karakterlerle dijitalleşme, benim için artık hiç ummadığım kadar anlaşılır ve enteresan.
Instagram hesaplarında Meraklı, Optimist – Garantici ve Bilgili adlı farklı karakterler yaratmışlar. Meraklı her ay dijital dönüşüme dair farklı bir temayı ele alıyor, inceliyor, teknikler ve bilgiler paylaşıyor. Optimist ve Garantici ise, iki kafalı bir karakter! Kafaların ilki, yani Optimist, güncel dijital dönüşüm gelişmelerini pozitif bir gözlük takarak ele alırken; ikincisi yani Garantici, aynı gelişmenin risklerini masaya yatırıyor. Bilgili grafikler ve istatistikler paylaşıyor, hangi blog yazısının yayına girdiğinin haberini de her gün ondan alıyoruz. Tüm bu renkli dünyaya eğlenceli haftalık quiz’ler eşlik ediyor…
Başlangıç Noktası’nda belli aralıklarla çeşitli başlıkları ele alan dijital oturumlar ve ayrıca hackathon’lar düzenleniyor. Özgün teknoloji haber ve analizlerini her gün hap şeklinde paylaştıkları Telegram ve Whatsapp gruplarına dahil olmanızı, ayrıca e-bültenlerine kaydolmanızı da öneriyorum. Bu gruplar ve e-bültenleri sayesinde öyle çok önemli konudan haberim oluyor ki!
Son olarak, Başlangıç Noktası’nın yeni projesi Başlangıç Noktası Akademi’den söz etmek istiyorum. Başlangıç Noktası Akademi, üniversite öğrencilerine 21. yüzyıl yetkinlikleri çerçevesinde bir eğitim alternatifi oluşturmayı amaçlayan bir program. 5 modülden oluşuyor: Sürdürülebilirlik, Dijital Okuryazarlık ve Gelişen Teknolojiler, Mentorluk ve Staj İmkanları, Girişimcilik, Mülakatlara Hazırlık. Programın içerisinde, Dünya Ekonomik Forumu ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü gibi seçkin kuruluşların raporları dikkate alınarak oluşturulmuş eğitimler yer alıyor. Çevrimiçi platformlar üzerinden interaktif bir şekilde gerçekleşen programın katılımcılarına ise, program sonrasında birçok seçkin kurumda staj imkanı sunuluyor.
Programa başvurular 1 Ocak’ta başladı, 1 Şubat’ta sona eriyor. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kapak fotoğrafı: Instagram / @baslangicnoktasi
İrem Hanım internette gezinirken denk gelmiştim, harika bir içerik bence , senin de yazıyı paylaşman bence daha güzel olmuş , acaba whatshapp kısmı için beni de eklemelerini talep edebilir misin ?
Çok teşekkür ederim Özgür bey. Whatsapp gruplarına katılmak istemenize çok sevindim, yazıda "Whatsapp" kelimesinin üzerine verdiğim linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz. Sevgiler.
İrem Hanım internette gezinirken denk gelmiştim, harika bir içerik bence , senin de yazıyı paylaşman bence daha güzel olmuş , acaba whatshapp kısmı için beni de eklemelerini talep edebilir misin ?