Trileçe: Pembe Dizi Ünlüsü Tatlının Öyküsü
Televizyonların sosyal hayata etkisi nedir, sorusunun cevabı olarak bu tatlıyı parmakla gösterebiliriz! Nedenini ve tarifini aşağı kaydırarak okuyabileceğin bir yazı yazdım, şimdiden karamelli okumalar! Trileçe, dünyada bilinen adıyla, tres leches… Üç sütlü ekmek anlamına gelen bu tatlı, pandispanya ile yapılır, üç farklı sütten oluşan karışımla ıslatılıp çırpılmış krema ile servis edilir.
Trileçenin Doğuşu
Latinler mi, Avrupalılar mı Kim Yaptı Bu Tatlıyı?! Bu fikrin, yani ıslatılmış kek fikrinin, Orta Çağ Avrupa’sına dayandığı düşünülüyor. Benzer örnekleri olan romlu kek, tiramisu gibi diğer tatlılardan ilham alınabileceği bana kalırsa imkansız görünmüyor… Fakat bu tatlı karşımıza resmi olarak ilk 19. Yüzyılın başlarında Meksika’da çıkıyor. Bunun sebebi elbette Avrupa’dan Amerika’ya olan göçler diyebiliriz. Hürriyet’te okuduğum bir yazıda trileçe için şu söyleniyor, “Tatlının ismi İtalyanca, içinde İspanyolumsu bir keki var, yapıldığı yer Güney Amerika, bize geliş yeri Arnavutluk...” Yani trileçe ancak bu kadar iyi özetlenebilirdi…
Şimdi gelelim Türkiye’deki popülaritesine… Bundan kaç yıl önce hatırlamıyorum bir anda patlayan keki ilk olarak bir Balkan tatlısı olarak tanıdığım için bu kadar yolculuk geçirmesi beni şaşırttı. Trileçe, Arnavutluk’taki Brezilya dizilerinin popülaritesinin artmasıyla yerel şefleri harekete geçirmiş, kendi yorumlamalarıyla şu an yediğimiz formu kazanmış… Bu biraz da şey gibi değil mi, La casa de papel’de paella, Garfield’ın lazanyası, Issız Adam’ın havuçlu keki…
Bu versiyonda yani Arnavutluk versiyonunda; üç süt, gerçekten üç süt olarak kullanılmış. Nasıl mı? İnek, keçi ve manda sütleri kullanılmış tabii ki! Orijinalinde ise üç süt aslında konsantre ve buharlaştırılmış süt ile kremayı ifade ediyordu… Günümüzde yaygın olarak inek sütü ve krema kullanılarak yapılıyor. Ağızlar sulandıysa artık Trileçe tarifine geçebiliriz!
Trileçe Tarifi
Malzemeler:
4 adet yumurta
4/3 su bardağı şeker
1 su bardağı + 1 çorba kaşığı silme un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya özütü
Sütlü Sos için:
3 su bardağı süt
2 çorba kaşığı toz şeker
150ml sıvı krema
Karamel için:
1 çay bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
200ml krema
Yapılışı: Yumurta, vanilya ve şekeri köpürene dek çırpın. Kalan kuru malzemeyi eleyerek karışıma ekleyip spatula ile yumuşak ve homojen bir kıvam elde edin. 160 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Bu sırada sütlü sos için tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp şeker eriyene dek çırpıp buzdolabına kaldıralım Geldik karamel sosuna!
Toz şekeri bir tencereye alıp erimesi için bekleyin. Rengi karamel rengine dönünce tereyağını ilave edin. Eridikten sonra kremayı aktarıp karıştırmaya devam edin. Karamel sos kaynamaya başlayınca ocağın altını söndürüp soğumaya bırakın.
Keki fırından çıkardığınızda çatal ya da kürdanla delikler açın. Sonrasında buzdolabında beklettiğiniz sütlü karışımı aktarın. Buzdolabına kaldırıp 1 saat kadar bekletin. Son olarak soğuyan karamel sosu da kekin üzerine yayın ve 3-4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin. Tarifi izlemek isteyenler için yukarıya bir de video bıraktım. Sevgiler, afiyetler olsun!
Kapak Fotoğrafı: Gizem Öztürk
İlginizi çekebilir: Gizem Öztürk’ten Crumble
İlk yorumu siz yazın!