Kapadokya: Eski Zamanların ''Güzel Atlar Ülkesi''
Yaz ya da kış, hangi mevsim olursa olsun; güzelliğini koruduğunu gördüğümüz, yollarından geçerken büyüklü küçüklü peri bacalarına rastladığımız, hem coğrafi hem de tarihi olarak ülkemizin en önemli bölgelerinden olan Kapadokya’yı böylesine önemli kılan özelliklere Kapadokya gezi rehberimde yer vermek istedim.
Kapadokya ile İlgili Merak Edilenler
Kapadokya Adının Anlamı Ne?
Kapadokya, ismini Farsça Katpatuka’dan almış. Anlamı ise ”Güzel Atlar Ülkesi” demek. Kapadokya’da eskiden her eve ait yılkı atları bulunurmuş ve çiftçilikte kullanılırmış. Şu an ise atlar turizm amaçlı kullanılıyor. Ulaşım sağlanırken, motorlu araçların peri bacalarına verdiği zarardan dolayı, patikalara atlarla geçiş yapabiliyorsunuz. Bu hem peri bacalarını çok daha yakından görmenizi sağlıyor, hem de yolculuğu keyifli hale getiriyor.
Peri Bacaları Nasıl Oluştu?
Peri bacaları Kapadokya’yı özel bir coğrafya yapıyor. Her yıl peri bacalarını görmek isteyen yerli ve yabancı turistler Kapadokya’yı ziyaret ediyorlar. Peri bacaları; yağmur, rüzgar ve sel sularının tüflerden oluşan yapıları aşındırması ile oluşuyor. Kapadokya’da peri bacalarında çok sayıda yerleşim yeri mevcut. Yüzyıllar önce bu yapılarda pek çok medeniyet ve topluluklar varlıklarını sürdürmüş. Günümüzde ise peri bacaları turizm bölgesi haline geldi. Özellikle balon turları ile birçok insanın merak ettiği ve ziyaret ettiği yerlerden birisi Kapadokya.
Kapadokya Gezi Rehberi
Göreme
Göreme’nin adı en başta 6. yüzyıla ait olan bir yazılı belgede ‘’Koroma’’ olarak anılmış. Eskiden Sasanilerin ve Bizanslıların arasındaki savaşlarda Arap akınlarından kaçan Hristiyanlar Göreme’ye yerleşim kurmaya başlamış. Bunun izlerini Göreme Vadisi’nde 360’dan fazla kilise ve manastır yapılmış olmasından görebiliriz. Ayrıca kilise duvarları, İncil sahneleriyle de işlenmiş. Günümüzde Göreme, Kapadokya bölgesindeki en güzel yerlerden biri. Özellikle dikkatimizi çeken şey restorasyon yapılırken mimariye zarar verilmemesi ve bölgenin betonlaşmamış olmasıydı. Her şey peri bacalarının masalımsı görüntüsüne ayak uydurmuş. Butik oteller, tarihin ve doğanın dokusuna göre şekillenmiş. Göreme’nin sokaklarından geçerken sağlı ve sollu olarak her yerde peri bacalarını görmeniz mümkün.
Ayrıca birçok balon şirketi de Göreme’de bulunuyor. Balonlar, havanın yalnızca müsait olduğu zamanlarda saat sabah 5’te kalkmaya başlıyor. 1-2 saat boyunca gökyüzünden Kapadokya’ya ve yanınızdan uçan rengarenk balonlara baktığınızda, cennet vatanımızın değerini bir kere daha anlıyorsunuz… Burada eleştirebileceğim tek şey, tabii ki balona binmenin fiyatı! Benim gittiğim zaman (Mart-2019) biniş ücreti turistlik bölge olduğu için 100 euro civarındaydı. Şu anda da sanırım 150 euro olmuş. Bizim bütçemize fazla gelen bu miktar, yabancı turistler için çok uygun. Bu tarz aktivitelerin ve müze ücretlerinin fazla olması, maalesef birçok insanı bu güzellikleri görmekten alıkoyuyor.
Paşabağ Vadisi
Paşabağ Vadisi, Kapadokya bölgesinin en sessiz ve huzur kokan yerlerinden biri. Kesişlerin burada inzivaya çekildikleri söyleniyor. Vadiye girip biraz yürüdüğünüz zaman, inziva köşesini görebilirsiniz. İrili ufaklı peri bacaları resmen bize görsel bir şölen yaratıyor. Buranın bir diğer özelliği ise, üç farklı tip peri bacasının aynı yerde bulunuyor olması. Vadinin girişinde; çay, kahve, gözleme alabileceğiniz minik yerler bulunuyor. Ayrıca hediyelik eşyalar da satın alabilirsiniz.
Avanos
Ülkemizde çömlek yapımı konusunda usta olan bir yerdir Avanos. Burası Hitit, Asur, Roma, Bizans ve birçok milletin izlerini taşıyor. Avanos’un ismi Bizanslılar döneminde Venessa, Selçuklular döneminde Evenüz, Osmanlı Dönemi’nde ise Uvenez, Avanoz diye söylenirken zamanla şimdiki adı olan Avanos’a dönüşmüş. Anlamıyla bütünleşen bu isimin geldiği yer Evenuz’dur. Evani, mutfak eşyalarına denilen isimmiş. Evanüz ise çömlek yapılan yer. Bunlar zamanla birleşince Even-öz; çömlek yapılan kasaba olmuş. Hikayesinden de anlayacağınız üzere Avanos, tam bir çanak çömlek dünyası…
Mimariye özgü yapılmış mini dükkanları görünce çok seveceksiniz. Ayrıca bölgede turistler çok fazla olduğu için, turlara özel olarak çömlek yapımı, tarihi, püf noktalarına kadar her şey dükkan sahibi tarafından anlatılıyor. Yapmayı denemek isteyenleri de sevecenlikle karşılayarak öğretmeye çalışıyorlar. Bütün bu kısım bittikten sonra, ürünleri hakkında bilgi de vererek, serbest zaman tanıyorlar. Özellikle hediyelik eşya alacaksanız Avanos’u görmeden karar vermemelisiniz. Eminim aradığınız her şeyi burada uygun fiyatlarda bulacaksınız. El yapımı kahve setlerinden, peri bacaları görünümlü biblolara, rengarenk magnetlerden, çeç seramiğine kadar her türlü el yapımı hediyelik eşyayı burada bulabilirsiniz.
Uçhisar Kalesi
Roma döneminde taşları oyularak oda, ev, sığınak, mahzen olarak kullanılan kale, Arap akınlarına karşı önemli bir savunma noktası olmuş. Kale, şehir merkezinden yüsekte olduğu için saldırganlara karşı direkt olarak avantajlı bir konum sahip. Bu yüzden kale hem gözetleme hem de savunma yapmak için kullanılmış. Üzerinde savunma amaçlı kullanılan büyük taş gülleler var. Birbirlerine bitişik iki sivri peri bacasından oluşan kalelerin büyüğüne ”Ağanın Kalesi”, küçüğüne ise ”Çavuşun Kalesi” deniyormuş.
Kaleden aşağıya doğru baktığınız zaman bütün Kapadokya bölgesinin ayaklarınızın altında olduğunu göreceksiniz. Ayrıca buradan, Erciyes ve Hasan Dağı’nı birlikte görebilirsiniz. Peri bacalarının bölgeye verdiği güzelliği ve gökyüzünde uçuşan renkli balonları gördüğünüzde iyi ki gelmişim diyeceğinizden eminim. Hele bir de gün batımına yetişmişseniz keyfinize diyecek yoktur!
Asmalı Konak
2002-2003 yılları arasında çekilen Asmalı Konak dizisini mutlaka duymuşsunuzdur. Biz de Kapadokya’ya gitmişken, Bahar ve Seymen’in aşkının yaşandığı yeri görmeden gidemedik tabii… Konak, Ürgüp ilçesinde yer alıyor. Asmalı Konak’ın bölgeye özgü olan mimarisi, kocaman avlusu, otantik odaları görenleri mest ediyor. Fakat beklentiyi çok yüksek tutmak istemem açıkçası. Çoğu eşya yerinde değil ve müze olarak kullanılıyor. Genel olarak boş bir taş ev diyebilirim. Girişi de ücretli. Ama diziyi daha önce izlediyseniz ve sevdiyseniz her halükarda kısa bir ziyareti hak ediyor.
Kapadokya’da Yeme-İçme
Turasan Şarap Evi Fabrikası
Eğer şarabın yapımı hakkında bilgi sahibi olmak ya da buralara kadar gelmişken tadına bakmak isterseniz, Asmalı Konak ziyaretinizden sonra (oraya çok yakın bir konumda) mutlaka Turasan Şarap Fabrikası’na uğramanızı tavsiye ediyorum. Turasan Şarapçılık, 1943 yılında şarapçılığa başlayan Hasan Turasan’ın çalışmaları sayesinde özveriyle devam ederek bugünlere kadar gelmiş ve en kaliteli şarapları üreterek, birçok ödüle layık görülmüş. Erciyes Dağı eteklerinde yer alan Turasan Bağları, 500 dönümlük arazide yer alıyor ve bu nefis şaraplar için kullanılan üzümler burada en iyi şekilde yetiştiriliyor. Özellikle beyaz şarap düşkünüyseniz ve Ürgüp’e geldiyseniz gelip denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Uranos Sarıkaya Restaurant
Yazımın sonunda Kapadokya’da ne yenilir ne içilir konusuna biraz elimden geldiğince değinmek istiyorum. Ama bundan önce kesinlikle yemek yemek için gitmeniz gereken bir yer var, orası da: Uranos Sarıkaya Restaurant. Avanos’ta tamamı oyma kaya içerisinde yer alan gizli bir restoran burası. İçeriye girerken geniş ve uzun bir koridordan geçiyorsunuz. Yemek bölümüne geldiğiniz zamanda, daha önce hiçbir yerde görmediğiniz tarzda bir restoranla karşılaşıyorsunuz. Masalar, oturacak yerler tamamen taştan yapılmış!
Salonun ortasında ise yemek yerken size eşlik eden müzisyenler bulunuyor. Bölgeye özgü olan çömlek fasulyesi ve testi kebabını burada yemenizi tavsiye ederim. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırın çünkü genellikler turla gelenleri kabul ettikleri için yer bulmak zor olabiliyor.
Son olarak da Kapadokya’da girdiğiniz her yerde bulabileceğiniz sıcak şarabı mutlaka denemelisiniz. Soğuk kış günlerinde; müzik dinlerken, arkadaşlarınızla sohbet ederken ya da Kapadokya’yı kuş bakışı gözetlerken, yanında en iyi gidecek şey tarçın kokulu sıcak şarap olduğundan eminim!
Kapadokya anlata anlata bitiremeyeceğimiz bir bölge. İçinde birçok hikayeyi ve tarihi barındırıyor. Yazımda Kapadokya bölgesini elimden geldiğince ve hatırladığım kadarıyla yazmaya çalıştım. Yazarken de kendimi tekrardan orada buldum ve çok mutlu hissettim. Kapadokya bölgesi müzeleriyle de oldukça bilinen bir yer ve kısaltmaya kıyamadığım hikayeleri var. Bu yüzden gelecek yazımda peri bacalarının nefes kesen yaşanmış hikayelerine ve ülkemizde çok önemli bir yer tutan müzelerine değineceğim…
Kapak Fotoğrafı: anatolianhouses.com
İlginizi Çekebilir: Petite Guide’dan Kapadokya Gezi Rehberi
Kendimi tekrar orada hissettim. Kapadokya gezisine arkadaşımla gitmiştim çok memnun kaldım. Oraları eşimlede gezmek istiyorum. Yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum 💕