Ülkemizde henüz bilmediğimiz, keşfetmemizi bekleyen o kadar çok yer var ki. Her yeri cennetten bir köşe gibi adeta. Bu yerleri görmek, kendilerine özgü geleneklerini öğrenmek, keşfetmek ve yöresel lezzetlerini tatmak için yerel festivaller harika bir fırsat sunuyor bizlere. Önümüzdeki aylarda seyahat edebilme durumlarımız henüz netlik kazanmasa da seyahat planları yapmak bile umut veriyor insana. Bu nedenle ben de ülkemizdeki yerel festivallerden, farklı aylarda farklı şehirlerde düzenlenen etkinliklerden bahsetmek istedim, planlarınıza şimdiden eklemek istersiniz belki, bazılarının  bu sene gerçekleşeceği tarihler belirlenmiş bile 🙂

Yerel Festivaller
Yerel Festivaller | Fotoğraf: Unsplash/@ja_ma

Yerel Festivaller

Badem Çiçeği Festivali / Datça
 

Badem Çiçeği Festivali
Badem Çiçeği Festivali | Fotoğraf: datcafestival.com

Badem denilince aklımıza gelen sakinliğiyle ve güzel doğasıyla gönlümüzü fethetmiş Datça’nın Badem Çiçeği Festivali. 85 çeşit badem yetişen Datça Yarımadası’nda Şubat ayında badem çiçekleri beyaz ve pembenin tonlarıyla adeta görsel bir şölen yaratıyor. Baharın gelişini müjdeliyor bu güzel çiçekler. Badem Çiçeği Festivali ile bu güzelliklerin tadını çıkarma, Ege ile Akdeniz’in muhteşem birleşimine tanıklık etme, Datça’nın badem kullanılarak yapılan lezzetlerinin tadına bakma, festival kapsamında düzenlenen atölyelere katılma fırsatı elde edebilirisiniz. Ayrıca dans gösterileri, doğa turları, çeşitli sahne gösterileriyle katılımcılara çeşitli etkinlikere katılma fırsatı sunuyor festival. Bu sene 4. sü 12-14 Şubat tarihlerinde pandemi nedeniyle online düzenlenen festival genelde 3 gün sürüyor. Bu sene kaçırdıysanız bile üzülmeyin, seneye Şubat ayına bu müthiş güzellikler için Datça planlarını yapmaya başlayın derim 🙂 Gitmişken Datça’nın meşur büklerini gezmeyi, Knidos antik kentini ziyaret etmeyi, Eski Datça sokaklarını turlamayı unutmayın..

Portakal Çiçeği Festivali / Adana

Portakal Çiçeği Festivali
Portakal Çiçeği Festivali | Fotoğraf: ntv.com.tr

Ülkemizin en bilinen festivallerinden ve adeta bir karnaval şenliğinde geçen festivali bu kez de Portakal meyvesine adanmış Portakal Çiçeği Festivali! Portakal Çiçeği Karnavalı olarak da adlandırılıyor aslında. Festival’in mottosu “Nisan’da Adana’da”. Adana’da Nisan ayı portakal çiçeği mevsimi. Nisan ayında sokaklarını portakal çiçeği kokusu sarıyor Adana’nın. 5-20 Nisan arasında yaşanıyor bu güzel portakal çiçeği mevsimi ve festival de bu tarihler arasında düzenleniyor. Oldukça görkemli ve şenlikli bir festival portakal çiçeği festivali, o tarihlerde Adana’ya turist akını yaşanıyor desek abartıyor olmayız. Geçtiğimiz yıllarda oteller neredeyse %100 dolulukla hizmet veriyorlardı Nisan ayında. Bu sene de 1 Nisan’da başlaması planlanıyor festivalin.

Alaçatı Ot Festivali

Yerel Festivaller, Alaçatı Ot Festivali
Yerel Festivaller, Alaçatı Ot Festivali | Fotoğraf: asitanatur.com

Güzel Ege’mizde yetişen lezzetli ve sağlıklı otların festivali de tabi ki Alaçatı’da! Yerel üreticilerin bölgede yetişen otları tanıtması ve satışını yapması amacıyla 2010 yılından beri düzenleniyor bu festival. Bu sene de 9 Nisan’da yapılması planlanıyor. Nisan ayında Alaçatı’ya yaz mevsimi bir yandan göz kırparken baharın da en güzel zamanları yaşanıyor ve bu festival için gelenler dolduruyor Alaçatı sokaklarını. Festival zamanında söyleşiler, çeşitli eğlenceleri, yerel üretici tezgahları ve tadım faaliyetleri düzenleniyor. Asıl amaç bölgeye has otların tanıtılması, ot çeşitliliğin bilinirliğinin sağlanması, unutulmaya yüz tutan lezzetlerin hatırlanması olan festival Alaçatı’nın arnavut kaldırımlı insana huzur veren sokakları ile birleşince bir başka oluyor. Festival vesilesiyle kendinize keyifli, küçük bir hafta sonu tatili armağan ederek, daha önce hiç tatmadığınız lezzetleri keşfetme hem de stresten uzaklaşarak biraz rahatlama fırsatı bulabilirsiniz bu festivalde.

Urla Enginar Festivali
 

Urla Enginar Festivali
Urla Enginar Festivali | Fotoğraf: hurriyet.com.tr

Enginarın ismini Zeus’un aşık olduğu kadın “Cynara” dan aldığını biliyor muydunuz? Yapraklarının arasındaki kalbinde aşk saklayan “Sakız Enginarı” denilince aklımıza ilk gelen İzmir’in şirin ilçesi Urla oluyor değil mi? Bölgeye özgü, yaprakları düz ve sıkı olmayan sakız enginarı mor çiçekleriyle biliniyor. Bu faydaları saymakla bitmeyen sebzenin Nisan ayında bir de festivali oluyor Urla’da. Geçtiğimiz sene pandemiden dolayı online olarak gerçekleşen festivalin bu sene 16 Nisan’da düzenlenmesi planlanıyor. Online Festival kapsamında sunulan içeriklere festivalin kendi sitesinden ulaşabiliyorsunuz halen. Farklı şeflerden bir çok lezzetli enginar tarifi yer alıyor sitelerinde, ayrıca yerel üreticilerden online olarak enginar siparişi de verebiliyorsunuz. Hem taze ve lezzetli sakız enginarına kolayca ulaşmak hem de yerel üreticiye destek olmak isterseniz festivale katılamasanız bile bu şekilde de sipariş verip enginarın tadını çıkarabilirsiniz 🙂 

Tekirdağ Kiraz Festivali

tekirdag-kiraz
Tekirdağ Kiraz Festivali | Fotoğraf: festivall.com.tr

Ne güzel bir meyvedir kiraz, gerek ağaçlara verdiği güzellik, gerekse yerken ağızda bıraktığı hafif mayhoş tadıyla ve kıpkırmızı iç açıcı rengiyle yaz mevsiminin simgelerinden biri. İşte bu güzel meyvenin bir de festivali var 🙂 1962 yılından beri her yıl Haziran ayında Tekirdağ’da Kiraz Festivali düzenleniyor. Genelde Haziran ayının ilk haftasında başlıyor ve dört gün boyunca sürüyor festival. Bu kapsamda yarışmalar, kortejler, konserler, sergiler, güzellik yarışmaları gibi pek çok etkinlik düzenleniyor. Güzellik yarışmasında yılın Kiraz Güzeli seçiliyor 🙂 İlk adı “Kiraz Çümbüşü’ymüş bu festivalin. Bu sene de 56.’sı gerçekleşecek festivalin 3-6 Haziran arasında düzenlenmesi planlanıyor.

Beypazarı Havuç Festivali 

Beypazarı Havuç Festivali
Beypazarı Havuç Festivali | Fotoğraf: laankara.com

Festivallere konu olmuş bir diğer sebzemiz Havuç! Beypazarı’na gittiğinizde sizleri karşılayan dev havuç heykelini gördüğünüzde bu ilçede bir Havuç Festivali düzenlenmesine şaşırmayacaksınız 🙂 Genelde eylül ayının ilk haftası gerçekleşen festivalde konserler, yarışmalar, çeşitli sergiler düzenleniyor. İlçedeki turist hareketliliğini artıran festivale gittiğinizde meşhur Beypazarı kurusundan da almayı ve Beypazarı’nın kültür mirası muhteşem Beypazarı konaklarını görmeyi unutmayın 🙂 Bu sene düzenlenip düzenlenmeyeceği konusu önümüzdeki aylarda netleşecek.

Mersin Narenciye Festivali

Mersin Narenciye Festivali
Mersin Narenciye Festivali | Fotoğraf: folklorik.com

Narenciye denilince ilk akla gelen şehirlerimizden Mersin’imizin de Narenciye Festivali olmasa mıydı? Bu yıl 8. düzenlenecek olan Narenciye Festivali, Mersin’in adını tüm dünyaya duyurmayı amaçlanarak başlanmış. Festival zamanında tüm şehir turuncu ve sarı renklere bürünüyor. Portakal, mandalina ve limonlardan yapılan tasarımlar sokakları süslüyor 🙂 Oldukça neşeli bir festival olan Narenciye festivalinde yine bu meyveler kullanılarak tasarlanan kıyafetlerin sergilendiği defileler bile yapılıyor. Ekim – Kasım ayında gerçekleşen festival zamanında Mersin’de yürürken yanınızdan portakallarla süslenmiş bir araba geçerse şaşırmayın! Bu sene planlanan tarih ise 29 Ekim. 

Yerel üreticileri desteklemek, kültürümüzü daha yakından tanımak, farklı yörelerdeki lezzetleri keşfetmek için mükemmel bir fırsat olan yerel festivallerden siz de planlarınıza eklemeye ne dersiniz? Evlerimizde geçirdiğimiz bu uzun zaman sonrasında hepimize çok iyi gelecek bence 🙂

Kapak Fotoğrafı: NTV

İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan Yerel Tatlar Festivali