Botaworks: Tokyo'ya Bitkilerin Gözünden Bakan Fotoğraflar
Japon sanatçı Ayako Murata, projesi Botaworks ile kadrajını Tokyo’nun arka sokaklarının yeşil detaylarına odaklıyor ve biz izleyicileri de bitkilerin dünyasını anlamaya davet ediyor. Sanatçı 2010 yılından bu yana, şehrin kendiliğinden yetişen bitkilerini ve Tokyo sakinlerinin “sokak bahçeciliği” denemelerini fotoğraflamaya devam ediyor.
Botaworks, Ayako Murata
Kendisini “Sokak bahçeciliği gözlemcisi” olarak tanımlayan 38 yaşındaki sanatçı, lisans eğitimini Hokkaido Üniversitesi, Coğrafya Bölümü’nde tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimi için Tokyo’ya taşındı. Fukuoka’da doğa içerisinde bir yerleşkede doğup büyüyen Murata, doğaya olan hayranlığının çok küçük yaşlara uzandığını söylüyor.
Tokyo’da yaşamaya başladıktan sonra bu metropolün beklediği gibi sadece beton binalar ve kalabalıklardan ibaret olmadığını fark eden sanatçı, arka sokaklardaki yeşil detayları fotoğraflamak üzere projesi “Botaworks”e başlıyor. 2010 yılından bu yana da projesine ara vermeden devam ediyor.
Tokyo’da yaşam alanlarının küçük olması nedeniyle, şehrin sakinleri çiçekleri genellikle evlerinin, dükkânlarının önünde ya da balkonlarında yetiştirmeyi tercih ediyor. Atık teneke kutuları, plastik kasalar, bozuk bisikletlerin sepetleri ya da el arabaları… Tokyo’da herhangi bir obje bir çiçek saksısına dönüşerek yeni bitkilerin evi olabiliyor.
Ayako Murata’yı en çok şaşırtan ise kaldırım çatlakları ya da yol kenarlarında karşılaştığı kendiliğinden yetişen bitki türleri oluyor. Bitki tohumlarının bu oyuklara nasıl ulaştığını anlamakta zorlandığını ifade eden sanatçı sorgulamasını fotoğraf karelerine de aktarıyor.
Japonya’da kişisel alana olan saygı bambaşka bir boyutta yaşandığı için sanatçının üzerinde düşündüğü bir diğer konu da “Sokak bahçeciliğinin kamusal mı yoksa özel alana mı ait olduğu?” sorunsalı oluyor. Fotoğraf çekerken kimseyi rahatsız etmek istemediğini söyleyen Murata, yeşilin daima onu büyülediğini ve kendini çoğu zaman fotoğraf çekerken bulduğunu ifade ediyor. Tabii kimseyi rahatsız etmeyerek… Bu da bizlerin anlayamayacağı bir tür Japon hassasiyeti olsa gerek.
Ekim 2020’de, geçmiş gözlemlerin kayıtlarını özetleyen “Fun Street Gardening Observation” adlı kitabını yayımlayan Murata, ayrıca bir sanat ikilisi olan Sabotens ile illüstrasyon ve yerleştirme sanatına da odaklanıyor.
Sanatçının işlerini takip etmek isteyenler için;
Kapak Fotoğrafı: Instagram @botaworks
İlginizi çekebilir: Istanbul Flaneur’den İstanbul’un Botanik Markaları
İlk yorumu siz yazın!