Osmanlı’dan günümüze kalan yegane Hasanpaşa Gazhanesi; AVM, konut projesi veya otopark olmaktan kurtarıldı ve şehrin bu endüstriyel mirası kapsamlı bir restorasyon sonrasında, Müze Gazhane olarak topluma kazandırıldı. Bu kazanımda en büyük pay da 26 senedir azimle çalışan Gazhane Çevre Gönüllüleri’ne ait!

img-1796
Müze Gazhane| Fotoğraf: Işıl Birengel

Müze Gazhane Konum

1892 yılında Anadolu Yakası’ndaki gaz talebini karşılamak için kurulan Hasanpaşa Gazhanesi, 100 sene boyunca hava gazı üretmiş; ancak 1993 yılında şehre doğalgazın gelmesiyle devre dışı kalmış. Aynı tarihlerde Tarihi Yarımada’daki Yedikule ve Poligon ve Dolmabahçe Gazhanesi’nin akıbeti de aynı olmuş.

Müze Gazhane| Fotoğraf: Işıl Birengel

1994’te mahalle sakinleri ve kent savunucuları sayesinde sit alanı ilan edilen 33 bin metrekarelik bu alanın, yıllarca gazhanenin sıkıntısını çeken Hasanpaşalılar başta olmak üzere, kamu yararına kullanılacak bir mekan olması için çalışmalar başlatılmış.

img-1811-2
Ayla Turan’ın 2020 yılında Haliç Tersanesi’nde Yaptığı Metal Heykel “Umut” | Fotoğraf: Işıl Birengel

1998-2001 yılları arasında İTÜ tarafından bir restorasyon projesi hazırlanmış ve en nihayetinde 2014 yılında onaylanan projeye göre 2015’te restorasyon çalışmaları başlamış. Projeye göre sit alanında, korunması gereken yirmi yapı bulunuyor. Fırın, gazometre, su soğutma kulesi gibi yapıların önünde detaylı açıklamalar mevcut.

img-1794
Restorasyon Çalışmalarının Yürüten İTÜ Proje Ekibinin Başındaki Mimarlık Tarihi Profesörü Afife Batur 2018 Yılında Aramızdan Ayrılmış | Fotoğraf: Işıl Birengel

Gazhane içerisinde 6 sergi salonu, 2 tiyatro salonu, ortak çalışma alanları, Karikatür ve Mizah Müzesi, İklim Müzesi, Bilim Merkezi, Afife Batur Kütüphanesi ve İstanbul Kitapçısı da bulunuyor. Yemek yemek isterseniz de restoranı, cafesi ve dondurmacısı var. Ayrıca kendi otoparkı da mevcut. Çocuklarınızla birlikte geniş ve açık alanda saatlerce vakit geçirebilirsiniz.

img-1802
Müze Gazhane| Fotoğraf: Işıl Birengel

İstanbul’un hafıza mekanlarından biri olan Müze Gazhane’nin kapısı herkese açık, burasının bir kültür merkezine dönüşmesine katkısı olan herkese teşekkürler!

Kapak Fotoğrafı: Işıl Birengel

İlginizi çekebilir: Işıl Birengel’den Resim Müzesi