Veganzza ile: Vegan Lezzetlerin Gelişimi Üzerine
Pandeminin başından kısa bir süre önce et tüketimimi minimuma indirme kararı almıştım böylece zaten az tükettiğim beyaz eti ve hiç tüketmediğim kırmızı eti terk ettim ve nadiren yediğim balık dışında bütünüyle bitkisel beslenmeye başladım. Aynı zamanda sezgisel beslenme üzerine çalışıyorum. Fakat özellikle geçmişte yeme bozukluğu sorunu yaşamış biriyseniz herhangi bir lezzetten tamamen vazgeçme fikri tetikleyici olabiliyor. Tam bu noktada da yaşamıma et alternatifleri girdi. Bugün de sizlerle o alternatiflerin bu zamana dek tattığım en lezzetlilerini sunan bir markayı tanıştırmak istiyorum: Veganzza.
Markanız ne zaman ve kimler tarafından kuruldu? Bize biraz markanın doğuşundaki süreçten ve hikayenizden söz edebilir misiniz?
Markamız Veganzza olarak 2019 yılında kuruldu. Eşimin mutfağa düşkünlüğü, yemek yapmayı sevmesi, arkadaşlarla buluştuğumuzda misafirleri evde ağırladığımızda onlara vegan yemekler yapmak olarak ilerledi. Benim eşim Kanadalı ve Dünya mutfağına çok hakim. Hem bilir hem tüketir hem de mutfaktan anlar. Kafe açma düşüncesi de çok daha öncelerden beri aslında fikir olarak, hobi olarak vardı ve tabii ki vegan kafe açma şeklinde ilerledi çünkü biz on yıldır veganız ailecek; dolayısıyla ufak bir yer açalım diye düşündük ve açtık.
Vegan işletmeleri denemekten keyif alan biri olarak söyleyebilirim ki Veganzza / Vegan Food Cartel’i diğerlerinden farklı kılan yalnızca sebzeye odaklı bir menüsü olmaması. Menünüzde vegan beyaz, vegan biftek ve bunlar kullanılarak yapılan farklı tatlar görüyoruz. Bize biraz bu ikilinin içerisindeki malzemelerden ve üretim sürecinden söz edebilir misiniz?
Veganların sadece salata yediğine dair bir inanış var bunu tabii ki kırmak istedik aslında ve veganlığın etik duruşuyla beraber ne kadar sağlıklı olduğunu ve damak zevkinizden aslında mahrum olmadan çok güzel tatlar yiyebileceğimizi herkese göstermek istedik. Daha önce de dediğim gibi benim eşim Kanadalı orada vegan alternatifler zaten çok fazla ve navegan ürünlere çok yakın tatlar var. Bunları araştırdık, ne olabilir ve nasıl yapabiliriz diye düşündük. Şu anda da mutfağımızda vegan etlerden beyaz etten pizzaların peynirlerinden ve soslara kadar her şeyi kendimiz yapıyoruz. Tabii içindeki malzemeler kısmı biraz meslek sirri 🙂 Bu konuda sadece çok çalıştığımızı yurtdışında kullanılan içeriklerin aynılarını kullanmaya çalışarak ayni tatları yakalamaya çabaladığımızı söyleyebilirim.
Vegan beslenmenin çoğu yerde halen salata, falafel ve humus üçgenine sıkıştığını görüyoruz. Sizin vegan döner, vegan biftek gibi opsiyonlar yaratmanızda seçenek azlığının etkisi oldu mu?
Evet, bu soru ikinci soruyla da çok benzer aslında. Tabii ki çeşit azlığı sadece salata humus falafel üçlüsüne sıkışmış olmak, bir mekanda vegan ürünleri aramanın verdiği yorgunluk ya da tükenmişlik, restoranlara garsonlara vegan olmayan kafelerde içerik sorup o içerikten emin olmaya çalışmak aklımızın bir köşesinde hala acaba içerisine navegan bir ürün giriyor mu diye düşünüp %100 emin olamamak ve İstanbul’daki vegan kafelerinde azlığı sebebiyle biz de bir kafe açmaya karar verdik. Veganzza gayet iyi ve başarılı gidiyor, çok tercih ediliyor ve çok seviliyor. Bazı ürünlerimize inanılmaz talep var; bu da bizi mutlu ediyor. Yaptığımız işi iyi yapmaya çalışıyoruz çünkü klasik bir menüden de çıkmaya çalıştık aslında Türk yemekleri dışında bizim menümüzde Dünya mutfaklarından da vegan tatlar var çünkü yabancı müşterilerimiz de çok. Bunun dışında İstanbul’daki veganlara da dünya mutfaklarındaki vegan tatları denemelerine için fırsat tanımış olduk.
Henüz vegan olmadığım halde bana anlamsız gelen ve sıkça gördüğüm bir önerme var: “veganlar eti özlüyorlarsa yesinler”. Oysa olay, bir tadı özlememek değil aksine özleniyorsa dahi başka etik değerler kişisel ihtiyaçlarınızın önüne geçtiği için hayvansal besin tüketmemeyi tercih etmek. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Veganizm etik bir duruş bir yaşam biçimidir. Yemek kısmı bize göre bir alt kısmında kalıyor yani ikinci kısımda. Eti özlemek ya da eti seviyorsak neden et yemiyoruz olarak düşünmekten ziyade dediğim gibi bunu bir hak meselesi ve etik bir duruş olarak görmek gerek. Hiçbir vegan eminim ki eti ya da süt ve süt ürünlerini sevmediği için vegan olmamıştır, tam tersine bu hak ihlalini yanlış olarak gördüğü için vegan olmuştur. Biz de 2021 yılında hayvansal ürünler tüketmeyerek gayet sağlıklı olup hayatımızı devam ettirebildiğimiz mümkün olduğu için ve daha önce dediğim gibi bir hak meselesi olduğu için hayvan hakları söz konusu olduğu için hayvan sömürüsüne hayatimizin hiç bir alanında destek olmuyoruz.
Vegan olmadığı halde Veganzza tatlarını beğenenler, böyle bir opsiyon olduğuna şaşıranlar oluyor mu? En popüler tatlarınız hangileri?
Evet tabii ki. Bazen vejetaryen müşterilerimiz oluyor, peynirlerimizi nasıl yaptığımıza inanamayan çok beğenenler oluyor. Navegan müşteriler geliyor vegan arkadaşları ile birlikte; benim kendi arkadaşlarım geliyor. Vegan olmayanlardan gerçekten böyle tatlar olduğu zaman vegan olmanın ne kadar mümkün ve kolay olabileceğini, aslında hiç de zor olmadığını duyuyoruz ve “siz gerçekten harika şeyler yiyorsunuz” şeklinde geri dönüşler alıyoruz. Çünkü insanlarda bir bilgisizlik var, konuşmamın ilk başlarında da söylediğim gibi veganların sadece salata, humus, falafel, sebze yediğini düşünüp aslında bu tatların da mümkün olduğunu bilmeyen insanlar çoğunlukta. Bizim de görevimiz, amacımız bunu göstermek zaten bunu da gayet iyi yaptığımıza dair geri dönüşler gerçekten bizim motivasyonumuz için de çok kıymetli buradan da herkese teşekkür etmiş olalım 🙂 En sevilen, tercih edilen ürünlerimiz; pizzalar, vegan beyaz et, vegan burger diyebiliriz. Müşterilerimiz genelde seçim yapmakta en çok burada zorlanıyorlar.
Vegan beslenmeye ilişkin farkındalık ve talep arttıkça, bu seçenekleri sunan işletmelerin arttığını düşünüyor musunuz? Sizin beğendiğiniz vegan işletmeler/markalar var mı?
Evet tabii ki vegan işletmeler artıyor, bu müthiş bir şey. Ben on yıl önce vegan olduğumda neredeyse bir ya da iki tane vegan cafe vardı. Marketlerde vegan ürün bulmak imkansızdı. Çok zor bir süreçti. Ama şimdi artık çok kolay ve marketlerde de çok fazla seçenek var, üretim yapan firmalar da var. Vegan kafeler, vegan marketler var inanılmaz mutluluk verici ve bu konuda farkındalık çok artıyor. İnsanlar işin bir yerinden yerden tutmak istiyor, yani ya sağlık için, ya hayvanlar için ya da trend olduğu için vegan olanların sayısı artıyor. Yine de bunun bir trend olmadığını burada bir kez daha vurgulamak isterim ama nereden başlarsak kardır diye düşünmek ve tüm süreci, veganlık adına bir bütün olarak düşünmek bu etapta önemli. Bizim de yemek yediğimiz eve sipariş verdiğimiz vegan kafeler var mesela “Community Kitchen”ın sahibi Oya abla bu konuda çok başarılı ve bu ise gönül vermiş biri. “Bi Nevi Deli” var yine güzel bir menüye sahip.
Size nasıl ulaşabilir, ne zamanlarda ziyaret edebilir ve nasıl sipariş verebiliriz?
Öncelikli olarak herkesin kafemize gelmesi yemekleri sıcak sıcak yemesi tabii ki birinci tercihimiz onun dışında Yemeksepeti ve Getir üzerinden siparişleri kabul ediyoruz online olarak. Öğlene doğru saat 11:30’da açılıyoruz haftanın her günü akşam 21:00 kapanış saatimiz. Cuma ve cumartesi 22:00 yani saat akşam 10’a kadar açığız. Herkesi bekliyoruz.
Size de çok teşekkür ediyorum hem bize fırsat verdiğiniz için hem de insanlara vegan işletmeleri tanıttığınız için.
Kapak Fotoğrafı: Veganzza
İlginizi çekebilir: Gonca Kübra Tanöz’den Bi Nevi Deli
İlk yorumu siz yazın!