İlk yorumu siz yazın!
Değerini Bilsek: Büyükada'da Bir Gün
Bu hikayeyi hep anlatırım… Ben 1 Temmuz İstanbul doğumluyum ve doğumumdan 3 gün sonra yani 4 Temmuz’da ailem beni vapurla Büyükada’ya götürmüş. O kadar Büyükada’lıyım yani. Ben gerçekten orada büyüdüm; vapuru, faytonu, faytoncusu, at kokusu, şekerli böreği, pişmaniyecisi, manavı, anneannem, dedem… Bunlar büyüttü beni. Şimdi seneler sonra adaya gidiyorum, adanın turistleşmesini gördükçe biraz üzülsem de; çocukluğumun geçtiği sokaklar aynı duruyor. Şimdi ben bu yazıda Büyükada’yı bilmeyenlere burada bir günü nasıl geçirebileceklerini anlatacağım…
Büyükada: Ulaşım
Biliyorsunuz; adalara Kabataş, Bostancı ve Kadıköy’den sık sık vapur, deniz otobüsü ve motor kalkıyor. Son yıllarda daha çok kişinin adalarda gezmeyi tercih etmesi nedeniyle motorların sefer sayıları – özellikle Bostancı’dan – bir hayli arttı. Sabah erkenden vapura bindiniz; 40 dakika deniz yolculuğu sonrasında adaya geldiniz. Ne yapacaksınız?
Deniz otobüsü, motor ve vapur seferi saatleri ile ilgili bilgiye ulaşmak için tıklayın.
Büyükada’da kahvaltı nerede yapılır?
Adada benim kahvaltı ettiğim 3 yer var; biri evim. İkincisi Büyükada Çarşı’da bulunan (merkezdeki büyük saatin ordan soldan giriyorsunuz) Büyükada Fırını‘ndan sıcacık şekerli börekleri (sade börek üstüne bol bol pudra şekeri – tavsiye ederim!) aldıktan sonra çayla yemek için gittiğim vapur iskelesi çıkışından hemen soldaki Belediye çay bahçeleri. Ve son olarak harika bir café olan Bahçede Sinek.
Bahçede Sinek, iki kız kardeşin seneler önce Büyükada’da kurduğu tasarım harikası bir café. Burası merkeze uzak, yarım saat yürüyeceksiniz. Ne güzel Büyükada’nın evlerini göreceksiniz. 🙂
Bahçede Sinek’te, harika bir kahvaltı tabağını ortaya alabilirsiniz; sahanda yumurta, çıtır sucuk sipariş edebilirsiniz. Bahçede Sinek’in limonatası çok ünlü aklınızda bulunsun, bir de nane çayı seviyorsanız yemekten sonra nane çayı istemeyi unutmayın. Klasik müzik eşliğinde, güler yüzlü insanlarla, bu tasarım harikası café’de kendinizi dünyanın başka bir yerlerinden gibi hissedeceksiniz.
Büyükada’da denize nerede girilir?
_Yazları 3 ay boyunca Büyükada’da yaşayan çocuklu aileler genelde merkeze yakın olan, hem deniz hem de havuza girebilecekleri Anadolu Kulübü’ne üye oluyorlar. Üye olmayanlardan da günlük bir para verip (70 TL galiba) Kulübe girebiliyorlar ama bence değmez. O yüzden başka yerlere bakalım.
_Son yıllarda çok ünü çok artan Sedef Adası’na adadan kalkan shuttle’larla gidebilirsiniz. Orada Elio ve Club Ada Sedef adında iki ünlü beach var; bu mekanlarda güzel müzik dinleyip, denize girebilirsiniz. Denizin temizliği ve güzelliği biraz şansınıza kalmış diyebilirim çünkü rüzgarlarla deniz bir hayli değişiyor.
_Son olarak tavsiye edebileceğim bir plaj ise, adanın merkezinden takanın kalktığı Eskibağ Plajı. Adanın arkasında bulunan bu plaja ben bir kez gittim; ortamı, yemekleri ve müzikleri gayet beğendim diyebilirim. İki hafta önce biz gittiğimiz gün deniz harikaydı, ama dediğim gibi denizin berraklığı değişebiliyor.
Tabii eğer 6-10 kişi arasındaysanız Büyükada’da tekne kiralayıp, adanın arkasındaki koylara da gidebilirsiniz. O da diğer bir alternatif.
İlginizi çekebilir: Bahar Yıldız’dan “Büyükada: Nostalji Yüklü Aşıklar Adası”
Büyükada’da akşam ne yapılır?
Size balık seviyorsanız verebileceğim tavsiye, Büyükada sahilde bulunan balıkçılara gitmeniz. Aynı sıra üzerinde bulunan Lido ve Milto benim favorilerim. Milto’nun hemen yanında buluna By Şükrü’de Cumartesi akşamları inanılmaz keyifli bir canlı müzik oluyor; Rumca, İbranice, Türkçe tüm şarkılar söyleniyor, peçeteler havalarda uçuyor. By Şükrü’yü de tavsiye ederim diyeceğim ama bence buranın mezeleri ne yazık ki Milto ve Lido kadar lezzetli değil. Tercih size kalmış, sakin değil de eğlenceli bir akşam istiyorsanız By Şükrü’de rakı ve canlı müzik eşliğinde güzel bir gece geçirebilirsiniz.
Büyükada hakkında küçük notlar
_Büyükada’da güzel dondurma yemek istiyorsanız, Anadolu Kulübü önünde ve madende iki arabası bulunan mobil Dondurmacı Yunus, size gül şeklinde bir dondurma yapacak. Vişne ve şeftalili dondurmasını – ki ben çok meyveli dondurma sevmem – şiddetle tavsiye ederim 🙂
_Büyükada’da bisiklet kiralamak çok rahat, iskelede herhangi birine sorarsanız size hemen kiralanabilecek yerleri gösterir. Bisiklet kiralayıp, Büyükada’da tur yapabilirsiniz; büyüleyici manzaralar göreceğinize eminim!
_Bu arada çok yukarılarda bulunan Aya Yorgi Kilisesi de gezebileceğiniz çok uğrak yerlerden. Buraya gidecekseniz saatlerce yürümeye ve yokuş çıkmaya kendinizi hazır hissetmelisiniz.
Şimdilik bu kadar… Bayramda İstanbul’a kalacaklardansanız veya hafta sonları farklı yerlere gitmek istiyorsanız Büyükada Rehberim umarım işinize yarar!
İlginizi çekebilir: Ezgim Demirci’den “Aya Yorgi Kilisesi: Büyükada’da Dileklerin Gerçekleştiği Kilise”
İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan “Büyükada Önerileri: Hem de Bir Büyükadalı’dan!”
1. Büyükada'nın tek kumsal plajı olan Yörük Ali Tesisleri'ni es geçmenin sebebi nedir*
2. Reşat Nuri Güntekin'in Maden Mahallesi'ndeki evini es geçmenin sebebi nedir*
3. Adalar Müzesi'ni hiç duymadın sanırım ?
4. Dünya'nın en büyük harap olmuş ahşap Rum Yetimhanesi var.
---
En önemli, bana en cazip gelen yerleri es geçmişsiniz. Siz nasıl Ada'lısınız acep 🙂
Saygılar..