Müzik Endüstrisinde Sürdürülebilirlik: İlk Adımlar
Sürdürülebilir kavramını ilişkilendireceğimiz sektörleri düşünürken ulaşım, yeme-içme ve moda, akla ilk gelenler arasında. Peki müzik endüstrisinin de daha çevre dostu olmak üzere çeşitli adımlar attığını biliyor muydunuz?
Canlı performanslar sırasında ihtiyaç duyulan elektrik gücünden, sanatçıların turneler için yaptıkları yolculuklara müzik endüstrisi de ciddi bir karbon emisyonuna neden oluyor. Son zamanlarda hızlanan çeşitli girişimler de bu sorunun önüne geçerek, müzik endüstrisinin daha çevre dostu bir noktaya gelmesini hedefliyor.
Müzik Endüstrisinde Sürdürülebilirlik Girişimleri
Bireysel Girişimler ve Projeler
İlk kez Travis Scott’ın Fortnite konseriyle tanıştığımız ve pandemi döneminde yavaş yavaş adapte olduğumuz online konserler, tıpkı online moda defileleri gibi, ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonunun önüne geçmek için etkili bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok sanatçı ve müzik grubu da çevriçi konserler ve festivallerde yer almaya devam ediyor.
Öte yandan canlı performansların daha sürdürülebilir bir kimliğe kavuşması için de adımlar atılıyor. Örneğin; çevre dostu müzik gruplarından biri olan Coldplay, BMW ile iş birliği sayesinde “Music Of The Spheres” adlı dünya turnesi için dünyanın ilk şarj edilebilir mobil gösteri bataryasını kullanıyor. Bu da performanslar için ihtiyaç duyulan elektrik gücünün son derece düşük emisyonla sağlanması anlamına geliyor. Böylece müzik tarihinin en çevre dostu turnelerinden biri haline gelen “Music Of The Spheres” sektörde gerçekleşebilecek gelişmelerin kapısını açıyor.
Müzik İklim Anlaşması
Müzik endüstirinde sürdürülebilirlik adına geniş çaplı ve en önemli girişimlerden biriyse “Müzik İklim Anlaşması”. Dünyanın en büyük müzik şirketleri Sony Music Entertainment, Universal Music Group, Warner Music Group ile bağımsız plak şirketleri Beggars, Secretly, Warp, Ninja Tune ve daha birçok marka anlaşmaya imza atmış durumda. Anlaşmanın temel hedefi, müzik endüstrisinde 2050 itibariyle net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak. Emisyonun 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmasıysa bu hedefin ilk basamağı olarak gösteriliyor.
Anlaşma şartları arasında müzik endüstrisindeki karbon emisyonlarının ölçümü konusunda iş birliği yapmak, sanatçılarının iklim sorunları üzerine konuşmalarına destek olmak gibi sorumluluklar yer alıyor. İmzacılar bunlara ek olarak, emisyon azaltımı konusunda ortak hareket edebilmek adına Spotify gibi streaming platformlarıyla da birlikte çalışmayı planlıyor.
Sektörde önemli bir yere sahip pek çok organizasyonun içine dahil olduğu, bu denli kapsamlı bir proje müzik endüstirisinin çevre duyarlılığı konusunu ciddiye aldığını kanıtlaması adına önemli bir gösterge.
Kapak Fotoğraf: Unsplash/@arstyy
İlginizi çekebilir: Chic Magger’dan Sürdürülebilir Moda
İlk yorumu siz yazın!