3D Baskılı Yaşam Alanları: Zaman ve Atık Sorununa Çözüm
3D baskı yaşamımıza girdiğinden beri modadan gastronomiye pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Atıklar kullanılarak üretilen giysiler, görünümü hoş olmayan yiyeceklerle üretilen atıştırmalıklar ve hatta et alternatifleri gibi pek çok gelişmede 3d baskı önemli rol oynuyor. Mimari dünyasındaysa hem zamandan kazandıran hem de doğa dostu bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Biz de bugün yeni nesil, 3D baskı yaşam alanı projelerine bir göz atmak istedik.
3D Baskılı Yaşam Alanları
ICON & Lennar İş Birliği
Austin temelli teknoloji şirketi ICON ve inşaat şirketi Lennar, dünyanın en büyük 3D ev topluluğunu inşa etmek için bir araya geliyorlar. 100 evden oluşacak ve 2022’de başlanacak projeyle artan talep karşısında hesaplı evler sunulabilmesi hedefleniyor. 3D baskı yöntemi sayesinde dirençli ve enerjiyi verimli kullanan evler inşa edilebiliyor. Ek olarak inşa süreci alışıldık metodlardan daha hızlı ve daha az atık üretilmesi, tasarım konusunda daha özgür olunabilmesi gibi faydalar sağlıyor. ICON’un kurucularından ve CEO’su Jason Ballard projeye ilişkin olarak “Amerika’da yaklaşık olarak beş milyon yeni eve ihtiyaç mevcut, bu nedenle kalite, güzellik ve sürdürülebilirlikten ödün vermeden bunları sunmaya ihtiyacımız var. İşte teknolojinin gücü de tam olarak bu noktada devreye giriyor.” ifadelerini kullanıyor.
Prvok
Prag temelli mimarlık şirketi Scoolpt, Prvok isminde 43 metre karelik, 48 saatte inşa edilebilen ve su üzerinde yüzen 3D baskılı ev tasarımını sunuyor. Prvok’un yapım sürece ortalama işçilik zamanı ciddi anlamda kısaltırken, ortaya çıkan atık miktarını da azaltıyor. Böylece geleneksel tuğla evlere göre çok daha maliyetsiz bir süreç ortaya çıkmış oluyor. Robot kol kullanılarak kat kat inşa edilen evin yaşam ömrü çevresinden bağımsız olarak 100 yıl. Ek olarak ev; eko çatı, dolaşımlı duş sistemi ve su depoları gibi doğa dostu elementler içeriyor. Beton binalara göreyse %20 daha az karbondioksit ürettiği belirtiliyor.
haus.me
Sürdürülebilir ve mobil evler olarak tanımlanan haus.me, kullanıcılara herhangi bir sınırlandırma olmadan diledikleri yeri ev alanları yapma şansını sunuyor. 3D baskılı, prefabrik ve dilendiği an kullanılmaya hazır konutlar yapı izni olmadan dilenen yerde konaklanabilmesini sağlıyor ve ısıtma, soğutma, elektrik gibi ihtiyaçlar için güneş enerjisini kullanıyor. haus.me ayrıca cloud temelli bir gözetim teknolojisi sayesinde evin herhangi bir bakım ihtiyacı olduğunda bunu ciddi bir soruna dönüşmeden önce haber veriyor. 3D baskı için kullanılan polimer alaşım çerçeveler ise haus.me’nin deprem ve fırtınalara karşı dayanıklı olmasını sağlıyor.
Kapak Fotoğrafı: haus.me
İlginizi çekebilir: Aslı Sungur’dan Mekan ve İnsan
İlk yorumu siz yazın!