Güncel Moda Terimleri Sözlüğü: Glitchcore ve Dahası
Modanın geniş oyun alanında trendler her gün değişirken, onları ifade etmek için de yeni terimlerle tanışıyoruz. Bir akımı ve ana ilham alanlarını uzun uzun açıklamak yerine kullandığımız bu terimler bir süre sonra birbirinden beslenen referanslara dönüşüyor. Biz de son bir yıldır karşımıza çıkan güncel moda terimlerini bir araya getirdik.
Güncel Moda Terimleri
Gorpcore
Kar tatili görünümlerinin günlük stile adapte edilmesi anlamında gelen ‘gorpcore’ estetik için “athleisure” trendinin kış mevsimiyle uyumlanması diyebiliriz. Pandemiyle birlikte değişen giyim alışkanlıklarından beslenen ‘gorpcore’ ilhamını aktivitelere dönme isteği ve Beijing Kış Olimpiyatları’ndan alıyor. Miu Miu ve Parallel Concepts’in de 2022 koleksiyonlarında yer verdikleri ‘puffer’ pantolonlar gibi parçalarla birlikte akım kendine yüksek moda podyumlarında da yer buluyor.
Glitchcore
Bilgisayar ekranları hata verdiğinde ortaya çıkan o renkli ve pikselli görünümleri bilirsiniz. İşte o görünümün giysilerdeki yansımasına ‘glitchcore’ adı veriliyor. Moda alanındaki trendleri belirleyen TikTok’ta karşımıza sıkça çıkan bir trend olan ‘glitchcore’ için teknoloji ve renklerden ilham alan bir mini-trend diyebiliriz. ‘Glitch’ sistemde kısa süreli hata anlamına geliyor. ‘Glitchcore’ estetiğinde de o hata ekranlarını andıran desenlerdeki kumaşlar kullanılarak yapılmış tulumlar, elbiseler karşımıza çıkıyor. Üstelik de trendi izleyenler arasında Balenciaga, Vetements gibi büyük markalar da yer alıyor.
Craftcore
‘Craftcore’ da Gen Z tarafından beslenen, el yapımının ve farklı olan parçaların öne çıktığı bir akım. Moda dünyasında artık markalar ve etiketlerin ötesinde orijinallik ön plana çıkıyor. Bu da sahip olunan giysilere farklı bir açıdan bakıp dönüştürmekten korkmamaktan geçiyor. Yarısı bir başka renge boyanan pantolonlar, mini takımlara dönüşen baba ceketleri ve ‘tie-dye’ trendi bu akımın yansımalarından bazıları. Öte yandan ‘craftcore’u benimseyen yalnızca kişiler değil; markalar da bu anlayışı yorumladıkları bazı girişimlere imza atıyorlar. Örneğin; Chloé’nin kreatif direktörü Gabriela Hearst hem kendi markasında Güney Afrikalı zanaat kolektifleriyle çalışarak hem de sınırlı sayıda, el yapımı yer aldığı Chloé Craft ile bu anlayışı yüksek moda dünyasına taşıyor.
Cabincore
Tüm yaz sosyal medyada rastladığımız ‘cottagecore’ ve onun bir alt kültürü olarak 1800’lü yıllara uzanan hafif, tek parça elbiseleri ifade eden ‘nap dress’ tredleri kış aylarıyla birlikte yerini ‘cabincore’a bırakıyor. Bol elbiseleri, nakışları ve solgun renkleri temsil eden ‘cottagecore’un aksine ‘cabincore’ kalın kazaklar, salaş parçalar, oversize ‘sweatshirt’ler ve triko takımlar gibi sıcak, rahat ve pratik tercihleri ifade ediyor. Yani isminden de yola çıkarak bu trendi “Ormanlık bir alanda yapacağınız bir kış gezisinde ya da kış kampında ne giyerdiniz?” sorusunun yanıtı olarak düşünmek mümkün.
Tüm bu İngilizce kökenli terimler güncel trendleri anlatırken, Dilek Altan ve Sanem Odabaşı başta İngilizce olmak üzere yabancı dillerde kullanılan kavramlar ve açıklamaları, Sürdürülebilir Moda Lisanı adı altındaki çalışmalarında akıcı ve kolay ifadelerle Türkçeleştiriyor. Sürdürülebilir Moda Lisanı; herkesin paylaşımına açık, kaynakları ve referans noktaları belli, sürdürülebilir moda sözlüğü olmayı hedefliyor. Altan ve Odabaşı yarattıkları sisteme dair Mediacat’e verdikleri röportajda hedeflerini: “Sürdürülebilir moda kavramı içerisinde alternatif bir moda sisteminin inşa edilme sürecine katkı sağlamak, sürdürülebilir moda lisanını oluşturarak bu lisana ait tanımlara herkesin ulaşmasını sağlamak” şeklinde tanımlıyor.
Kapak Fotoğrafı: Vogue Hong Kong
İlginizi çekebilir: Chic Magger’dan Giysileri Onarmak
İlk yorumu siz yazın!