"Akaşa": Ortak Üretimden Beslenen Sergi Üzerine
Sanatçı Raşit Altun ve şair Sertaç Çıralı, sanatsal perspektifleri, üretim pratikleri ve ilham kaynaklarını “Akaşa” sergisinde bir araya getiriyor. Tam Finans | Sanat’ta 20 Mart’a dek izleyebileceğiniz sergide Raşit Altun’un Sertaç Çıralı’nın şiirlerinden esinlenerek resmettiği eserler yer alıyor.
Farklı disiplinlerin birbirini etkilemesine yüzyıllardır alışığız. Bir kitaptan ilhamla kurgulanan film, bir bestenin etkisiyle ortaya çıkan resim ve daha birçok örnek… “Akaşa” sergisindeki eserler ise esinlenmenin bir tık ötesine geçerek “Bu şiirlerin resmi olsa nasıl olurdu?” sorusunun cevabını karşılıyor. Aynı anda, aynı kişinin elinden çıkmış hissiyatı uyandıran bir sanatsal dünyanın kapılarını aralıyor.
Sınırları, tanımları ve kalıpları ortadan kaldırarak şiir ve resmi aynı düzlemde buluşturan serginin temelleri Raşit Altun ve Sertaç Çıralı’nın uzun sanat ve felsefe sohbetlerine dayanıyor. Bu sohbetler Çıralı’nın şiirleri üzerinden bir sergi fikrine evriliyor. Ardından da bir yıllık bir fikir ve üretim süreci geliyor.
Ortak üretim birçok açıdan yaratıcılığın kapılarını açabilecek bir yöntemken oldukça hassas yönlerinin olduğunu da unutmamak gerek. Enerjilerin uyuşması, ego dengelerinin sağlanması ve ortak bir dil tutturma bu konudaki en önemli kriterlerin başında geliyor olsa gerek. Altun ve Çıralı ise henüz ortak üretim öncesinde dahi güçlü bir frekans yakalamış gibi görünüyor. Altun şiirleri okuduğunda adeta resimlerini tarif ettiğini düşündüğünü ve bunun şiirleri yorumlamasında kendisi için çok önemli olduğunu söylüyor.
Güncel üretim pratiğinde doğaçlama yöntemiyle çalışan Altun, “Akaşa” sergisi kapsamında alışılmışın dışına çıkıyor. Doğaçlama yöntemini bir kenara bırakarak sınırlarını zorlaması, şiirler üzerine çalışması ve normalde alışık olmadığı şekilde eskiz yapması gerekiyor. Bu durumun kendisine yeni fikirler açtığını ve çalışmalarına farklı bir boyut kattığını ifade ediyor.
Çıralı ise bu ürettiği deneyimini “düşün gerçeğe dönüşmesi” olarak tanımlıyor. Kelimelerin canlanarak hareket ettiği, cümlelerin çizgilere dönüştüğü, ifadelerle renklerin harmanlandığı bir deneyim… Kendisinin bu sergiyi ve süreci şu sözleriyle de çok güzel özetlediğini düşünüyorum: “İki farklı pencereden aynı manzarayı yorumladık bence bu sergide Raşit’le.”
Bir şair ve sanatçının ortak üretimine şahit olmak ve kelimelerin renklere dönüşümünü izlemek için Tam Finans | Sanat’ta yer alan “Akaşa” sergisini 20 Mart’a dek ziyaret edebilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Instagram @rasitaltunart
İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul Sergi Takvimi
İlk yorumu siz yazın!