Lokali Destekleyin: İlgiyi Hak Eden Mum Markalarıyla Tanışın
Bir aydınlanma yönteminden dekoratif bir detaya ve şimdi de arzu nesnesine… Mumlar zaman içerisinde işlevselliğin ötesine geçip dekorasyonun önemli birer detayı halini aldılar. Son birkaç yıldır sık karşılaştığımız ‘bubble’ mumlar, spiral mumlar gibi farklı renkler ve biçimler kazandırılmış versiyonlar tasarım tarafında da mumların birer dekorasyon objesi olarak görüldüğünü kanıtlıyor. Biz de bugün temiz içerik konusuna önem veren, modern ve yaratıcı tasarımlar sunan mum markalarına, #lokalidestekleyin serimiz kapsamında birlikte göz atmak istedik. Hazırsanız başlayalım.
Lokal Mum Markaları
Candela Candles
Candela’yı Houston – Nişantaşı arasında geçen 11 yıllık medikal direktörlükteki deneyimi sayesinde kazandığı bakış açısı üzerine kuran Hande: “Mum, özellikle de aromaterapi özelliği olan mumlar, kimyasal içermeyen doğal içerikleriyle hem yaydıkları koku açısından hem de bitkilerden gelen olumlu enerjileri nedeniyle tercih ediliyor. Mum yakmak her şeyi çok hızlı yaptığımız bir zamanda bize yavaşlamayı, anı yaşamayı hatırlatıyor; mum yakmak bir ritüeldir aslında, özel bir an içerir, aceleye gelmeyecek demde yakılır.” diyor. Bitkisel mum pazarını harekete geçiren kuruluş süreçlerini ise: “Doğal kelimesinin içinin boşaltıldığı bu dönemde markayı ilk kurduğumuz yıllarda sadece parafin mumlar bilinip, kullanılıyordu. ‘Bunun sağlıklı solunanı yok mudur’’u araştırırken bitkisel waxları yurtdışından getirtip, Milas’ın bir orman köyündeki atölyemizde bitkisel mum üretmeye başladık.” şeklinde özetliyor.
Markanın sürdürdüğü heyecan verici projeler arasındaysa; satın alınan her mum ile ulaşılması zor arazileri yeşillendirmek için yapılan ‘ecodrone’larla tohum topu atışları ve koku bankası var. Tohum bankası, dünyamızda topraktan çıkan her kokuyu mumlayarak gelecek nesillere miras bırakmayı hedefliyor. Candela’nın amacı; mümkün olduğu kadar çok kokuyu tam zamanında saklayarak mumlayıp, sırlamak. Böylece de kokular küresel ısınmayla dünyamızda yetişemez olursa, gelecek kuşakların bu mum sayesinde o bitki/çiçeklerin nasıl koktuğunu bilmelerini sağlamak! Candela mumları ve projelerine daha yakın bir bakış için web-siteleri ve Instagram sayfalarını inceleyebilirsiniz.
For Your Soul
For Your Soul’u marka olarak değilse de pratik olarak 9-10 yaşlarındayken başlatan Deren markanın kuruluş sürecini şöyle anlatıyor: “Çocukluğumuzun geçtiği Giresun’da kardeşimle birlikte deniz kenarlarından, köylerden kuvarslar, akikler toplardık. Büyüdükçe kardeşim koleksiyonculuğa, ben de üretim tarafına yöneldim. Şimdi halen ürünlerde kullandığımız kuvarsları ve ametistleri kendimiz, kendi bahçemizden topluyoruz. Hatta biz pek sık gidemediğimiz için orada yaşayan dedemiz ve anneannemiz toplayıp bize, İstanbul’a gönderiyorlar. For Your Soul aslında Giresun’dan İstanbul’a taşınmanın yarattığı özlemin bir sonucu. Şehirde bize aslında ne ve nereden olduğumuzu unutturmamak için bir çare, motivasyon, ilham.”
Mumların popülaritesini, “ben” kavramı önem kazandıkça ve insanlar kendine yakınlaştıkça, mumlara, tütsülere, doğal ürünlere, özetle kişiyi esas doğasına yakınlaştıran diğer her şeye olan ilginin artmasıyla açıklayan For Your Soul’un üretimlerinde odaklandığı soru: “Biz neyi kullanırız?” Deren’in çalışma prensiplerini “Pek güzel bir söz vardı şimdi tam hatırlayamadığım, ‘halıyı sevgilin basacak gibi dokumak’ gibi bir şeydi. Tam olarak bu işte. Ürettiğimiz her şeyde temel noktamız, biz, kardeşimiz, çocuğumuz, sevgilimiz kullanacak gibi üretim yapmak.” şeklinde açıkladığı markanın ürünlerine web-siteleri ve Instagram aracılığıyla göz atabilirsiniz.
Candle and Friends
2019’da kurulan Candle and Friends’ın kurucusu Simel, markanın ilham kaynağını: “Evde geçirdiğimiz zamanların kalitesini arttırırken kendimize ve evimize rahatlık ve renk getiren mumlar ve arkadaşlar yaratmak” şeklinde tanımlıyor. Candle and Friends tasarımlarının odağındaysa; mutluluk, renk, eğlence ve kaliteli hammaddelerden oluşan güzel kokular ile yaşam alanlarının bir parçası olmak var. Simel: “Bu yüzden ürünlerimizi titizlikle hazırlarken en küçük detaya bile çok önem veriyoruz” diyor.
Mumlara olan güncel ilgiyi: “Yeni normalle birlikte kendimiz veya arkadaşlarımız ile geçirdiğimiz zamanların kalitesine önem
vermeye başladığımızı düşünüyoruz. Mumlar da bu noktada içinde bulunduğumuz ortamın önemli bir parçası haline gelip “an”larımızı samimi ve keyifli hale getiriyor. Parafin yerine daha sağlıklı ve vegan waxlerin bilinçlenen tüketiciler tarafından tercih edilmesi de pazarın büyümesine katkı sağlıyor.” şeklinde açıklayan Candle and Friends tasarımlarını Beşiktaş Dikilitaş’taki House of Candle and Friends’de kahve yudumlarken koklayarak seçmek ya da web-sitelerinde uzun uzun incelemek mümkün.
Candleworks
Candleworks’ün kurucusu Elif de markayı yaratırken pandemi sürecindeki alışkanlıkları ve deneyimlerinden yola çıkmış. “Her yurt dışı seyahatimde hediyelik eşya dükkanlarından hatıra almak yerine lokal dükkanlardan değişik mumlar alırdım ve bunların koleksiyonunu yapardım. Pandemiyle beraber evde kaldığımız süreçte yaratıcılığımı uygulamaya dökmek istedim ve üretime başladım.” diyen Elif, mumların popülaritesinde dekorasyon trendlerine yön veren sosyal medyanın etkili olduğunu düşünüyor.
Candleworks tasarımlarının odağıysa zaman içinde değişiklik göstermiş. Başlangıçt buble mumlar gibi popüler tasarımlar ve görselliğe ağırlık veren markanın güncel amacı; sürdürülebilir, organik ve yumuşak kokulu mumlar sunmak. Daha sürdürülebilir bir organizasyona dönüştürme sürecini: “İlk adımı paketlemede plastik yerine sonradan da kullanılabilir bez keseler ve toprağa ekilebilen tohum kartlar ile attım. Yakında çıkaracağım dört mumdan oluşan seriyse kendi üretimim olan beton kalıplar içinde gelecek. Bu kalıplar mumlar bittikten sonra siparişlere eklediğim tohum kartlar ile saksı olarak da kullanılabilecek. Yani siparişinizde aldığınız hiçbir madde atık olmayacak.” şeklinde açıklayan Candleworks tasarımlarına Instagram sayfaları üzerinden ulaşabilirsiniz.
Home in Joy
Mumların, mekanlara yaşanmışlık katan detayların başında geldiğine inanan Home in Joy, kuruluş sürecini: “Doğadan uzak kaldığımız, sürekli evlerde olduğumuz kapanma döneminde, renklerin yaşantımızda ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Evde geçirilen vakitler fazlalaşınca da bu anları daha keyifli hale getirecek şeyleri kurgulamak istedik. Ev dekorasyon ürünlerine modernist ve Nordik stilde bir alternatif yaratmak, evleri doğallıkla buluşturmak üzere yola çıktık.” şeklinde özetliyor. %100 doğal soya mumundan üretilen mumlar, el yapımı yağlı boya tablolar, şamdanlar ve mum aksesuarları sunan markanın odağında; sadelik ve estetiğin bir arada yakalanması var.
“Bizim için mumların doğallığı ve organik oluşu çok önemli. Görsel tasarım anlamında modern ve her stile uyum sağlayabilecek joker formlar üzerine çalışıyoruz. Yaktığınızda içinize çektiğiniz kokunun ve mumun kendi materyalinin insan sağlığına zarar vermemesi önemli.” diyen Home in Joy’un uçucu yağlar, özel karışımlı parfümler ve pamuk fitiller kullanarak üretilen mumlarına Instagram sayfalarının yanı sıra Trendyol, Hepsiburada, Çiçek Sepeti ve n11 gibi platformlarda da rastlamak mümkün.
Echoes Candle & Scent Lab
Artık üretilen mumların bir obje olarak ele alınması ve ev dekorunun vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini düşünen Echoes Candle & Scent Lab’ın kuruluş sürecinde, öncelikle formüllere ve koku seçeneklerine odaklanılıyor. Markanın kurucusu Ekin tüm bu hazırlık sürecini: “Yaklaşık 2 yıl süren ARGE çalışmalarının neticesinde 2019 sonunda %100 doğal soya ve balmumu karışımı formülümüz, Avrupa’dan ithal özel fitillerimiz ve tarafımıza özel olarak üretilen IFRA19 sertifikalı esanslarımız ile orijinal formülümüzü yaratarak kendi atölyemizde ilk üretimimizi gerçekleştirdik.” şeklinde özetliyor.
Echoes’un vazgeçilmez prensipleri arasında doğallık ve sürdürülebilirlik yer alıyor. Üretimlerde kullanılan tüm malzemeleri Avrupa’dan ithal ederek 6 koleksiyonda toplanmış 27 farklı koku seçeneği sunan marka, detaylara gösterdiği özeni, mumların her birinin is atmadan veya tünelleşme yapmadan baştan sona kadar düzgün bir şekilde yanmasıyla da kanıtlıyor. Echoes ürünlerine web-siteleri ve Instagram sayfalarından göz atmanın yanı sıra, koku seçeneklerini deneyimlemek için Bomonti’deki atölyelerine uğrayabilirsiniz.
Mumfuud
Tam da pandeminin ortasında kurulan Mumfuud, motivasyonunu: “İnsanların eve kapanmasıyla birlikte oluşan negatif havayı dağıtacak mumlar üretmek istedik. Ruhları beslemek için ürettiğimiz mumlarımızın tümünü adeta bir pastane/kafe menüsü şeklinde hayal ederek sadece yiyecek ve içecek benzeri tasarımlara odaklandık.” şeklinde özetliyor. Mumlarda ağırlıklı olarak soya, ardından ayçiçeği mumu ve bal mumu tercih eden marka; kokular için doğal ve uçucu yağlar, fitillerdeyse ham pamuk kullanıyor. Sürdürülebilirliğe önem veren Mumfuud tarafından kullanılan tüm cam-seramik kaplar da gıdaya temasa uygun ve mum bittikten sonra kolayca temizlenip kullanılabilir nitelikte.
Çeşitli temalar ve iş birlikleri de yapan markanın ısırmamak için kendinizi zor tutacağınız ürünlerini Instagram sayfaları üzerinden inceleyebilirsiniz.
DéDé Candle & Body
“Elektrik icat edileli bugün tam 220 yıl oluyor ancak hiçbirimiz mum kullanmaktan vazgeçmedik. Son birkaç yıldır da aslında dekorasyondan ziyade, sosyal medya ile ‘wellness’ kültürü ve aromaterapinin hayatlarımıza dahil olması sonucu hayatlarımızda daha sık yer almaya başladı.” diyen DéDé Candle & Body, dünyada tanıyıp bildiğimiz premium ev ve vücut kozmetiği markalarının herhangi bir muadilinin Türkiye’de bulunmadığının fark edilmesiyle kurulmuş. ‘’Earth, Body and Soul’’ mottosunu kullanan marka, olarak daha ulaşılabilir rakamlara, high-end konseptte ürünler sunarak eşsiz bir duyusal deneyim yaşatmayı hedefliyor.
En önemli 3 değerini; yapılan işin ekosistem ile dost, uçtan uca sürdürülebilir ve zulümsüz olması, vücudu en temel hammaddelerle, doğal içeriklerle beslemesi ve yaratılan tüm bu deneyimin ruhumuzu beslemesi şeklinde özetleyen DéDé Candle & Body ürünlerine web-siteleri ve Instagram hesapları üzerinden ulaşmak mümkün. Markanın ayrıca aylık ücretlendirme ile her ay çeşitli ürünlerden oluşan bir kutuyu gönderdiği bir üyelik sistemi bulunuyor.
Mumto
Mumto’yu hobisini bir tutkuya dönüştürerek kuran Damla, süreci: “Markam aslında hepimizin artık yakından bildiği ve tanıdığı küçük işletmelerden bir tanesi. Uzun zamandır dekorasyon trendlerini severek takip eden biri olarak burgu mumları gördüğüm an ben de nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. O dönem Türkiye’de çok yaygın olmamasından kaynaklı olarak nasıl yapıldığını öğrenmek biraz zaman almıştı ancak hobi sever biri olarak yılmadım!” şeklinde anlatıyor. Mumto’nun en önemli odak noktasının renkler olduğunu söyleyen Damla, bu anlayışla yola çıktığı Instagram hesabında paylaştığı görsellerle de renklerin enerjisinin insanlara geçeceğini ve bir saniyeliğine bile olsa kendilerini iyi hissedeceklerini umuyor.
“Her zaman görüş, öneri, tavsiyelerinizi beklerim. Bir şeyleri tek başıma bir yere kadar yapabilirim ancak yaratıcı fikirler ile daima ilerlerim. Yaratıcı, renkli ve güzel olan her şeye açığım ve bir mesaj kadar uzağınızdayım!” diyen Damla’nın yarattığı mumto’lara Instagram hesabı üzerinden ulaşmak mümkün.
Kapak Fotoğrafı: Mumto
İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’den Seramik Tasarımlar
İlk yorumu siz yazın!