İlki 2010’da, beşincisi ise 20 Mayıs ile 20 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşen Mardin Bienali, gizemli evrensel bir politikaya ya da feragat kavramını içselleştiren bir sosyal-ekoloji ihtimaline doğru keşfe çıkıyor. 5. Mardin Bienali, ayrıca Mardin’in zihninin arka odalarına, hayal ettiği dünyayı anlatmak için bizleri “Çimenin Vaadi”ni keşfetmeye çağırıyor.

5. Mardin Bienali, bizi “Çimenin Vaadi” ile keşfe çıkmaya davet ediyor. Bu keşfin arka planını ise sayıları bir sel gibi büyüyen, hakları ellerinden alınmış insanlar ve insanlardan ötesi, gerçekten de yükselmekte olan deniz seviyeleri oluşturuyor. 

Bienal, insanlığın ilk vatanı olan Mezopotamya topraklarında; mülksüzleşmeyi, ayrışmayı hükmeden tekelci sistemlerin terk edilişini sınırsızlık üzerinden anlatıyor. Paylaşmayı, bölüşmeyi, cömertliği, yeni dünya düzenlerini, takas ve armağan ekonomileri gibi kavramları da dahil ederek…

Bienalle birlikte evlerini, yurtlarını isteyerek ya da zorla terk eden canlıların varoluşsal sancılarını olumlayacak, güzele yoracak bir manifestoyu izlemeye, dinlemeye ve hissetmeye hazırlanıyoruz.

Bir süredir boğaz çakrası harekete geçmiş, her yeni gün bize bir şeyler anlatmaya çalışan dünyamız ve onun eşlikçileri olan tüm canlılar teknolojinin hayatımıza girmesiyle edindiğimiz yeni alışkanlıklarımızı sindirmeye çalışırken; yuvamız bize bazı yönergeler veriyor. 

Gezegenimizde bir yandan olumsuza doğru giden toplumsal koşullar ve ekolojik denge duyarsızlıkları artarken, öte yandan teknolojinin getirdiği yeni dünya düzeniyle sınırsız komünler, üzerinde insan siluetleri olmayan paralar, çarşı pazarda bile hayatımıza girmeye başlayan armağan ekonomileri bilincimizin çok dışında bir düzende bizi olumlamaya hazırlanıyor. İşte 5. Mardin Bienali, bizi alışık olmadığımız fikirlerle, tazecik çimenlerde çıplak ayakla dolaşmaya çıkarıyor.

Medeniyetler beşiği olarak bilinen Levant bölgesine odaklanan 5. Mardin Bieanali’nin kuratörü Adwait Singh çok kıymetli sanatçılar ile birlikte bizlere sınırın yanı başından sınırsızlığı ve bireysel direnişimizi örgütlemeyi anlatıyor.

Küratör Adwait Singh bienali kendi sözleriyle şu şekilde açıklıyor. “Çimenin Vaadi, yeniden örgütlenmenin, yenilenmenin ve hayatın kendisi olan üretici kaosun vaadidir. Çimenin yardım veya teşvike ihtiyaç duymayan, zaptedilemeyen vahşi gelişimi; onun büyük bir dengeleyici ve değişim habercisi oluşu, kozmopolit kaygılarımı ifade edebilmeme olanak sağlayan büyük bir metafor görevi görüyor. Nihayetinde onun iyileştirici anarşisi ve kendini yeniden üreten vahşiliği bize sömürgesizleşmeyi ve onarımı, yeryüzünün yaralarının yeşil bir örtüyle sarılmasını vadediyor.”.

“Çimenin Vaadi” Teması ile 5. Mardin Bienali, 20 Mayıs-20 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bienale katılan sanatçıların tamamına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: mardinbienali.org

İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul Sergi Takvimi