Cam Tavanları Kırıyoruz: Brothers ile Hayata Karışan Kadınlar
“Cam tavan” terimini daha önce duymuş muydunuz? Çalışanların, özellikle kadınların ve azınlık gruplarının üyelerinin kariyer ilerlemesini sınırlayan görünmez yapay engeller “cam tavan” olarak tanımlanıyor. Elbette bu cam tavanlar kırılmaz değil ve aslında rol model olarak tanımladığımız onlarca kadın, her gün onları yerle bir ediyor. İşte Brothers’ın gerçekleştirdiği Hayata Karışan Kadınlar Platformu‘nun ‘hero’ kadınları Simay Dinç ve Ufuk Tarhan da tam olarak bu anlayışı temsil ediyor.
Kadınlar için cam tavanlar genç yaşlardan kendini hissettirmeye başlıyor. Örneğin; Oyun Yapımcısı Simay Dinç, cam tavanları ilk kez ilkokulda, oyun konsolunu alıp oyun dünyasına karışma hayalleri kurmaya başladığında fark ediyor. Elbette kalıplar ve sınırlar Simay’ı durdurmuyor ve zamanla “erkek oyuncağı” olarak tanımlanan bu endüstriye karışıyor. 2015 yılında En İyi Mobil Oyun seçilen Recontact İstanbul’un yapımcılığını üstleniyor. Oyunder’in Yönetim Kurulu’nda söz sahibi olan ilk kadın oluyor. Bu sektörde çok az kadın olduğunu fark edince de temsiliyeti arttırmak için Women in Games Türkiye’yi kuruyor.
Fütürist Ufuk Tarhan ise cam tavanları bilişim teknolojileri sektöründe yöneticilik yapmaya başladığı ilk günden itibaren üzerinde hissediyor. Böylece o da tıpkı Simay gibi sorumluluk alıyor ve erkek egemen bilgisayar ve teknik servis bölümünde kadın teknisyenleri görevlendirerek cam tavanları kaldırmaya kendi çevresinden başlıyor. 57 yaşında İnovasyon ve Girişimcilik alanında yüksek lisans yapıyor, T-İnsan ile en başarılı inovatif iş kitabı ödülünün sahibi oluyor ve kız öğrencilerin desteklendiği bir fon kuruyor. Dünyanın en etkili 100 kadın fütüristi arasındaki tek Türk isim olmayı başaran Ufuk, tüm kadınlara Brothers’ın gerçekleştirdiği Hayata Karışan Kadınlar Projesi’yle hayata karışmaya ve cam tavanları kırmaya davet ediyor.
Brothers’ın gerçekleştirdiği Hayata Karışan Kadınlar Projesi, geleceğin mesleklerinde kadın temsiliyetinin güçlendirilmesi ve geleceğin mesleklerinin kurgulanmasında kadınların da eş hakka ve yetkinliğe sahip olabilmesi amacını taşıyor. Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği Raporu, kadınların eğitim imkanlarında daha ileriye gidebilmesi ve cinsiyetler arası farkın kapanması için önümüzde daha çok uzun yıllar olduğunu belirtiyor. Elbette bu süreyi kısaltmak için yapabileceğimiz pek çok şey var. İşte Hayata Karışan Kadınlar Projesi de bu motivasyonla yola çıkan bir eğitim projelerinden bir tanesi. Çünkü Brothers’ın değerleri; bilgi ve vizyonun başkalarına fayda sağlayacak şekilde paylaşılması ve kadın/erkek birlikte, iş ve sosyal yaşama katıldıklarında toplumun başarıya ulaşabileceği fikri üzerine şekilleniyor.
Hayata Karışan Kadınlar Eğitim Platformu’nun sunduğu eğitimler; Dünya Ekonomik Forumu Geleceğin Meslekleri Raporu (2020) referans alınarak belirlenen 4 ana başlık altında ve farklı konuları içeriyor. Bu eğitimler ile ortaya çıkacak öğrenme kazanımlar, çalışan kadınlar için işlerini bir üst seviyeye çıkarma; henüz iş hayatına atılmayanlar için ise hangi alanda uzmanlaşmayı tercih ettiğini fark etme, yeni iş fikri geliştirme ve iş olanakları şansı yaratmak üzere planlanıyor. Böylece bilgi ve deneyim güce, kazanılan güç de cam tavanları kırmak için kullanılabilecek birer araca dönüşüyor.
Kültür, Sanat ve Eğlence, Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği, Yeni İş Yaşamı ve Dijitalleşme, Yeni Medya olmak üzere dört eğitim modülünde gerçekleşecek eğitimlerde; eğitmen olarak alanında 21 uzman isim yer alıyor. Eğitim ve proje süreçlerinde katılımcıların gelişimlerine katkıda bulunacak olan mentorlarsa; Kültür, Sanat ve Eğlence modülünde ha:ar sanatçı ikilisi Hande Şekerciler ve Arda Yalkın ile Mert Fırat; Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği modülünde Dilara Koçak ve Prof. Dr. Itır Erhart; Yeni İş Yaşamı ve Dijitalleşme modülünde Serdar Kuzuloğlu ve projenin kurumsal sponsoru ve destekçisi Pernod Ricard Ortadoğu Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay; Yeni Medya modülünde ise TBWA Group Istanbul CEO’su Burcu Özdemir ve dijital proje ve yeni medya stratejisti & eğitmen Bediz Yıldırım’dan oluşuyor.
Sevindirici bir diğer haberse, başvuruların 18 yaş üzeri tüm kadınların katılımına açık ve eğitimlerin ücretsiz olması. Üstelik başvuruların kabul edilmesinin ardından başlayacak süreç yalnızca eğitimlerden ibaret değil. Katılımcıların eğitimler sonrasında kazandıkları yetkinlikleri ürün veya hizmete dönüştürebilmeleri için en verimli yöntemlerden biri olarak tanımlanan ‘bootcamp‘ler düzenleniyor. Süreç, proje gruplarının fiziksel olarak bir araya gelerek projelerini son aşamaya getireceği ve profesyonel hayattan çevre edinme fırsatı yakalayacakları Bootcamp Hafta Sonu Kampı ile devam ediyor. Son aşama olaraksa Final Pitch ile finale kalan projeler sunumlarını gerçekleştirmeleri ve projelerin hayata geçmesi için verilecek olan fondan yararlanmaları planlanıyor.
O halde Brothers ile Hayata Karışan Kadınlar Projesi kapsamında 21 eğitmenle; 4 modül üzerinden gerçekleşecek eğitimlere başvuru için sizi buraya alalım. Unutmayın son başvuru tarihi 8 Nisan!
Kapak Fotoğrafı: Brothers
İlk yorumu siz yazın!