Futurium Museum: Nasıl Bir Gelecekte Yaşamak İstersin?
2019 yılında açılan “European Museum of the Year 2021” ödüllü müze; Sergi, Forum ve Laboratuvar olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Müze “Nasıl bir gelecekte yaşamak istersin?” sorusunu sorarak her yaştan ziyaretçiye gelecek üzerine düşünme ve interaktif araçlar ile geleceği tasarlama imkanı sunuyor. Burayı “House of Futures” olarak tanımlıyor, aslında sadece müze değil “Forumlar ve Laboratuvar” kısmı ile geleceği tartışmaya ve planlamaya çeşitli açılardan katkı sağlayacak workshop ve etkinlikler de düzenleyen bir platform. Kısa bir tanıtımına bu videodan ulaşabilirsiniz. Zira fotoğraflar burayı anlatmak için gerçekten kafi değil.
Açıldığı günden beri bir milyondan fazla ziyararet edilen Futurium’un müze kısmı ücretsiz ve Almanya’nın en fazla ziyaret edilen ilk 5 müzesi arasında yer alıyor. 3 kat ve 5000 m2 alandan oluşan Futurium, solar panelleri ile yenilenebilir ve düşük enerji kullanan bina olarak dizayn edilmiş ve bu alanda ödül almış bir yapı.
Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından desteklenen Futurium çeşitli eğitim, bilim ve teknoloji kurumu ve özel sektör ile ortaklık yapıyor. Her yaştan ziyaretçi için ilham kaynağı olacak bir müze. Bence özellikle çocuk ve gençlerin sürdürülebilir çevre ve yaşam algılarına ve vizyonuna değer katması, kendi rollerini sorgulatması açısından eşsiz bir deneyim sunuyor.
Geleceği (20-30 yıl sonrası olarak ele almış) sorgularken bu konuya etki eden ve ayrılmaz parçaları olan İnsan, Doğa ve Teknoloji üçlüsünü inceliyor: Gelecekte nasıl yaşamak ve çalışmak istiyoruz? Hangi teknolojileri kullanacağız? Doğaya zarar vermeden ihtiyaçlarımızı nasıl gidereceğiz? Nasıl bir arada yaşayabiliriz? Mobilite ve sınırlar; Sınırlar olmadan seyahat, yaşam ve çalışma , dünyanın neresinde olursa olsun evinde hissetmek mümkün mü?
2050 yılında dünya nüfusunun 2/3 ünün şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Artan tüketim, artan atıklar ve azalan doğal kaynaklar için alternatif çözümler neler olabilir? Çevre ve iklim dostu şehirler, ev teknolojileri ve yapı malzemeleri üzerine bir bölüm burada karşımıza çıkıyor. Food Lab bölümünde gıdaya dair, Genetik Foodprint (ayak izi) bölümünde sağlığımıza dair fikirler sunuluyor.
“Now MR. Pig is talking.” Burada sesli animasyon ile “Mr. Pig” bizi tüketim alışkanlıklarımız ve kişisel aksiyonlarımız üzerine bir yolculuğa çıkarıyor. Yaşamak için ne kadar tüketmek ve ne kadar çalışmak zorundayız? Çevremiz ve topluma ortak faydaya destek vermek için ne kadar vaktimiz var?
Müzede Future Machine (Gelecek Makinesi) den alacağınız kol bantları ile her bölümde kendi tercihlerinizi bu bant üzerinden giriş yapabiliyorsunuz ve ziyaret sonrası Futurium sitesine giriş yaparak bu kod ile siteden ilgi duyduğunuz konuları takip edebiliyorsunuz. Ayrıca ziyaret imkanı olmayanlar için web sitesinden www.futurium.de geniş bir dijital doküman kütüphanesine ulaşma imkanı var.
Youtube’da Futurium’un direktörü Stefan Brandt ile yapılan bir söyleşiyi izledim. Direktöre ‘franchis’e düşüncesi soruluyor ve Stefan Brandt çeşitli ülkelerle ve gelecek ile ilgili forumlarla yaptıkları ortaklıklardan bahsediyor. Umarım yaygınlaşır ve ülkemizde de buna dair bir girişim olur.
Kapak Fotoğrafı: Instagram.com/futuriumd
İlginizi çekebilir: Böylebianektod’dan Berlin Yahudi Müzesi
Çok faydalı bir gezi yazısı, tebrik ederim. Bu yaz müzeyi gezme fırsatı buldum, farklı, gelecek üzeriine düşündürücü bir müze. Berlin'e gidenlerin mutlaka görmesini öneririm.
2 hafta önce gezdiğim Dubai'deki Museum of Future'a benziyor. İkisinin konseptleri ayrı ama geleceğe yönelik müze fikri iki müzeyi bir arada düşünmemize neden oluyor.