LinkedIn’de sıkça rastladığımız “Gençler maaş beğenmiyor. Önemli olan öğrenmek” gibi açıklamalar altında düşük maaş ve yüksek beklentilerle dolu paylaşımlar bir yanda, işi hayatın merkezi olarak değil yalnızca bir parçası olarak gören anlayış diğer yanda… Son zamanlarda bu çatışmadan doğan bir kavram üzerine tartışılıyor: Quiet Quitting, Türkçe tercümeleriyle sessiz terk ya da sessiz istifa.

Quiet Quitting – Sessiz Terk | Fotoğraf: unsplash.com/@chuttersnap

Aslında ‘quiet quitting’in istifa ile hiçbir ilgisi yok. Kavram esasen, işinize devam ederken iş tanımınızda yer alan görevleri tamamlamayı ve bunun dışında ekstra bir çaba sunmamayı ifade ediyor. Yani iş yerinde sınırlarınızı net bir biçimde çizmek anlamına geliyor. Özellikle pandemi sürecinde iş yaşamına katılan ve sürekli yeni beklentileri karşılamak, ekstra çalışmak gibi taleplerden rahatsız olan genç çalışanlar tarafından benimsenen ‘quiet quitting’ iş-özel yaşam dengesini merkeze alıyor ve normalleştirilen burn-out kültürünü reddediyor.

Quiet Quitting - Sessiz Terk
Quiet Quitting – Sessiz Terk | Fotoğraf: unsplash.com/@vheath

Terimin ortaya çıkış kaynağının Amerikalı TikToker @zaidlepplin’in viral olan videosu olduğu düşünülüyor. Öte yandan hem kuralların içinde kalan hem de protest olarak nitelendirebileceğimiz bu hareketin çıkışının Çin’e uzandığını düşünenler de var. Çünkü Çin’de uzun çalışma saatlerini protesto için kullanılan ve “yan gelip yatmak” anlamına gelen tangping etiketinin sansürlendiği biliniyor.

Quiet Quitting – Sessiz Terk | Fotoğraf: unsplash.com/@ikukevk

Kavrama ilişkin bir diğer popüler tespit ise ‘quiet quitting’ ya da ‘sessiz terk’in yeni bir şey olmadığı. Zira çoğunlukla memurluk görevi yapan ‘baby-boomer’ ve X jenerasyonları için belirli saatlerde çalışmak ve yalnızca kendinden talep edilen belirli işleri tamamlamak zaten çalışma hayatının normali. Maddi karşılığı olmadan fazla mesai yapmak, iş tanımının dışına çıkarak yeni görevler üstlenmek gibi daha çok Y kuşağı tarafından benimsenen alışkanlıklar ise bu kuşak tarafından iş yerlerinde yükselmenin tek yolu olarak görülüyor…

Kapak Fotoğrafı: unsplash.com/@ikukevk

İlginizi çekebilir: Ezgi Şengel’den Ekip Çalışmasının Gizli Kodu