Johannes Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ı, Vincent Van Gogh’un ‘Otoportre’si, Leonardo da Vinci’nin ‘Mona Lisa’sı ve Salvador Dali’nin ‘Filler’ını dijital ortamda görmeye ne dersiniz? Fuat Değirmenci’nin, Rönesans başyapıtlarını cesur ve minimal fırça darbelerine indirgeyerek dijital ortama taşıdığı 3D tabloları, bizi yakından tanıdığımız sanat eserlerine farklı bir bakış açısıyla bakmaya davet ediyor. Sanatçı, 15. yüzyıldan günümüze sanat dünyasına ışık tutan bu büyük sanatçıların muhteşem resimlerini yeniden yorumlayarak, bizi Rönesans’ın büyülü dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

“İnci Küpeli Kız” “Mona Lisa” “Otoportre” “Filler”

Sanatın dönüştürücü etkisi ile günümüz dünyasında modern sanatçıların bilgisayar ile yaptığı üretimler, geleneksel sanat eserleri gibi değer kazanmaya başladı. Bundan 2.5 sene önce başlayan pandemiyle beraber müze ve galeri gezemediğimiz o günlerde birçoğumuz ekran başına geçip, geleneksel sanat eserlerinin bulunduğu müzeleri 360 derece sanal turla gezdi. İşte tüm bu detayları bizim yerimize düşünüp eşsiz Rönesans tablolarını yeni bir bakış açısıyla yorumlayan Fuat Değirmenci’yi yakından tanıyalım.


Fuat Değirmenci Kimdir?

Fuat Değirmenci; İngiltere’de yerleşik serbest çalışan kıdemli bir görsel hareket tasarımcısı. Profesyonel alanda etki odaklı görsel ve hareket tasarımcısı olan sanatçının aynı zamanda TV reklamları, ödüllü bir 3D animasyon filmi, sanal gerçeklik deneyimi ve artırılmış gerçeklik gibi birçok farklı alanda ürettiği çeşitli projeleri de var. Gelelim 3D render ile tasarladığı NFT projesi olan ‘Yeniden Doğuş’ Rönesans başyapıtlarına…

Minimal Renaissance NFT Koleksiyonu

Değirmenci üretim sürecine, resimlerin temel formlarını ve tonlarını 2 boyutlu bir düzlemde haritalandırarak, altındaki etkileyici Rönesans’ı (‘yeniden doğuş’) vurgulamak için yoğun, gerçekçi detaylarını çıkararak başlamış. NFT’leri tasarlarken, orijinal tabloların kimliklerini koruyarak minimal, kapsamlı ve dokulu fırça darbelerini üretmek için 3D modelleme yazılımında gerçekleştirmesi oldukça dikkatimi çekti. Sanatçı, tabloların orijinalliğini bozmadan titizlikle tasarladığı NFT’leri, “Rönesans döneminin anlamını vurgulamak ve bu resimlerin kendi kimliğini kaybetmeden yeniden ortaya çıkarmak projenin en zorlu hedefiydi.” diyerek açıklıyor.

Eserlerin NFT’ye dönüştürülmesi sürecinde Octopus ile iş birliği yapan Değirmenci, “Minimal Rönesans” adlı koleksiyonunu Art World Creation Dubai‘de satışa sundu. Her bir NFT eseri, dijital ortamın yanı sıra fiziki olarak Octopus tarafından hazırlanan çerçeveli bir dijital ekranla birlikte sunuluyor. Tasarımcının diğer çalışmalarına ise buradan göz atabilirsiniz.