Mavi Sahne: DasDas'ta Perdelerini Aralıyor
Geçtiğimiz günlerde sanatçı Mert Fırat ve Anadolu Efes ev sahipliğinde, DasDas’ta yer alan Mavi Sahne’nin yeni sezon açılışı için bir araya geldik. Beş yıldır genç tiyatroculara oyunlarını sergileyebilmeleri için platform sağlayan Mavi Sahne, aynı zamanda uygun bilet fiyatlarıyla tiyatronun herkes için erişilebilir olmasını amaçlıyor. İKSV’nin yayınladığı bir rapora göre, Türkiye’de bireylerin kültür-sanat etkinliklerine katılamama nedenlerinde ekonomik engeller önde geliyor. Bu engellerin iş dünyasının desteği ve devlet teşvikleriyle aşılması umuduyla!
DasDas ve Anadolu Efes Mavi Sahne
Metropol İstanbul’da yer alan DasDas, tiyatro oyunlarının yanı sıra, konser ve stand up gibi etkinliklere yer veren bir platform. İçinde aynı zamanda Smash adında bir restoran da bulunuyor. Anadolu Efes Mavi Sahne de 2018 yılından bu yana, sahne bulmakta zorlanan alternatif tiyatro topluluklarını desteklemek amacıyla, Dasdas’ta kendi oyunlarını sergileme imkanı sunuyor. Böylelikle pandemi ve makroekonomik nedenlerden dolayı daha da zorlaşan sanat üretiminin sürdürülebilirliğine katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca oyunlarını ortalama bilet fiyatlarının en az dörtte biri kadar bir tutarla sunarak, tiyatroyu başkta üniversite öğrencileri olmak üzere herkes için erişilebilir hale getiriyor. Şimdilik Kasım ve Aralık programını açıklayan Mavi Sahne’nin oyunlarına bir göz atalım isterim.
Anadolu Efes Mavi Sahne Kasım – Aralık Programı
Düğün Şarkıcısı – 16 Kasım
Mavi Sahne yeni sezonun perdelerini Düğün Şarkıcısı ile 16 Kasım’da araladı. Benim de izleme fırsatı bulduğum bu oyun, bir dönem BBG’de yarışmış bir caz sanatçısının zamanla popülerliğini yitirerek düğün şarkıcısına dönüşümünü ele alıyor. Nergis Öztürk, Şahnaz karakteri ve sade bir dekorla, keyifle izleyeceğiniz tek kişilik bir oyun sergiliyor. Özellikle bu dönüşümü işleyişi ve toplumsal göndermeleri, oyunla ilgili en sevdiğim kısımlar oldu.
Kral Übü – 23 Kasım
Fransız yazar Alfred Jarry’nin dünyaca ünlü oyunu Kral Übü, Sarı Sandalye tarafından uyarlanarak karşımıza çıkıyor. Oyun, Polonya Kralı Venceslas’a suikast düzenleyerek onu öldürüp yerine geçen Übü Ailesi’nin hikayesine odaklanıyor.
Ağaçtaki Kız – 7 Aralık
Şebnem İşigüzel’in romanından uyarlanan Ağaçtaki Kız, hikayesini bize bir çınarın üzerinden anlatmaya başlıyor. Tam da hayatının geri kalanını geçireceği yeri bulduğu sırada Yunus’la tanışıyor. Oyunun iki kahramanı aşkı, dostluğu, hayalleri, hayal kırıklıklarını, yere düşmeyi, yerden kalkabilmeyi sırlarını paylaşarak dile getiriyorlar.
Fairfly – 21 Aralık
Joan Yago ve La Calorica’nın kaleme aldığı Fairfly, hızlı tüketim ürünleri sektöründe çalışan ve işsiz kalmak üzere olan dört beyaz yakalının “başarı” hikayesini anlatıyor. Günümüz iş dünyasındaki acımasız rekabet ile startup kültürüne ironik bir bakış açısı getiren bu oyun, çok para kazanma tutkusu, başarı saplantısı ve neoliberal söylemleri sorgulayan bir kara komedi olarak karşımıza çıkıyor.
Kapak Fotoğrafı: dasdas.com.tr
İlginizi çekebilir: Eda Geven’den Tek Kişilik Oyunlar
İlk yorumu siz yazın!