Open AI tarafından geliştirilen bir AI Chatbot olan ChatGPT, öncelikli olarak müşteri hizmetleri için tasarlanmış olmasına rağmen deneme yazmaktan iş planları tasarlamaya ve kod oluşturmaya kadar pek çok iş için kullanılabiliyor. Hatta öyle ki Aylık bilim kurgu dergisi Clarkesworld kendilerine gelen ChatGPT ile üretilen içeriklerden şikayetçi. Metin işleme kapasitesinin yanına görsel işleme becerisi de eklenen ChatGPT-4 gastronomiden hukuka aklımıza gelen ve henüz gelmeyen her yerde karşımıza çıkıyor.

ChatGPT | Fotoğraf: Klippa

Yıllardır üzerinde durulan “Yapay zeka işimizi elimizden alacak mı?” sorusunu tetikleyen teknolojinin kod ve makale yazabildiğini, kaleme aldığı kampanya ile reklam sektörüne girdiğini, Danimarka’daki bir turizm ajansı için tanıtım filmi hazırladığını, RadioGPT isimli radyo istasyonunun yayın akışını oluşturduğunu ve kendisine verilen direktifler kapsamında yeni yemek tarifleri oluşturduğunu geçtiğimiz aylarda görmüştük. Yeni güncellemeyle birlikte ChatGPT kullanım alanını daha da genişletiyor. Gazeteci Çağla Üren, kullanıcıyla buluşalı henüz üç gün olan ChatGPT’nin yeni sürümü yani GPT-4 tavanlı sürümünün imza attığı işleri şu şekilde özetliyor:

-Baştan sona bir video oyununu dakikalar içinde üretebiliyor. GPT-4’ün kodlama veya yazılım deneyimi olmayan kullanıcıları, Pong ve Snake gibi klasik oyunları yeniden yarattı. Bir kullanıcı, klasik telefon oyunu Snake’in bir versiyonunu “20 dakikadan kısa sürede” oluşturdu.

-Hastaların tedavisinde yardımcı rol oynayabiliyor. ABD’deki Kuzey Karolina Üniversitesi’nden tıp profesörü ve kardiyolog Anil Gehi de GPT-4’ü deneyenler arasında. Kardiyolog, bir gün önce muayene ettiği bir hastanın tıbbi geçmişini ve yaşadığı komplikasyonları sohbet botuna anlatıyor ve fikir istiyor. Botun açıklaması tıpçı olmayanların bilemeyeceği bazı tıbbi terimler de içeriyor. Ayrıca Dr. Gehi hastayı nasıl tedavi etmesi gerektiğini sorduğunda, sohbet botu ona “mükemmel” bir cevap veriyor. New York Times’a konuşan tıpçı, “Biz de hastayı böyle tedavi ettik” açıklamasında bulunuyor.

ChatGPT
ChatGPT | Fotoğraf: BBC

-Dava dosyası hazırlayabiliyor. Başka bir yapay zeka firmasına dava dosyası hazırladı. Hukuk hizmetleri sunan bir yapay zeka firması var: Do Not Pay. Hatta firma geçen ay ilk kez bir robot avukatı mahkemeye çıkaracaktı. Ancak ABD’nin mahkeme kuralları nedeniyle bunu gerçekleştiremedi. Do Not Pay de GPT-4 kullanmaya başlıyor. Firmanın CEO’su Joshua Browder, “tek tıkla dava dosyaları” oluşturabildiklerini söylüyor.

-Birçok sınavı geçebiliyor. Dil modelinin arkasındaki firma OpenAI, GPT-4’ü bir dizi sınava da soktu. Bunlar, matematik, bilim, kodlama, tarih, edebiyat gibi alanlarda çoktan seçmeli sınavlardı. GPT-4 hukuk fakültesine girmekle kalmadı, baro sınavını da geçti. ABD’de üniversitelere kabul için yaygın olarak kullanılan standart bir test olan SAT sınavına da girdi. Nicel, sözel ve yazma becerilerine bölünmüş üç bölümünün hepsinde geçer not aldı.

Kapak Fotoğrafı: BBC