Uzaktan Çalışma: Gerçekten Bir Nimet Mi?
Bazı şirketler neredeyse tamamıyla eski ofis rutinine dönse de, IT sektöründe çoğu şirket -benim de dahil olduğum gibi- hala büyük oranda uzaktan çalışıyor. Peki uzaktan çalışma gerçekten sihirli bir şey mi ve farklı kişilik tipleri durumu nasıl karşılıyor?
Uzaktan Çalışma ve Farklı Kişilik Tipleri
“Herkesten Nefret Ediyorum!” İnsanları
Her ekipte pek fazla insanla temas etmek istemeyen, happy hourlara katılım sağlamayan, kendisiyle ilgili fazla bilgi vermekten imtina eden insanlar vardır. Bu insanlar için uzaktan çalışma, cennette yaşamak gibidir. Toplantılarda kamera açma zorunluluğu yoksa adeta bir hayalete dönüşme fırsatı elde ederler. İşlerini tamamlıyorlarsa ve yükselme dertleri de yoksa durumdan herkes memnundur. İş değişikliği yaptıklarını bile mailden öğrenebilirsiniz. Böyle insanlarla çalışınca insan düşünmeden duramaz, sadece “iş” yapmak bir şeyleri eksik hissettirmiyor mu? Bu tip kişilerle çalışırken, her sosyal evente çağırdığınızda aldığınız ret cevabı sonrası ona tavır almayın, kişiliğini bu şekilde kabul etmeyi deneyin. Takım olmanın önemini ve gücünü anlatmayı deneyin. Brooklyn 99, The Office, IT crowd… Bu dizileri neden bu kadar seviyoruz?
Sosyal Kelebekler
Pandemi öncesi, her çalışanın en sevdiği arkadaşıydı. Her çay molasında yanına uğranır, son ofis dedikoduları ondan öğrenirdi. Şimdi evde bir başına çalışırken göz ucuyla apartmana giren çıkana bakıp ancak mahalle dedikodularını öğrenebiliyor. Durumdan mutsuz. Bir toplantıdan çıkıp diğerine girerken haber alma ağı büyük sekteye uğradı. “Bir sonraki yönetici kim olacak?”, “Merve sevgilisinden neden ayrılmış?”, “Kim nereye tatile gidiyor?” sorularının cevabını artık kimse bilmiyor. Zaten iş yoğunluğundan kimse merak da edemiyor.
Bu tip kişilerle çalışırken, işe başlamadan önce halini hatırını, hafta sonu planlarını sorun. Ekip kaynaşması için ondan yaratıcı buluşmalar organize etmesini isteyebilirsiniz. Rakip ekiple paintball oynamak, takımca bir yemek hazırlamak hayatımıza biraz renk katmaz mıydı?
Evli, Mutlu(?), Çocuklular
Pandemi dönemini çocuk büyütmek için fırsata çeviren çiftler için uzaktan çalışma büyük bir şanstı. Ancak işi, ev işlerini ve çocuk bakımını aynı anda yürütmek bazen içinden çekilmez bir hal alabiliyor. Bu kişiler çocuklarının büyüdüklerini an be an izleyebilmekten memnun ancak ne çocuk ne de işe tam olarak konsantre olabildikleri için oldukça yetersiz hissediyorlar. Onlar için arada bir ofise gitmek, kendilerine zaman yaratabilmek anlamına geliyor.
Bu tip kişilerle çalışırken, eforunun görüldüğünü ve yalnız olmadığını hissettirin. Çocuklarının isimlerini hatırlamak ve onlardan bahsetmelerini istemek yüzlerinde hep bir gülümseme yaratacaktır:) Ekipte aynı süreçten geçen kişilerle deneyim paylaşımına ortam hazırlayabilirsiniz.
Digital Nomadler
Dünyanın farklı yerlerinden çalışıyor olabilirler. Toplantılarda arka planlarında her seferinde farklı bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Ofis kelimesini duymak bile istifalarını hazırlamalarına sebep olabilir. Toplantılarda internet problemleri, ses sorunları yaşayabilirler. Meraklı sorulara maruz kalırlar. Kabul edelim ki en çok dahil olmak istediğimiz grup budur ama pratikte gerçekleştirmek pek kolay değil. Bir kere evin rahatlığına alıştıktan sonra öğle arası çıkmak bile e bazen bir challenge’a dönüşmüyor mu?
Bu tip kişilerle çalışırken, kıskanmayın ilham alın 🙂 Seyahat ipuçlarını, farklı yerlerdeki çalışma deneyimlerini paylaşmasını isteyebilirsiniz. Siz harekete geçmek için neyi bekliyorsunuz?
Sonuç olarak farklı karakterlere sahip kişiler olarak uzaktan çalışırken farklı şeyler hissediyoruz. Bir binaya hapsolup tüm zamanını işe harcamak artık demode gelse de, fiziksel bağ kurmanın insani bir ihtiyaç olduğu da ortada. Önemli olan bu düzende tek bir doğru olmadığını, farklı karakterlerin farklı ihtiyaçları olabileceğinin farkında olmak ve ofis/uzaktan çalışma kararını kişilerin kendi seçimine bırakabilmek. Sabit bir ofis yerine, insanların bir araya gelip bağ kurabileceği alanlar yaratmak iyi bir seçenek olabilir. Bakalım şirketler farklı çözüm yöntemleri geliştirmeye devam edecekler mi? Siz hangi kategoridesiniz?
Kapak Fotoğrafı: Unsplash.com/@instagramfotografin
İlginizi çekebilir: Yogi Magger’dan Quiet Quitting (Sessiz Terk)
Yaprak Civan’dan Dijital Göçebelik Nedir?
İlk yorumu siz yazın!