Geleneksel İtalyan Peynirleri: Soframızın Daimî Tamamlayıcıları
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir mi bilemeyiz ama bize sorarsanız hayatın detayları dönüşümlerden ve bu dönüşümlerin bize hatırlattığı anlardan ibarettir. Mesela aylar öncesinden rezervasyon yaptırdığımız bir şef restoranında tabağın tamamlayıcısı olarak karşımıza çıkan bir peynir aniden bize okuldan çıktığımız zamanlar kendimize ilk defa yemek hazırladığımız o sade tabakları anımsatır. İşte biz de tam bu sebepten sevdiklerimiz ile buluştuğumuz sofralarda sadece kendi geçmişimize ve geleceğimize dönmek yerine bir adım daha geriye atıyor ve sofralarımızın, sohbetlerimizin daimî eşlikçisi peynirlere yüzümüzü çeviriyoruz. Tabii ki İtalyan bir dokunuşla!
William Shakespeare bile dünya edebiyat tarihine dönüşüm yaşatan hikâyelerinin ilhamını İtalya’nın dar sokaklarından almışken Roman Holiday filminde Audrey Hepburn’ün hayat verdiği Prenses Ann’in sorumluluklarından kaçmak adına soluğu Roma’da alması sizce bir tesadüf mü? İtalya, çoğumuzun aklına hayatın gün batımında sadeleştiği, akşamlarında ise kutlamalar yapıldığı bir masal diyarı olarak kazınmıştır. İtalya’nın filmlere, edebiyata bu kadar ilham olmasının sebebini bize sorarsanız eğer cevabımız İtalyanların hayatın en sade detaylarında bile kutlanacak bir yan bulmaları olabilir. Mesela İtalyan deyimlerinde peynir; neşenin kaynağı, yaşamın kutlanması olarak geçer. O zaman bugün, sevdiklerimiz ile buluşmak veya kutlamak için bir sebep aramak yerine İtalyanların felsefesine uymaya ne dersiniz? Sevdiklerimizle buluştuğumuz sofralarda birbirimizi, sevgiyi ve yaşamı kutladığımız anlara eşlik etmesi adına geleneksel İtalyan peynirlerini artizan dokunuşlar ile modern makarna tariflerine dönüştürüyoruz!
Peynir Rehberi
Kökeni insanlığın yerleşik yaşama geçtiği yıllara uzandığı düşünülen peynirin tesadüfen keşfedildiği tahmin ediliyor. Bazı tarihçiler bir Arap seyyahın gezileri sırasında yanında taşıdığı sütün peynire dönüştüğünü iddia ederken kimileri ise sıcak bir iklimde sütün bir kap içerisinde unutulduğunu varsayıyor. Antik dönemlerden bugüne kadar geçen sürede ise peynir; coğrafya, kültür, teknolojik gelişmeler ve gastronomideki ilerlemeler ile dönüşümler geçirerek bize ulaşıyor. Bu faktörleri ele aldığımızda ise günümüzde taze, yumuşak olgunlaşmış, yarı yumuşak, sert, küflü ve yıkanmış kabuklu şeklinde kategori edilen iki bine yakın peynir çeşidi olduğu tahmin ediliyor. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı olmak üzere peynir; içki eşleştirmelerinden reçete tamamlayıcılara kadar sofralarda daimî bir şekilde yer alıyor.
İtalyan Peynirleri
İtalyan kültüründe ve kimliğinde peynirler önemli bir yer kaplıyor. Her bölgenin kendine özgü en az bir peynir türü varken İtalyan sofralarında peynir, sadece yemekler için bir tamamlayıcı değil ayrıca insanların bir araya gelmesine alan açan bir davet olarak görülüyor. Dünya gastronomisinde ise İtalyan peynirlerin en fazla tercih edilmesinin sebepleri arasında geniş lezzet yelpazesi, yörelere göre farklı hazırlanma teknikleri ve yüksek standartlar ile korunması yer alıyor. Örneğin; İtalyan peynirlerinin yörelere özgü otantik hazırlanma tekniklerini korumak için doğru teknikler ve standartlar ile hazırlanan peynirlerin yanına devlet tarafından (PDO) ve (PGI) şeklinde etiketler ekleniyor. İtalyan peynirleri Sardinya Bölgesi’nin dondurmalar ve meyveler ile tüketilen Stracciatella peyniri ve Lombardiya Bölgesi’nin tiramisularda kullanılan meşhur Mascarpone peynirlerinden Güney İtalya’nın tütsülenmiş bir tada sahip olan Scamorza peynirlerine kadar geniş bir yelpazeye uzanıyor.
Mozzarella
Campania Bölgesi’nde yaşayan din rahipleri tarafından ilk kez hazırlandığı rivayet edilen Mozzarella peyniri; geniş lezzet yelpazesi ile en fazla kullanılan geleneksel peynirler arasında yer alıyor. Dünya çapında en fazla inek veya Bufalo sütü ile hazırlanan taze versiyonları ile tanınıyor olsa da yıllandırılmış geleneksel Mozzarella peynirleri de bulunuyor. Mozzarella çeşitleri arasında; tütsülenmiş bir tada sahip olan, daha çok sandviçlerde ve fırın yemeklerinde kullanılan Scamorza, salatalarda ve makarnalarda tercih edilen Bocconcini ve kızartılmış olarak tüketilen Mozzarella in Carrozza yer alıyor.
Barilla Fusilli ile Caprese Salatası
İtalyan kültürünün ve gastronomisinin temelini oluşturan “sadelik” felsefesini ferahlatıcı ve kolay bir makarna tarifi ile deneyimliyoruz!
2 porsiyon için malzemeler: 250 gram Barilla Fusulli, yarım kilo ikiye bölünmüş kiraz domates, 6 adet jülyen doğranmış taze fesleğen yaprağı, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, yarım bardak Bocconcini Mozzarella peyniri, tercihiniz kadar tuz ve karabiber
Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede suyu kaynatın. Barilla Fusulli makarnanızı paketinde belirtilen süre kadar tuzlu suda haşlayın. 2. Bu sırada domateslerinizi, fesleğenlerinizi ve Bocconcini Mozzarella peynirinizi bir kapta zeytinyağı ile karıştırın. Ardından tercihiniz kadar karabiber ve tuz ekleyin. 3. Süzdüğünüz makarnaları sosunuz ile karıştırın. Makarnanız hazır!
Ricotta
İtalyanca “tekrardan ısıtılan” anlamına gelen Ricotta, peynirin yapım aşamasında diğer peynirlerden geri kalanlar ile hazırlanılıyor. Nispeten tatlı bir tada sahip olan Ricotta peyniri, hafif ve kremamsı bir yapıya sahip olması ile tanınıyor. Lazanya, Tortellini gibi klasik İtalyan makarnalarında kullanıldığı için İtalyan gastronomisinde önemli bir yere sahip olan Ricotta peynirlerinin kökenine dair çok fazla bilgi bulunmuyor.
Barilla Ricotta e Noci Pesto Sosu
Barilla’nın farklı gastronomik deneyimler yaşayabilmemiz amacıyla geleneksel İtalyan reçetelerine çağdaş dokunuşlar kattığı reçeteleri bulunuyor. Barilla Ricotta e Noci Pesto sosu, geleneksel İtalyan malzemeleri ve teknikleri üzerinden çağdaş dokunuşlar ile hazırlanan artizan bir lezzet olarak geçiyor. Barilla Ricotta e Noci Pesto sosu, İtalya’dan gelen Ricotta peyniri ve cevizlerin ezilmesi ile hazırlanıyor. Kadifemsi bir yapıya sahip olan sos, İtalya’nın en güzel tatlarını doğal dokunuşlar ile soframıza getiriyor.
Barilla Ricotta e Noci Pesto Sosu ve Taze Bakla ile Barilla Farfalle
İtalya’nın geleneksel lezzetlerini yaz dokunuşları ile harmanladığımız tarifin detayları aşağıda!
2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Farfalle, 100 gram Barilla Ricotta e Noci Pesto Sosu, 80 gram taze bakla, 40 gram taze soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 30 gram rendelenmiş Pecorino peyniri, tercihiniz kadar karabiber ve taze nane yaprakları
Hazırlanışı: 1. Baklaları kabuklarından çıkarın ve kaynatın. 2. Taze soğanı dilimleyin. Ardından taze soğanınızı biraz zeytinyağı ile kavurun ve baklaları ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra Barilla Ricotta e Noci sosunuzu ekleyin. 3. Derin bir tencerede makarna suyunuzu kaynatın. Ardından Barilla Farfalle makarnanızı kutusunda belirtilen süre kadar tuzlu suda haşlayın. Makarnanızın haşlama suyundan sosunuz için biraz kenara ayırın. 4. Makarnanızı kutusunda belirtilen süre kadar haşladıktan sonra süzün ve tavanıza pişirme suyu ile ilave ederek karıştırın. 5. Makarnanızı Pecorino peyniri, nane ve biraz karabiber ile servis edin. Afiyet olsun!
Burrata
20. yüzyılın başında Puglia Bölgesi’nde artizan dokunuşlar ile hazırlanmaya başlandığı düşünülen Burrata peyniri, İtalyanca’da “tereyağlı” anlamına geliyor. Burrata peynirleri, kremsi dokusu ve hassas tatları ile tanınan geleneksel İtalyan peynirleri arasında yerini alıyor. Dış kaplaması yumuşak ve hassas olarak geçen Burrata peynirinin içerisinde kremamsı ve terayağımsı bir doku yer alıyor. Zengin tat yelpazesi ile Burrata peyniri özellikle son dönemlerde çağdaş şefler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Domates, Antep Fıstığı ve Burrata ile Barilla Spagetti
Çeşitli tatları tek bir tabakta birleştirdiğimiz makarnamızın tarifi aşağıda!
6 porsiyon için malzemeler: 1 kutu Barilla Spagetti, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kilo sarı renkli kiraz domates, 1 kilo kırmızı renkli kiraz domates, 1 çay kaşığı limon rendesi, yarım yemek kaşığı şeker, 2 dal taze kekik, 1 diş dilimlenmiş sarımsak, 6 dal taze fesleğen, 1 Burrata peyniri, 2 yemek kaşığı tuzlu Antep fıstığı, 1 çay kaşığı pul biber, tercihiniz kadar tuz ve karabiber
Hazırlanışı: 1. Fırını önceden 100 dereceye ısıtın. Domatesleri bir fırın tepsisine koyun ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı, şeker, tuz, karabiber, limon kabuğu rendesi ve kekikle karıştırın. 2. Fırında 1 saat pişirin, ardından kekiği atın ve bir kenara koyun. 3. Derin bir tencerede su kaynatın. Ardından Barilla Spagetti makarnanızı kutusunda belirtilen süre kadar tuzlu suda haşlayın. 4. Bu sırada geniş bir tavada kalan yağ ile sarımsağı soteleyin, domatesleri ve makarnayı ekleyin ve bir dakika çevirin. 5. Servis yapmadan önce üzerine fesleğen, Burrata peyniri, Antep fıstığı ve pul biber ekleyin. Afiyet olsun!
Parmigiano Reggiano
Dünya çapında en fazla kullanılan Parmigiano Reggiano peyniri, literatürde birçok defa “Peynirlerin Kralı” olarak geçiyor. Orta Çağ’da yaşayan Monklar tarafından ilk defa hazırlandığı düşünülen Parmigiano Reggiano peyniri, tüm dünyada kısaca “Parmesan” ismi ile tanınıyor. Zengin ve çatlak tadı, ufalanabilen dokusu ile yoğunlukla reçeteleri tamamlamak adına kullanın Parmigiano Reggiano peyniri, kaynaklara göre geçmişi Emiglia- Romagno Bölgesi’ne uzanıyor.
Barilla Pesto alla Genovese
Geleneksel İtalyan lezzetlerine çağdaş dokunuşlar getirmeyi ön plana koyan Barilla, Pesto alla Genovese sosları için sürdürülebilir İtalyan fesleğenleri ve gerçek Parmigiano Reggiano peyniri kullanıyor. Hassas teknikler ile üç saatte şişelenmesi sonucunda bir araya gelen Barilla Pesto alla Genovese soslar, sürdürülebilir ve etik değerlere göre hazırlanıyor.
Sarı Kabak ve Barilla Pesto Sos ile Barilla Spagetti
İtalya’nın rengârenk malzemelerini bir yaz tarifinde buluşturuyoruz. Detaylar aşağıda!
8 porsiyon için malzemeler: 1 kutu Barilla Spagetti, 1 kutu Barilla Pesto Sos, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 dilimlenmiş sarı kabak, 1 çay kaşığı kuru kekik, yarım bardak rendelenmiş Parmigiano-Reggiano peyniri
Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede suyu kaynatın. Ardından Barilla Spagetti makarnanızı kutusunda belirtilen süre kadar tuzlu suda haşlayın. 2. Bu sırada büyük bir tavada kabakları zeytinyağında 3-4 dakika veya hafifçe kızarana kadar pişirin. Ardından kenara kaldırın. 3. Makarnayı süzün. Ardından sebzeler ve Barilla Pesto alla Genovese ile karıştırın. 4. Parmesan peynirinizi serptikten sonra servis edin. Afiyet olsun!
Pecorino Romano
Koyun sütünden hazırlanan Pecorino Romano’nun geçmişi Antik dönemlere kadar uzandığı tahmin ediliyor. Roma şehri ile bağdaşması adına Pecorino Romano ismini alan peynir, Roma İmparatorluğu’nda özellikle askerler tarafından gündelik tüketiliyordu. Geleneksel İtalyan peynirleri arasında hazırlanma tekniğinde en az değişime uğradığı tahmin edilen Pecorino Romano, “Cacio e Pepe” ve “Carbonara” gibi klasik İtalyan makarnalarında sıklıkla kullanılıyor.
Barilla Spagetti ile Cacio e Pepe
Federico Fellini’nin Roma filminden Steno’nun “Un Americano a Roma” filmine kadar klasik İtalyan filmlerinde sıklıkla karşılaştığımız geleneksel makarnanın tarifini aşağıda açıklıyoruz!
4 porsiyon için malzemeler: 1 kutu Barilla Spagetti, 1 yemek kaşığı karabiber ve 2 bardak Pecorino Romano peyniri
Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede suyu kaynatın. Ardından Barilla Spagetti makarnanızı kutusunda belirtilen süre kadar tuzlu suda haşlayın. 2 bardak makarna haşlama suyunuzu ayırın. 2. Orta boy bir tencereyi orta-yüksek ateşte ısıtın ve karabiber ekleyin. Karabiberler kavrulduktan sonra 1 su bardağı makarna suyu ilave edin. 3. Bir kapta Pecorino Romano peynirini rendeleyin ve 1/2 su bardağı makarna suyunu peynire ekleyin. Macun kıvamına gelene kadar birlikte karıştırın. Macun kıvamına gelmediyse kalan yarım su bardağı pişme suyunu da ekleyebilirsiniz. 4. Makarnayı doğrudan tencereye ekleyin ve sıcaklığı düşük ısıya getirin. Peyniri tavaya ekleyin ve iyice karıştırın. Makarnanız servise hazır!
Gorgonzola
Geçmişi 9. yüzyılda Lombardiya Bölgesi’ne uzanan Gorgonzola peyniri, ismini Milano şehrinin yakınında bulunan Gorgonzola komününden alıyor. Bir çiftçinin bir gece peyniri dışarıda unutmasının ardından peynirde yeşil mavi damarlar fark etmesi ile bulunduğu düşünülen Gorgonzola peyniri, geleneksel küflü İtalyan peynirleri arasında yerini alıyor. Yumuşak bir yapıya sahip olan Gorgonzola peyniri, Gorgonzola Dolce ve Gorgonzola Piccante olmak üzere tatlı ve yoğun iki farklı çeşitte tüketiliyor. Gorgonzola peyniri; meyvelerden makarnalara kadar İtalyan mutfağında geniş bir yelpazede kullanılıyor.
Gorgonzola ve Armut ile Barilla Farfalle
İtalya’nın geleneksel malzemelerine çağdaş dokunuşlar getirerek harmanladığımız makarna tarifimizin detayı aşağıda!
4 porsiyon için malzemeler: 1 kutu Barilla Farfalle, 2 yemek kaşığı tuzlu terayağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 rendelenmiş armut, 1 dilimlenmiş arpacık soğanı, 2 diş rendelenmiş sarımsak, 1 çay kaşığı pul biber, yarım bardak taze krema, 125 gram Gorgonzola peyniri, 2 yemek kaşığı rendelenmiş Parmigiano Reggiano peyniri, 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz, 2 yemek kaşığı kızartılmış ceviz, tercihiniz kadar karabiber ve tuz
Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede suyu kaynatın. Ardından Barilla Farfalle makarnanızı kutusunda belirtilen süre kadar tuzlu suda haşlayın. 2. Büyük bir tavada, orta ateşte tereyağı ve zeytinyağını eritin. Eridikten sonra rendelenmiş armutu ekleyin ve yumuşayana kadar soteleyin. Doğranmış arpacık soğanlarını ve sarımsağı ekleyin, yumuşayana kadar soteleyin Ardından pul biberi ekleyin ve bir dakika daha pişirin. 3. Orta-düşük ısıda taze kremayı dökün ve Gorgonzola peynirini ekleyin, peynir eriyene kadar karıştırın. İçine parmesan, karabiber ve tuzu ekleyin. 4. Tavaya pişmiş Farfalle makarnanızı ekleyin, iyice karıştırın. Kıyılmış maydanozdan bir yemek kaşığı ekleyin. 5. Makarnayı tabağa alın, porsiyon başına 1/2 yemek kaşığı ceviz, arzuya göre biraz daha maydanoz ve bir dal fesleğen ile süsleyin. Afiyet olsun!
İtalya’nın sade felsefesinden ilham aldığımız sofralarda sevdiklerimizle hayatı kutlayacağımız leziz tarifleri keşfetmek üzere!
Kapak Fotoğrafı: Caroline Roose – unsplash.com
İlginizi çekebilir: Sevginin İfadesi’nden Geleneksel İtalyan Makarnaları
İlk yorumu siz yazın!