Sürrealist Estetik: Gen-Z'nin Çoklu Krizden Kaçışı
En son moda trendlerine ve kampanyalara baktığınızda gördükleriniz size garip geliyor mu? Sandığınızın aksine, bunun nedeni yaşlanmış olmanız değil. Gen-Z’yi hedefleyen kampanyaların önemli bir kısmı bilerek bu şekilde hazırlanıyor. Amaçsa kasıtlı olarak gülünç veya tuhaf olan dijital içeriği benimseyen genç tüketicilerin sürrealizme olan ilgisine hitap etmek!
Pandemide başlayan ve çeşitli sebeplerle uzayan online eğitim süreci, ekonomik gerileme, çevre krizine dair tartışmalar ve dünyanın dört bir yanından gelen yıkım haberleri… Bu global çoklu krizin içinde yetişkinliğe adım atan Gen-Z’nin absürd içerikler, maksimalizm ve sürrealizm eğiliminin altında bir kaçış arayışı yatıyor. Günlük yaşamın stresinden uzaklaşabilmek adına garip ve sıra dışı olan kreatif üretimlere ilgi gösteren kitlenin bu eğilimi elbette modayı da etkiliyor. Sessiz lüks ve minimalizmin tam karşısında duran #WeirdGirlcore ve #Clowncore gibi moda trendleri bu durumun göstergesi niteliğinde.
Elbette markalar da ilgi görebilmek adına kendi kampanyalarını buna göre şekillendiriyor. Örneğin; Collina Strada modelleri podyumlarında protez hayvan maskeleri takarken, Kim Kardashian’ın markası SKIMS son kampanyasında ‘uzaylı modeller’e yer veriyor. Trend analizi şirketi WGSN’e göre: “Tüketicilerin dikkatini çekmenin ve odakta tutmanın gittikçe zorlaştığı bir dikkat durgunluk dönemini yaşıyoruz; bu nedenle markalar, yalnızca onların dikkatini çekmekle kalmayıp aynı zamanda etkileşimlerini de sağlamak için bu saçma, çarpıcı estetiğe hitap etmek zorunda kalıyor.”
Bununla birlikte gözden sık kaçırılan bir nokta var ki Gen-Z’nin ilgisini çekmek için sürrealist estetik ve ilginç reklam kampanyaları tek başına yeterli değil! İletişim şirketi Edelman’a göre Z kuşağının %73’ü inanç ve değerlerine göre marka satın alıyor veya markaları savunuyor. Bir satın alma işlemi yapmadan önce, bir markanın geçmişini, değerlerini ve uygulamalarını araştırma olasılıkları daha yüksek ve genellikle akran değerlendirmelerinden ve sosyal medya varlığından etkileniyorlar. Tüm bu etkenler birlikte değerlendirildiğine görüyoruz ki; sürrealist estetik bir kuşağın dikkatini ilk etapta toplamak için yeterli ancak uzun vadeli bir müşteri portföyü oluşturmak için bundan çok daha fazlasına ihtiyaç var.
Kapak Fotoğrafı: The New York Times
İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan Sürrealist Pazarlama
İlk yorumu siz yazın!