Yeni Metin Tiyatro Festivali 12: Oyun Okumalarıyla "Gerçek"in Peşinde
Bu sezon tiyatrolara hızlı bir giriş oldu. Önce yeni oyunlar biz tutkunların beğenisine sunuldu, sonra 27. İstanbul Tiyatro Festivali perdelerini açtı. Şimdi ise alanında ilk ve tek olma özelliğiyle Yeni Metin Tiyatro Festivali, 12. kez sahnede yerini alıyor. 24 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında okuma tiyatrolarıyla yeni oyun yazarlarını keşfedecek, yurtdışından gelen sanatçılarla performans, atölye ve söyleşilere katılacak, böylece uluslararası tiyatro sahnelerine bağlanacağız.
Her yıl bu dönemde sabırsızlıkla beklediğim Yeni Metin Tiyatro Festivali 12, bu kez “gerçek” temasıyla kapılarını açacak. Galata Perform’un yetiştirdiği yazarlar, okuma tiyatrosuyla yeni oyunlarını bizimle tanıştıracak ve bizler de yine tanıştığımıza memnun olacağız. Festival, sadece yerli oyunların okumalarıyla sınırlı olmayacak. Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye, Danimarka Başkonsolosluğu, Norveç Büyükelçiliği, İsveç Başkonsolosluğu, İsveç Sanat Konseyi’nin (Swedish Art Council) değerli destekleriyle ve Nordik Fokus başlığı altında devam iş birliği kapsamında, İskandinav oyun yazarlarının yazdığı özgün oyunlar Türkçeye çevrilerek Türk yönetmenler tarafından oyun okuması olarak yönetilecek. Festival, önceki yıllara göre daha hareketli olacağa benziyor çünkü bu defa şehrin dört bir tarafına yayılıyor. DasDas, Hope Alkazar, Akbank Sanat, Postane Galata, Vacilando Cafe, Bahçe Galata, Balat Monologlar Müzesi, Kadir Has Üniversitesi, Asmalı Sahne, BeReZe Gösteri Evi, Kumbaracı50, Bahçeşehir Üniversitesi BAU Pera Sahnesi, Taksim Ara Sahne, Tatavla Sahne ve Atlas 1498 Sahnesi, tüm bu oyun okumalarına, söyleşilere, performanslara ve atölyelere ev sahipliği yapacak.
12. Yeni Metin Tiyatro Festivali Programı
CAN I LIVE? (YAŞAYABİLİR MİYİM?)
24 Kasım Cuma, 20.30, Postane Galata
Tasarlayan, Yazan ve Oynayan: Fehinti Balogun
Yönetmen: Daniel Bailey
Eş Yönetmen: Simon McBurney
Yeni Metin Tiyatro Festivali 12, ditital oyun gösterimi Can I Live (Yaşayabilir miyim?) ile açılıyor. Simon McBurney’nin Genel Sanat Yönetmeni olduğu dünyaca ünlü tiyatro Theatre Complicite’nin iklim kriziyle ilgili oyununda neler yok ki? Hikâyenin sözlü anlatımı, rap, tiyatro, animasyon ve bilimsel gerçeklerle dokuyan Fehinti Balogun’un iklim felaketi ile ilgili performansı… Gösterim sonunda da Ferdi Çetin moderatörlüğünde Postane Galata’da konuyla ilgili sohbete davetliyiz.
KAYIP SAHNELER
26 Kasım Pazar – 13:00-15:00
Proje Konsept: Yeşim Özsoy
Yazarlar: Şirin Gürbüz, Itır Karabulut, Ömer Kaçar, Özge Korkmaz, Ülkü Oktay, Şenay Tanrıvermiş
Yönetenler: Tolga Kılık, Itır Karabulut
Rehber Oyuncu: Batur Belirdi
Festivalin en özel oyunu ve benim de en heyecanlandığım projesi Kayıp Sahneler, bizi tiyatro sahnelerinde nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Galata Perform’un eski yeri Galata Kuledibi’nde başlayacak ve Beyoğlu’nda devam edecek geziye kulaklıklarımızla yürüyerek katılacağız. Tepebaşı Dram Tiyatrosu, Elhamra Tiyatrosu, Naum Tiyatrosu, Küçük Sahne ve Venüs Tiyatrosu, uğrayacağımız mekânlardan birkaçı ve hatta sürpriz duraklar da yok değil. Bir rehber eşliğinde yürüyüşe başlayacak, gideceğimiz mekana dair anlatıcı ses aracılığıyla bilgi edinecek; her bir mekânda ise geçmişten bir karakterin sesine kulak vereceğiz.
BEĞENMEYİ UNUTMAYIN
26 Kasım Pazar, 17.00, Taksim Ara Sahne
Yazan: Ülkünur Arslan
Yöneten: Can Sertaç Adalıer
Oyuncular: Neslihan Aker, Gülin Bakkaloğlu, Ergün Metin
Sosyal medya ve gerçeğin arayışı konuları, esprili nüktedan bir dil ve ekran kültürü, oyun içeriğine dahil ediliyor. Çok ünlü bir influencer olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Aslı’nın bize birtakım soruları ve bir de ricası var: “Sosyal medyadaki halimize ne kadar benziyoruz? Peki kendimize ne kadar benziyoruz? Paylaşmayı ve beğenmeyi unutmayın.”
EN UZUN GECE
26 Kasım Pazar, 20.00, Tatavla Sahne
Yazan: Doğukan Korkmaz
Yöneten: Tuba Sağlam
Masalsı bir dünyada seyircisini farklı gerçekliklere epizodik bir tarzda yolculuğa çağıran bir oyunun okumasındayız. Hayatındaki her şey canına tak eden esas kızımız Efsun, her gece güç bela uykuya daldıktan sonra hayali çocukluk arkadaşı soytarı Adero’yu yanına alıp kendi zihninde her şeyden kaçabileceği mutlu ve huzurlu bir yer aramaktadır. Yine bu gecelerden birinde uyanmaktan vazgeçer ve aradığı yeri o gece bulmayı kafasına koyar, güneş doğsa bile uyanmamaya kararlıdır. Bakalım, acaba gerçekten öyle bir yer var mıdır, varsa da bulabilecek midir?
OFFROAD
27 Kasım Pazartesi, 18.30, BeReZe Gösteri Evi
Yazan: Mehmet Salih Sezgin
Yöneten: Elif Temuçin
Oyuncular: Firuze Engin, Erkan Uyanıksoy, İbrahim Can Sayan
Görsel ve yapısal olarak yol ve yolculuk hissi ve kavramını ince bir şekilde işleyen Off Road, Marla ve Kazmir’in bir gece ve bir ormanda yaşadıkları veya düşleri üzerine örülü. Olaylarla dolu, eksik anların birikip aslının kaldığı tuhaf bir gerçeklik bizi nereye götürecek, meraklardayız.
HEPİMİZ SUSTUĞUMUZ YERDEN YARALIYIZ
27 Kasım Pazartesi 21.00, Asmalı Sahne
Yazan: Deniz Bulut
Yöneten: Tuğçe Tanış
Oyuncular: Dilek Uluer, Can Yılmaz, Güneş Sayın
Festivalin bu seneki seçkisinde yer alan oyun, cinsel kimlikler, sırlar ve gerçeklerin açığa çıkarken zorlandığı noktalara işaret ediyor. Bir akşam yemeğinde hiç konuşulmayanlar konuşulacak. Sustukça yaralandığımız ne varsa ortaya dökülecek. Zihninin oyunlarına rağmen hiçbir gerçeği unutmayan bir anne, ruhunun gerçeğinden hiç vazgeçmeyen bir çocuk ve iki gerçeğin ortasında kalan aşık bir kadın ve mırıldandıkları… “Annem… Beni görmezden geldiği her an canımı acıtan. Hem beni bu dünyaya getiren, hem de bana intiharlar toplayan kadın. Beni annem kadar kimse yaralayamadı…”
THE JUNGLE / ORMAN
29 Kasım Çarşamba 20:00, DasDas Tiyatro
Yazan: Joe Murphy & Joe Robertson
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Ammar Haj Ahmad
Good Chance Tiyatrosunun kurucuları Joe ve Joe’nun deneyimlerinden doğmuş The Jungle, gerçek anlamda sürükleyici bir mülteci kamp hikâyesi. Oyun, her şeyin kaos, yıkım ve kederle dolu olduğu hikayenin sonunda başlayacak, sonra insanların dünyanın farklı köşelerinden, Eritre’den nasıl kaçtığını göstermek için başlangıca geri dönecek. Bu süre içinde bizler de birden kendimizi oyunun içinde bulacak, şaşıracak, duygulanacak, kısaca karmaşık duygular içinde olacağız.
GERİ DÖNÜŞÜ YOK
1 Aralık Cuma, 18.30, Bahçe Galata
Yazan: Sena Işıldar
Yönetmen: Saim Güveloğlu
Oyuncular: İlker Sami Kılıç, Tansu Biçer, Tülin Özen
Distopik bir dünyada geri dönüşüm ve varoluş hikâyelerinin odağında, mucizevi geri dönüşüm dünyasına davetliyiz. Bu oyun, biz yukarı bakarken; bize dünya ve onun altının hikâyesini; iyi ve kötü kararın ve hür iradenin sonucunda kısmete neyin düştüğünü anlatacak. Kısaca, gerçek ama fantastik derecede inanılmaz bir seyir deneyimi sunacak.
HER ŞEY YOLUNDA
1 Aralık Cuma, 21.00, Kumbaracı50
Yazan: Gülperi Karademir
Yöneten: İsmail Sağır
Oyuncular: Ceyda Akel, Çağdaş Tekin, Meriç Rakalar, Murat Kapu
Hassas bir taciz hikâyesinin karanlık sularında gerçeği arayan oyun, bir adam ve genç kızın yaşadığı birliktelik sonrasındaki sürece işaret ediyor. “Olaydan sonra verdiği ifadeler ve bıraktığı mektupla yaşadığı şeyleri anlatmış ve çekilmiştir kabuğuna. Kaybettikleri “neden” ve “niye” geldiğini bilmediği bu yerde artık yoktur, bu yokluğun yerini adamın soruları ve sürekli tekrar eden “yapmadımları” almıştır.” Kim bilir gerçek böyle değildir ve üzerine düşünmemiz gerekecektir…
YANGIN YERİ (Senenin Oyunu)
2 Aralık Cumartesi, 19.00, Akbank Sanat Sahne
Yazan: Nejdet Serkan Sadıkoğlu
Yöneten: Ayşe Draz
Oyuncular: Adil Ömer Çetindağ, Arda Yeşillikçi, Elif Ongan Tekçe, Sedat Kalkavan
Bu yıl festivalde Senenin Oyunu ödülüne layık görülen Yangın Yeri’nde distopik bir aile dramı söz konusu. Kendinden geçmiş bir aile, kendinde değil ya da uzun süredir içinde bulundukları gerçeklik onları bu hale dönüştürmüș belki de… Ve bundan sonra da sorular başlar: Yaşıyorlar mı? Yaşam nedir? Yaşadığımızı nerden anlarız? Yaşamak mücadele etmek midir? Neden hep sevdiğimizi kaybettiğimizde “keşke onunla daha fazla vakit geçirseydim” diye düşünürüz? Gerçeği görmezden gelip yıllar içinde varlığını silmek mümkün mü? Neden?
ROCKY! Kaybedenin Dönüşü
3 Aralık Pazar, 13.30, DasDas Açık Sahne
Yazan: Tue Biering
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Noyan Ayturan
Oyuncular: Bala Atabek
Kuyrukta önüne geçilmesinden bıkmış bir kaybedenin zafer dolu hikâyesidir bu. Tüm zorluklara rağmen kendi aşağılık kompleksini ve geçmişini aşarak yükselir Rocky. Küçük adamın mücadeleyle zirveye tırmanışını, önyargılara meydan okuyuşunu ve adaletsiz bir sisteme karşı duruşunu izleyecek, içsel mücadelelerine tanık olacak ve kendisinden daha çok derin düşüncelere dalacağz.
MESAFE
3 Aralık Pazar, 16.00, DasDas Açık Sahne
Yazan: Kristofer Blindheim Grønskag
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Yelda Baskın
Oyuncular: Bedir Bedir, Defne Şener Günay, Doğuş Can Uzun
Başından sonuna kadar nefes nefese bir oyunun karşısındayız. Avrupa’nın herhangi bir yerinde bir dondurma kamyonu alışveriş caddesinde giderek hızlanıyor. Etrafta dolaşanlar var ve kamyon hızla onların üzerine doğru ilerliyor. Diğer taraftan şehri yukarıdan gören bir otel odasında bir çift, taksiyle partiden dönen bir kadın, dünyanın en uç noktasında karşılaşan bir arkeolog ve bir bilim insanı ve bir kaldırım kenarında kazağının arkasına kan bulamış tek başına oturup sevgilisinden telefon bekleyen bir kadın… Üç el ateş ediliyor ve o dondurma kamyonunun şoför koltuğunda oturan kişi koşmaya başlıyor. Ya sonra?
KIYAMET
3 Aralık Pazar, 18.30, DasDas Açık Sahne
Yazan: Marie Bjorn
Çevirmen: Ferdi Çetin
Yöneten: Okan Urun
Oyuncular: Okan Urun, Nergis Öztürk
Umutsuzca bir çocuk isteyen, ancak gösteriler, korku ve ayaklanmalar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan dünyadaki son aşıklar hakkında bir hikâyeyi izliyoruz. Şiirsel ve ritmik bir dille yedi bölüm halinde yazılan, dünyanın nasıl sona ereceğine dair kıyametçi dini hikayelerden de esintilerle dolu “Kıyamet”, gerçekten kopacak mı?
MÜDÜR
3 Aralık Pazar, 20.30, DasDas Açık Sahne
Yazan: Malin Axelsson
Çevirmen: Ali Arda
Yöneten: Mert Öner
Oyuncular: Şirin Kılavuz Uşun, Aybar Taştekin, Gizem Güçlü, Hazal Uprak, Umur Berk Seven
En derin arzularımız hakkında absürd, komik ve karanlık bir ofis draması olarak nitelendireceğimiz Müdür, bir bakıma çağdaş yaşamın yönetim diliyle sürrealist bir tasviri. Yeni atanan orta düzey yönetici Jenny, yıkıcı bir şeylerin özlemini çekmektedir ve büyük şirkette yüksek vizyonlarını hayata geçirmek istemektedir. Ancak, planları istediği şekilde gerçekleşmez hatta tam tersi yöne doğru bir çekilme başlar. Sonu ise hepimiz için büyük bir merak konusu.
Özetle, aynı tema üstünden bambaşka hikâyelerle buluşacağımız bir festival bizi bekliyor. Yeni oyun yazarlarını alkışlayacağımız, geçmişin sanat köşelerine yolculuğa çıkacağımız ve beraberinde gerçekliğimizi farklı açılardan sorgulayacağımız hareketli bir programda yerimizi almak için çok sebebimiz ve seçeneğimiz bulunuyor. O halde, kimisi ücretsiz, kimileri de bilet karşılığında izleyeceğimiz oyunları ve programı tiyatrolar.com.tr üzerinden takip edilebilir ve festivalle ilgili bilgilere galataperform.com ve GalataPerform sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz. Şimdden iyi seyirler!
NOT: Galata Perform, bu yıl 20. yaşını kutluyor. Nice 20 yıllara, alkışlarla dolu oyunlara! İyi ki doğmuşsun ve iyi varsın Galata Perform😊
Kapak Fotoğrafı: Galata Perform
İlginizi çekebilir: Eda Geven’den 2023 – 2024 Tiyatro Takvimi
İlk yorumu siz yazın!